Problem: Tnie się! Tnie się przy ustawieniach, które na mój config nie wydają się wygórowane. Szczególnie ma to miejsce w podczas walki na jakiejkolwiek wodzie, w Janowie, gdy wokół pojawi się dużo NPCów, oraz praktycznie w całej Prypeci (łącznie z bazą). Sytuacja jest o tyle słaba, że o ile jeszcze Zaton i Jupiter dało się jakoś (nie bez przekleństw) przejść, tak Prypeci nie da rady. Każde starcie i mam pokaz slajdów.
Ustawienia grafiki: oświetlenie statyczne, 1280x1024, reszta ustawień na screenie:
http://img155.imageshack.us/img155/2255/060710233825.jpgEAX wyłączony.Config:- i5 750 @ 4 GHz (stabilny, z żadnym programem się nie wywala)
- Asus P7P55D LE
- 2x2 Gb RAM
- Asus HD 5770 @ 930/1230
- Win XP, SP2
- DX 9c
- wersja gry: 1.6001
Napięcia i temperatury mam w normie (stress - proc 60 st. grafa 70 st.) Co ciekawe obciążenie grafiki sięga max 52%. Dopiero włączenie oświetlenia dynamicznego spowodowało wzrost do 75%, tyle że był to znów pokaz slajdów.
Podczas gry zawsze obciążenie jednego rdzenia skacze do 100% i tak się +/- 7% utrzymuje, co mnię najbardziej zastanawia. Zejście niżej ze szczegółowości poprawia
nieco sytuacje, ale gra wygląda wtedy zupełnie dziadowsko, i jak wspomniałem postęp nie jest wielki. Z rozdziałki nie chcę schodzić, bo to natywna dla mojego monitora.
SoC chodził płynnie z dynamicznym oświetleniem jeszcze na nie podkręconym procesorze (tylko funkcja Turbo) i grafice (nie było takiej potrzeby. CS nie kupowałem zrażony opiniami min z tego forum. Inne gry (choć nie mam ich dużo - ciągły brak czasu) chodzą jak powinny. System jest czysty, bo to mój komp do pracy
. Nawet nie ma na stałe netu. Podłączam go tylko gdy cośtam trzeba aktywować (mam tam trochę oprogramowania muzycznego, które też marudzi o sieć, takie czasy ...). Wyczytałem że instalacja na jednym dysku z SoC może dawać problemy. Wyinstalowałem więc oba Stalkery, wyczyściłem Regcleanerem i zainstalowałem sam CoP - żadnej poprawy.
Będę wdzięczny za wszystkie pomysły i rady.
Pozdrawiam!