Ukraina

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Ukraina

Postprzez mdss w 16 Lis 2012, 23:53

impulse_101 napisał(a):To że ludzie na zachodzie maja życie na poziomie nie wynika tylko z kursu ich waluty ale i z mentalności, szkoda że tak malo osob to potrafi uszanować i myśli tylko o kasie zachowując się jak dzikusy.

Mentalność wynika z rzeczywistości, w której się żyje - nie dziw się, że ktoś, kto co miesiąc walczy o związanie przysłowiowego końca z końcem, kiedy znajduje okazję do dużego zarobku stara się wykorzystać ją ma maxa...

Daj głodnemu Etipoczykowi bochen chleba, to będzie go miał ma tydzień. Daj taki sam bochen głodnemu Niemcowi, to wpierdzieli go na 2 razy...
Niestety ale człowieka kształtują warunki, w których żyje. Warunki w Polsce bardzo odstają od warunków na zachodzie Europy. Poza tym, co ci przeszkadza to, że ktoś więcej haruje,a mniej przejada na co dzień, kiedy wyjeżdża za granicę? To chyba jego sprawa? Faktem jest, że szczanie po kątach nie jest zbyt dobrym sposobem reklamowania Polski, ale mówimy tu raczej o pewnej grupie emigrantów, a nie o wszystkich Polakach za granicami...
impulse_101 napisał(a):Są roczne premie na urlop które rodacy zamiast wyjechać chowają w skarpetę.

A mając w Polsce rodzinę, której się wiedzie "umiarkowanie" pojechałbyś radośnie na urlopik, czy raczej wolałbyś przesłać im pieniądze?
impulse_101 napisał(a):Jeśli będziesz jechać za granice tylko po kase która cały czas przeliczasz na zlotówki i myślisz naszymi realiami to będziesz tam odstawac, będziesz takim polaczkiem który wszystkich drażni dlatego uważam że lepiej wyjechac na stałe i przyjąć ich styl życia.

A po co się asymilować, jeśli jednak planujesz powrót do domu? Jeśli twoim założeniem nie jest wyjazd na stałe, tylko na dorobek, to chyba normalne, że nie dążysz do asymilacji z obcą ci kulturą, prawda?
Co innego pokazują Turkmany, czy inne Arabusy, które do Europy jadą tylko po to, by siedzieć na zasiłkach socjalnych i wprowadzać swoją kulturę tylnymi drzwiami. Za 30 lat w Europie będzie przewaga islamistów, a nasza kultura będzie w zdecydowanej defensywie, co już się zaczyna. Ale to nie wina "Polaczków" o których mówisz, tylko napływu elementu zewnętrznego - obcej kultury, która jest bardziej agresywna i bardziej konsekwentna od naszej.
I'm just stalking...

Za ten post mdss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wojas21.
Awatar użytkownika
mdss
Stalker

Dołączenie: 06 Wrz 2012, 11:13
Ostatnio był: 09 Paź 2015, 22:21
Miejscowość: Cmentarzysko Maszyn
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 31

Reklamy Google

Postprzez impulse_101 w 17 Lis 2012, 11:41

Mając rodzine, ściągna bym ją do kraju w którym pracuje i wtedy nie byłoby żadnych kombinacji z chowaniem w skarpete. Etiopijczyk w którego świadomosci będzie ciągle powrót do afryki będzie się starał chować chleb, jeść oszczędnie i racjonować. Etiopijczyk który chce zostać i wie ze już tam nie wróci będzie jeść na dwa razy jak przytoczony przez Ciebie Niemiec. Jeśli się nie zaasymilujesz i nie będziesz chciał żyć zgodnie z kultura to nie oczekuj że ludzie będą Cie szanować skoro nawet nie starasz sie zachować na cudzym podwórku bo i tak zaraz wracasz do domu. Dalej bedzie rasizm, antysemityzm, wyrzucanie romów, skargi na polaczków i hejtowanie turasów. Ale jak o jakiejś organizacja antypolskiej jest glośno to nagle wszyscy domagaja sie tolerancji, na szacunek trzeba sobie zapracowac. Trzeba sie złapać za jaja i albo wyjechać na stałe albo dać sobie spokój a nie nie stać w rozkroku między dwoma kulturami.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Kill_Flint w 17 Lis 2012, 11:54

A co do wyjazdu za granicę z rodziną, czasami się udaje, a czasami nie. Mojemu wujkowi akurat się powiodło. Wyjechał do USA legalnie, bo udało się jemu wygrać zieloną kartę (chyba tak to się nazywa). Mieszka już tam kilkanaście lat, ma 2 domy, 3 samochody, własny warsztat samochodowy. Mówiąc w skrócie wiedzie mu się świetnie.
Bimbru bimbru dajcie, a jak nie to spier*******!

Moje opowiadanie: viewtopic.php?f=85&t=18925
Przeczytaj, skomentuj i oceń!

LA nie będzie.

Kill_Flint
Wygnany z Zony

Dołączenie: 08 Sie 2012, 12:27
Ostatnio był: 17 Sty 2013, 20:05
Miejscowość: Janów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 15

Postprzez impulse_101 w 17 Lis 2012, 12:37

O takie podejście mi chodzi wlaśnie, można? Można... Spędzilem trochę czasu w Londynie i widzialem jak się zachowują osoby które myślą tylko o powrocie z kasą. Napiwku w knajpie nie zostawia bo jak przeliczy te pare funtów na zlotówki to mu wychodzi ze może zatankować auto, doładowac telefon i kupic żonie koronkowe gacie. I co taki kelner pomyśli o Polakach żyjąc w kraju w którym napiwek zostawia wiekszość osób bo wiedzą że to stanowi 2/3 jego pensji. Zaraz mi ktoś napisze ze zostawia napiwki oraz nie sika w krzakach tylko w platnej toalecie, ale jest milion innych sytuacji gdzie będzie widac takie sknerstwo żeby jak najwiecej przywieść do domu bo ta myśl i przelicznik w glowie zawsze bedzie siedział. Tak sie nie da, i jeśli ktoś tego nie rozumie to albo ma to gdzieś i myśli tylko o kasie albo nie dopuszcza to do swojej świadomości żeby miec czyste sumienie. A ja zwyczajnie chciałbym moc jechac na wakacje i nie napotykać uprzedzen do mojego narodu ze strony innych nacji.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Postprzez mdss w 17 Lis 2012, 14:02

A jak pojedziesz do kraju o niższym standardzie życia (dajmy na to, że dostajesz ofertę pracy za średnio-dobre pieniądze dla ciebie, ale gigantyczne dla tambylców) to też będziesz dążył do asymilacji ze społeczeństwem, tzn. będziesz żył na równie niskim (wg ciebie) poziomie, żeby nie odstawać? Jak pojedziesz do pracy u Arabów, to przejdziesz na ich dietę i szariat? Żeby nie odstawać od reszty społeczeństwa...

Może i z pewnych punktów widzenia twoje podejście jest właściwe, ale głównie dla ludzi, którym obojętna jest własna przynależność kulturowa. Kiedy nie czujesz żadnego przywiązania do swojej ojczyzny (bardzo niemodne słowo pośród młodego pokolenia), do tradycji i kultury, to bez problemu sobie pojedziesz, olejesz swoje korzenie i się zasymilujesz. Twoja sprawa.
Jest to trochę problem dzisiejszego świata (problem np. dla mnie, bo jestem konserwatystą i wrogiem multi-kulti), gdzie lansowana jest "tolerancja", wielowyznaniowość i właśnie multi-kulti, bo teoretycznie to właśnie różnorodność powinna być jak najbardziej mile widziana, ale w rzeczywistości wszystko dąży do wymieszania i ujednolicenia... Taka papka kulturowa.
I'm just stalking...

Za ten post mdss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive scigacz1975.
Awatar użytkownika
mdss
Stalker

Dołączenie: 06 Wrz 2012, 11:13
Ostatnio był: 09 Paź 2015, 22:21
Miejscowość: Cmentarzysko Maszyn
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 31

Postprzez impulse_101 w 17 Lis 2012, 18:15

Wysokość standardu nie ma nic do tego, tak samo jak kraj w którym jestesmy, czy to Anglia, Niemcy czy Turcja ...zachowujesz się tak jak tego wymaga dana kultura, to ile masz w portfelu nie zwalnia Cię z tego.

Trochę sie zamotales z tym muti-kulti. Takie USA, kraj wielokulturowy a wiesz czym to jest spowodowane? Każdy przyjeżdża z wlasną kultura którą stara się zachować. Pózniej powstaja chinatown i dzielnice latino które zaczynaja się przenikać. Wiec jestes pewien czy brak asymilacji pomaga w zachowaniu wlasnej kultury. Jakby do Polski przyjechali sami tacy konserwatysci to bys mial dopiero multikulti. Osobiscie wolę żeby w moim kraju zachowywano się zgodnie z naszymi zwyczajami, ale jak jade 'w gości' to staram sie uszanować ich kulture.
Image

Za ten post impulse_101 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive M3Fis70.
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Postprzez djcycu w 17 Lis 2012, 21:13

Do USA się dziś wyjeżdża na stałe albo na dłużej bo zjazd do domu niestety skutkuje blokadą i niskim dorobkiem (czasy USA już dawno minęły). Mam sąsiada który wyjechał i od około 13 lat zdążył tylko raz odwiedzić rodzinę bo za drugim razem nie mógłby wrócić. Nie dał rady rodzinie papierów załatwić więc małżeństwo się rozleciało (i chwal tu Boże Amerykę).

Przypuśćmy że ty sam pojedziesz do UK... Załatwisz całej rodzince robotę? Mam na myśli rodziców, żonę, ewentualnie dzieci... Możliwe że tak ale bardziej możliwie nie. Ciekawe czy wtedy było by ci wesoło utrzymywać całą rodzinę którą zwlokłeś na wyspy. Chcesz asymilacji a sam prawdopodobnie gówno o tym wiesz. Żaden polak nie pracuje za granicą na standardach "tambylców". Trzeba być naprawdę ustawionym żeby brać tyle co anglik, szwed, niemiec itd.

Tak właściwie to nie masz nawet o niczym pojęcia a najwięcej nagadujesz. Zupełnie tak samo jak nasi nieudolni politycy. Chory pomysł - To co, wdrażamy!

PS: Czemu ty tego nie potrafisz pojąć że w Polsce jest wysokie bezrobocie i niskie płace? Ludzie się nie dorabiają. Dlatego wyjeżdżają za granice i wcale nie mają zamiaru się tam na stałe osiedlać. Chcą zarobić tam bo w kraju im nie dane. Pretensje miej do rządu a nie do Polaków na wyjeździe.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Lucjusz, mdss.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Wheeljack w 17 Lis 2012, 21:49

A wiedzieliście, że obszar Ukrainy należał kiedyś do Polski? :realcaleb:
Tak więc zostawcie USA, USB i insze państwa i pocznijcie z kulturą dyskutować na temat. Jeszcze tylko Terminus może coś napisać, żeby jego było na wierzchu.
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: 26 Paź 2024, 07:53
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 725

Postprzez Szpagin w 18 Lis 2012, 02:19

@impulse: mimo wszystko aby dostać amerykańskie obywatelstwo trzeba zdać egzamin z historii i języka. W teorii nic nie stoi na przeszkodzie, by kultywować tradycje własnego narodu, jednocześnie nie odstając drastycznie od reszty społeczeństwa. Nie przepadam za USA, ale to chyba najlepsza droga. Najgorsza jest turecka prowizorka, czyli powtarzanie przez kilkanaście (kilkadziesiąt?) lat "ale ja tu jestem tymczasowo, trochę się dorobię i wracam do kraju". Tacy ludzie nie uczą się języka, zupełnie nie dbają o miejsce zamieszkania (bo po co, skoro i tak "niedługo" się wyprowadzę), zamykają się w gettach (widziałem takie tureckie dzielnice w kilku miastach RFN). To ostatnie jest chyba najgorsze.

Uwagi moderatora:

Czy mój post jest niewidzialny? Bedom warny. - Wheeljack
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez stalker3467 w 18 Maj 2013, 17:28

Ja kiedyś widziałem chyba najlepiej wysportowanego odywatela Ukrainy w samoobronie. Do szkoły przyjechał taki gość który szkolił samoobrony i on pokazywał sztuki samoobrony sam pokonał dwóch nauczycieli wf-u którzy wydawali się silniejsi kłatł się na szkle że mi jadaczka z wrażenia opadła. Jednak nie jestem aż taki pewiem czy to było takie sobie szkło, ale w końcu stłukł na moich oczach butelkę. Mi ten gość zapadł głęboko w pamięć.
Samotność to wolność i swoboda od problemów.

stalker3467
Wygnany z Zony

Dołączenie: 09 Gru 2012, 16:29
Ostatnio był: 09 Maj 2014, 14:53
Miejscowość: Lublin
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 2

Postprzez ViS w 21 Maj 2013, 10:28

Ja tam Ukraińcom zawsze współczułem. My Polacy siedzimy między Ruskimi a Niemcami, więc przynajmniej z zachodniej strony mamy jakieś sensowne sąsiedztwo i wzorce.
A Ukraińcy siedzą między Ruskimi a Polaczkami. Myślę że idzie zwariować w takim sąsiedztwie...

Nie popłacz się Polaczku z tego powodu.

Ktoś zadał kiedyś pytanie, gdzie są granice europejskiej kultury. Według mnie tam, gdzie dawne granice przedrozbiorowej Rzeczypospolitej. Ukraina obecnie sama nie wie w którą stronę się udać. Na zachodzie odżywają wzorce nacjonalistyczne, gloryfikuje się morderców z II wojny św. na wschodzie gdzie jest duży odsetek ludności rosyjskiej jest tęsknota za ZSRR.
Nie jestem żadnym wrogiem Ukrainy jak zaraz pewnie zacznie głosić "sumienie" tego forum. Ukraina zasługuje na swoje miejsce w Europie, jak każdy inny naród. Jednak przyjaźni między Polakami a Ukraińcami nie da się budować na kłamstwie, czy ukrywaniu pewnych faktów. W tej kwestii mam zbliżone zdanie do ks. Tadeusza Zaleskiego. Byli tacy Ukraińcy co rozpętali ludobójstwo na Kresach, ale byli i tacy, co często za cenę własnego życia ratowani polaków.

PS. tak trochę na szybko piszę, ale jestem w pracy obecnie i nie bardzo mam czas.
Wolno mi być dumnym z tego co w narodzie jest wielkie
i choć na wschodzie pozostały tylko kamienne orły, chłodne płyty nagrobne polskich bohaterów, rodacy którym udało się przeżyć prześladowania i nie skapitulować,
wolno mi żywić nadzieję, że czasy Wielkiej Polski jeszcze powrócą...

LEOPOLIS
SEMPER FIDELIS TIBI POLONIAE
Awatar użytkownika
ViS
Tropiciel

Dołączenie: 15 Lut 2010, 20:19
Ostatnio był: 31 Maj 2017, 22:43
Miejscowość: Dzikie Pola
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 22

Postprzez Terminus w 21 Maj 2013, 10:33

ViS napisał(a):Nie popłacz się Polaczku z tego powodu.

Dlaczego mam płakać? Mój ulubiony troll wrócił więc znowu będzie wesoło :D
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt48 oraz 3 gości