Kiedy oczarowała was Zona, czyli gdzie poznaliście STALKERa

Tutaj dyskutujemy w tematach, które nie pasują do żadnej części S.T.A.L.K.E.R.'a.
Regulamin forum
Chcesz zadać pytanie lub masz problem? Napisz w tym dziale, a Twój temat na pewno zostanie usunięty.

Re: Kiedy oczarowała was Zona, czyli gdzie poznaliście STALK

Postprzez Keinoom w 23 Kwi 2010, 19:32

Witam wszystkich mieszkańców Zony.
Mój pierwszy post więc uznałem że kilka słów na wstępie o sobie.
Niemłody już jestem bo wiek chrystusowy na karku ale od lat nie zmieniam zainteresowań i mam nadzieję że tak zostanie. Wam też tego życzę by jak wam wskoczy "trójka" z przodu nie zostawiać za sobą tego co przez tyle lat było waszą pasją.

Ale do tematu.
Ze stalkerem a właściwie SotC jak większość z was zetknąłem się podczas pierwszych wzmianek w prasie. Wstyd się przyznać ale nie przykuło to wtedy w żaden sposób mojej uwagi. Tak było przez te wszystkie lata kiedy informacje o coraz bardziej zaawansowanych pracach nad SotC pojawiały się na serwisach internetowych o grach. Nie potrafię sobie przypomnieć co mnie podkusiło żeby zagrać. Może to zdjęcia z finalnej wersji, może jakiś filmik który zobaczyłem. Jako że nie kupuję oryginałów bez uprzedniego zapoznania się z grą miałem ją z wiadomego źródła. Grając nie doszedłem nawet do baru. Pobiegłem co sił do Media zakupić oryginał. Z następnymi częściami zamawiałem już preordery. Nie zawiodła mnie żadna część. Swojski "wschodni" klimat. Broń układu warszawskiego i dbałość o realia przykuły moją uwagę na wiele wieczorów. Nadal wracam do gry na modach. Czegoś takiego nie było wcześniej. Wieczory przy ognisku ze stalkerami przy dźwiękach gitary, zrozumiały (dla mnie) język, wszystko takie znane, samochody Kamaz, koszary, posterunki, miasto Prypeć jak setki blokowisk w tej części europy. W zonie czuję się jak w domu. Wy wiecie o czym mówię ale ludziom "poza" ciężko to wytłumaczyć więc nawet nie próbuję :D Zarejestrowałem się tutaj by czasem zabrać głos choć będę to robił rzadko. Czytam was od czasów premiery SotC i jesteście najlepsi.
Awatar użytkownika
Keinoom
Kot

Dołączenie: 22 Kwi 2010, 13:46
Ostatnio był: 12 Sie 2021, 13:43
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 3

Reklamy Google

Postprzez Ogniskujący w 27 Kwi 2010, 22:16

U mnie zaczęło się od tego że kupiłem nowe CD-Action a tam na okładce-Stalker Shadow of Chernobyl.
Przeczytałem recenzję pierwszą na świecie a tydzień potem gra już leżała u mnie na biurku
W cykl S.T.A.L.K.E.R gram po dziś dzień oprócz SoC ponieważ....Napęd starego kompa zepsuł mi płytę :mad: .
Po tym wydarzeniu kupiłem nowego kompa :wink:
I zastanawiam się nad pirackim SoC od kumpli.myślę że mogę ponieważ wcześniej kupiłem oryginał tak więc wszedłem w posiadanie stalkera legalnie
NABOJE to waluta zony
Awatar użytkownika
Ogniskujący
Stalker

Dołączenie: 24 Kwi 2010, 15:44
Ostatnio był: 27 Cze 2011, 20:35
Miejscowość: Dolina Mroku-Baza wolności
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 2

Postprzez Rolex w 28 Kwi 2010, 00:44

Początki. Kiedyś włączyłem Hyper i były zwiastuny oraz już fresh air'y na temat S.T.A.L.K.E.R: Czyste Niebo. Bardzo podjarałem się wtedy na stalkera i za wszelką cenę chciałem go mieć. Rok później, gdy byłem w komisie na półce moją uwagę przykuła jedna gra. Był to Cień Czarnobyla. Kiedy zobaczyłem początek "S.T.A.L.K.E.R" to pomyślałem, że warto go kupić, a że miałem przy sobie trochę oszczędności, a gra kosztowała 20zł i miała wszystko - nawet naklejkę. Okazja. Jednak był kłopot - sądziłem, że na moim komputerze będzie działać, a tu kicha tnie się niewiarygodnie. Wtenczas prawie każda gra mi się cięła przyczyną był mocno zakurzony procesor, który osiągał temperatury wrzenia :E . Po odkurzeniu zauważyłem zmiany w wydajności to sprawdziłem czy i moja zdobycz zadziała. Zadziałała! Była to już godzina 23, a ja z okrzykiem radości zacząłem grać w nią. Jednak moi troskliwi rodzice kazali mi iść spać bo nie wstanę do szkoły to usłuchałem i obiecałem sobie, że następnego dnia sobie pogram. Początek - byłem mocno podjarany ale i zawiedziony bo trochę nudno było jednak, gdy tylko wyszedłem z kordonu na dalsze misje gra wciągnęła mnie na dobre. Nie żałowałem wydanych pieniędzy wręcz przeciwnie byłem szczęśliwy, że dorwałem taką okazję! Od tego czasu jestem gorącym fanem stalkerów. Ta gra ma coś czego nie mają inne FPS.
Image
Awatar użytkownika
Rolex
Kot

Dołączenie: 13 Mar 2010, 21:50
Ostatnio był: 09 Wrz 2012, 17:07
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 1

Postprzez Brewka w 28 Kwi 2010, 18:53

U mnie było tak :
Chodziłem po sklepie z grami szukając nowej do kupienia.Chodząc tak zauważyłem pudełko ze Stalkerem na półce , obejrzałem z tyłu....i tak myślę " coś o Czarnobylu hmm...może być ciekawie..." . I było i jest do tej pory, Zona pożarła mnie całkowicie... pierwszy pistolet , pierwsza misja, anomalia i artefakt i nie zapomniany klimat. :soviet:
Już nas opuszczasz? Hura !!
Awatar użytkownika
Brewka
Kot

Dołączenie: 19 Kwi 2010, 19:17
Ostatnio był: 24 Kwi 2014, 20:40
Miejscowość: Bagna
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 0

Postprzez Delat w 06 Maj 2010, 17:26

Bodajże w sierpniu 2007 pojechałem do sklepu odebrać części do kompa, przy okazji myślę sobie - kupię jakąś nową gre i zobacze co ten sprzęt jest wart w grach. No i kupiłem TDU, właścicielka sklepu zaczęła nawijać o grach i zaczęła temat o Stalkerze - nowa, fajna gra w dobrej cenie. No cena jak cena, duża nie znaczy że mi będzie pasować gra, obejrzałem sobie fotki z tyłu, pokazała mi samą gre na swoim komputerze ( właścicielka sklepu jest znajomą z tąd wygoda zobaczenia gry ) i spodobała mi sie od razu. Grałem w nią przez cały sierpień, wrzesień, październik. Chodziłem wszędzie gre przechodziłem trzykrotnie, potem długo grałem na modach, gdy pojawiło się Czyste Niebo, Cień Czarnobyla nie odszedł na bok, w CN grałem dość krótko, gra nie była tak dobra jak poprzednia część, podobnie było z Zewem Prypeci, choć w niego grałem nieco dłużej niż w CN... Stalker jest moją ulubioną grą, potem jest GTA, Postal, NFS. BF... i wiele innych.

EDIT: @ :arrowd: 2005 rok... wtedy to Grałem w NFS:MW Stalker wyszedł 2007 chyba ;)
Ostatnio edytowany przez Delat, 06 Maj 2010, 17:56, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Delat
Stalker

Dołączenie: 28 Mar 2009, 22:43
Ostatnio był: 14 Paź 2014, 10:55
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Sniper VLA

Postprzez Krzysu_Pl w 06 Maj 2010, 17:39

Kiedy? Chyba u kolegi jak sobie pogrywał w Stalkera SOC. (koło listopada 2008. roku)
Krótko mówiąc, zaczarował mnie! Najbardziej ten klimat...
Po dziś dzień próbuje go modowac by wykrzesać z niego jak najwięcej.
Ostatnio edytowany przez Krzysu_Pl, 18 Lut 2011, 18:07, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Krzysu_Pl
Tropiciel

Dołączenie: 05 Maj 2010, 19:23
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 00:51
Ulubiona broń: RGD-5 Grenade
Kozaki: 81

Postprzez CoowBooy w 06 Maj 2010, 23:16

Od jakiegoś roku?
Z 2-3 lata temu pokazywał mi brat cioteczny Cień Czarnobyla. Jaki ja znów głupi byłem, że mnie nie wciągnęło...
Prawie cały Zew przeszedłem wraz z IL86. Po tym jak przeszedłem grę, wbiłem kod na pieniądze, ulepszyłem maksymalnie GP37 dowiedziałem się jaki jestem głupi...
Awatar użytkownika
CoowBooy
Kot

Dołączenie: 03 Maj 2010, 11:25
Ostatnio był: 06 Lut 2011, 17:11
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 1

Postprzez 1920razor w 08 Maj 2010, 19:57

Zaczęło się od tego że rodzice powiedzieli mi że był wybuch w 1986 i musieli przyjmować jod i takie tam i strasznie się wtedy zainteresowałem historią Czarnobyla.Zacząłem czytać książki i takie tam.W 2007 zobaczyłem na programie Hyper gameplay Stalkera Cien Czarnobyla, i pomyślałem że to jest to.Dzień później płyta z grą leżała na moim biurku.Po zagraniu pomyślałem że to najlepsza gra na świecie.I wiecie co?Dalej tak myślę :E
Image

1920razor
Wygnany z Zony

Dołączenie: 14 Sty 2010, 20:58
Ostatnio był: 27 Cze 2015, 14:35
Miejscowość: Siemianowice Śląskie
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 12

Postprzez Ravenheart w 08 Maj 2010, 21:55

Ja od zawsze interesowałem się "Zoną", pewnego dnia kolega powiedział mi, że widział grę która może mi się spodobać więc pokazał mi trailera. Przyznam że mnie nie powalił ale stwierdziłem, że spróbuje i tak wciągneła mnie gra do cna :)
Awatar użytkownika
Ravenheart
Kot

Dołączenie: 05 Maj 2010, 22:19
Ostatnio był: 28 Paź 2013, 21:37
Miejscowość: Wieliczka
Ulubiona broń: SPSA14

Postprzez MalinaOSG w 09 Maj 2010, 12:39

Ja pierwszy raz zobaczyłem stalkera na hyper. Wtedy gra mi nie przypadła do gustu, parę lat później kolega mi opowiadał o stalkerze, gra mi się dalej nie podobała. Nazajutrz gdy zobaczyłem stalkera u 2 kolegi któremu ten 1 pożyczył stalkera dopiero wtedy mi się bardzo spodobała ta gra. Historia wybuchu interesowała mnie prze pół roku, potem gdy w TV zobaczyłem że ludzie kupują w charnobylu działki przestało mnie to interesować i tylko zajmuje się grom aż to teraz.
Zona jest darem tego świata, a my wolność jesteśmy jej obrońcami, będziemy ją chronić bezapelacyjnie do samego końca a wrogowie zony będą skończeni gdy my z nimi skończymy.

Cytat. Życie jest jak bycie stalkerem zawsze trzeba walczyć oto by móc żyć oto by móc stać się kimś lepszym.

Cytat. Negatywne skutki picia radioaktywnej wódki.
Awatar użytkownika
MalinaOSG
Stalker

Dołączenie: 28 Kwi 2010, 17:04
Ostatnio był: 20 Kwi 2012, 08:40
Miejscowość: Magazyny Wojskowe
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: -1

Postprzez stalker51 w 20 Maj 2010, 21:17

Mnie klimat post-apokaliptyczny wciągnął po tym jak zagrałem w dwa pierwsze fallouty od tego czasu polowałem na stalkera ;)
I like me beat fast and my bas get low.

Airsoft ForEv'a <3
Awatar użytkownika
stalker51
Stalker

Dołączenie: 31 Lip 2009, 13:30
Ostatnio był: 27 Sty 2014, 17:25
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 6

Postprzez sooldiers w 21 Maj 2010, 18:49

Pamiętam jak dziś. Rano pojechałem tramwajem do galerii Łódzkiej po jakąś, niepaiętam już jaką gre, ale jak się okazalo tejże gry z jakiegoś powodu niebyło. Niemogłem tak poprostu wrócić do domu, bo mialem dosyć przechodzenia Call of Duty dwudziesty raz. Rozejrzałem się dookoła i pamiętam że stała taka kartonowa półka z wizerunkiem gościa z okładki i pełno stalkerów na niej. Oczywiście wziołem pudełko z grą i poszedłem do kasy. O stalkerze niewiedziałem prawie nic tylko , że były tam potwory i że akcja dzieje się w Czarnobylu. Najpierw było bardzo klimatyczne intro które dopiero na samym końcu gry zrozumiałem. Oczekiwałem jatki z potworami podczas burzy z piorunami, pozytywnie zaskoczyła mnie gdy wyszedłem z bunkra Sida piękna pogoda i stalkerzy grający na gitarze przy ognisku.
Teraz jestem szczęśliwym posiadaczem wszystkich stalkerów i czekam na kolejną część tej wspaniałej gry.
merkantylizm... srerkantylizm
Awatar użytkownika
sooldiers
Kot

Dołączenie: 12 Maj 2010, 21:15
Ostatnio był: 26 Kwi 2020, 13:17
Miejscowość: Pabianice
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość