Heh ja też mam z tym problem. Na razie obczaiłem że jak się rozpocznie nową grę to rozmawiając na początku z dowódcą czystego nieba można wybrać grę normalną albo totalną wojnę frakcji. Jak wybór padnie na totalną wojenkę to od razu można wybrać dowolna frakcje w której szeregach mamy chęć walczyć i zostajemy przeniesieni do jej bazy.
Po naciśnięciu w trakcie gry ESC i potem F2 otwiera się okienko jw. Ustawienia POLECENIA i SI INNYCH FRAKCJI są zrozumiałe. Ustawiasz zachowania swojej (wyżej) i innych (niżej) frakcji. Przycisk WYWIAD pokazuje info o ważnych miejscówkach danej lokacji czyli jakie frakcje zajmują ważniejsze obiekty w lokacji. STWÓRZ ODDZIAŁ spawnuje koło Ciebie (chyba trzech) ludzi z twojej frakcji za drobną opłatą około trzech kafli.
Natomiast nie rozkminiłem do czego służy SIŁA - Ustaw, ASYSTENCI DOWÓDCY (na przykład PRZYWOŁAJ u mnie przywołuje... pulpit windowsa hehe), to coś bez polskiego opisu "ui_fc_caption_ai_commision" oraz nie łapię do czego jest ta pusta zakładka z trzema kropkami.
Ale przynajmniej skrypty się tak nie wieszają jak w czystej grze i rzeczywiście na przykład ustawienie swojej frakcji na "wsparcie" powoduje że jak zdobędziesz jakiś obiekt to zaraz twoi kolesie walą tam drzwiami i oknami za tobą.
Wreszcie koniec z czekaniem na przybycie pomocy która nie ma zamiaru przybywać