A ja z kolei wymieniłem już jakiś czas temu Pine XFX GeForce 7600GT 128bit 256MB GDDR3 RAM AGPx8 na Sapphire ATI Radeon HD 3850 256bit 512MB GDDR3 RAM AGPx8 i różnica kolosalna w płynności i w detalach na jakie mogę sobie teraz dzięki tej karcie pozwolić...
Aktualnie sterownik Catalyst 10.9 + ATI Tray Tools spełniają swoją rolę doskonale i nie miałem ani problemów z instalacją sterowników, ani z ich działaniem a tym bardziej z aktualizacją na nowsze (na NVidii czasami jeśli nieudolnie aktualizowało się sterowniki na nowsze można było złapać bsod'a trwałego)...
Nie będe się krył iż nie jestem zwolennikiem firmy ATI (teraz już AMD) gdyż uważałem ich produkty za półśrodki - tańszą jakościowo konkurencję dla produktów NVidii - kartę kupiłem tylko dlatego bo żadna konstrukcja NVidii na złącze AGPx8 nie oferowała mi takiej wydajności jak model HD 3850 od Sapphire'a...
Przyznaje, że kartę kupowałem pełny obaw o jej działania a tym samym współpracę z moim Intel Pentium 4 HT 3.2GHz 1MB Cache 800MHz FSB ale karta poradziła sobie doskonale a do tego w niewentylowanej budzie na oryginalnym chłodzeniu nie przekracza w stresie 70 stopni bez OC...
Jeśli ktoś ma dylemat jaką kartę kupić na złącze AGPx8 serdecznie polecam Sapphire ATI Radeon HD 3850 256bit 512MB GDDR3 RAM AGPx8 - karta warta swojej ceny (zważywszy, że sprzedając 7600GT nie musiałem dokładać do HD 3850) jak i osiągi jakie oferuje pozwalają na naprawdę komfortową grę w aplikacjach, które teoretycznie wcześniej słabo działały na starszych konfiguracjach PC...