[PYTANIE]- Pogoda-modyfikacje/ Czas w grze

Regulamin forum
Dział "Tworzenie Modyfikacji" służy do zadawania pytań odnośnie tworzenia modyfikacji, edytowania plików gry, oraz pisania tzw. tutoriali, czyli poradników odnośnie modyfikowania gry.
Nie zadajemy tutaj pytań odnośnie modyfikacji gotowych (nie dyskutujemy o nich!), prócz prób ich połączenia etc.

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

[PYTANIE]- Pogoda-modyfikacje/ Czas w grze

Postprzez Stalciok* w 16 Sty 2010, 12:12

Chciałem wyeliminować z gry pogodę każdą, która nie jest pochmurną. Chciałem, aby pogoda w grze zmieniała się tylko w obrębie pochmurnej- raz bardziej, raz mniej, a także noc.

Wyeliminować natomiast zamierzam pogodę "słoneczną", "zachód słońca", oraz "czyste bezchmurne niebo"

Czy wie ktoś w jaki sposób można modyfikować prawdopodobieństwo występowania określonej pogody, które pliki opisują wszystkie zjawiska pogodowe ??

Chciałbym się również dowiedzieć, w jaki sposób sam mogę utworzyć własną pogodę- (np bardzo ciemny i pochmurny dzień) i dodać tę pogodę do cyklu zmieniania się pogody w grze- z ustawieniem częstości jej występowania. Poprzez edycję jakich plików można regulować wszystkie cechy pogody- barwę, częstotliwość, długotrwałość, itp.

Teraz pytania odnośnie drugiego tematu.

W jaki sposób można regulować czas gry- obecnie 5 minut w czasie rzeczywistym to 1 godzina w grze.

Ja natomiast chciałem to nieco wydłużyć- aby 5 minut czasu rzeczywistego było w grze zaledwie połową, lub ćwiartką godziny. Czy wie ktoś jakie pliki opisują czas gry i które linijki należy edytować ?

Proszę o odpowiedzi co należy krok po kroku wykonać. Pozdrawiam.
Stalciok*
Stalker

Dołączenie: 21 Sie 2009, 23:55
Ostatnio był: 23 Gru 2010, 19:07
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: [PYTANIE]- Pogoda-modyfikacje/ Czas w grze

Postprzez utak3r w 18 Sty 2010, 23:45

Co do pogody, to zajrzyj do katalogu config\weathers, ze szczególnym uwzględnieniem pliku environment.ltx, a potem i następnych.

Co do skali czasu natomiast, zajrzyj do pliku config\alife.ltx, będziesz miał tam dwie wartości:

Kod: Zaznacz wszystko
time_factor            = 10
normal_time_factor         = 10

Pierwsza z nich to właśnie przyśpieszenie czasu w stosunku do fizycznego, natomiast ten drugi to podzielnik dla enpeców, coby nie biegali jak na przyśpieszonym filmie :D
Image
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 31 Lip 2023, 16:01
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Postprzez Stalciok* w 19 Sty 2010, 12:35

Mam pytanie odnośnie czasu początkowego w grze- to jest godziny o jakiej zaczyna się gra- jak wiadomo jest do 05:30. Poprzez edycję którego z plików można zmienić ogólny czas zaczynania się każdej gry na na przykład 23:00 ????

Odnośnie pogody mam pytanie co do plików config\weathers- który plik opisuje jaką pogodę ? Czy wycięcie jednej z tych pogód w pliku environment.ltx spowoduje, że w grze nie będzie już taka pogoda występować, czy też niezbędna jest edycja dodatkowych plików. Jeśli tak, to jakich ??
Stalciok*
Stalker

Postprzez utak3r w 19 Sty 2010, 16:47

Zajrzałeś chociaż do tych plików, co Ci podałem?? Nie! Linijka niżej w alife.ltx to jest. Zacznij przeglądać pliki, gdzie się zabierasz za modowanie, skoro zachowujesz się jak leń patentowany.
Image
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Postprzez Stalciok* w 20 Sty 2010, 12:57

utak3r napisał(a):Zajrzałeś chociaż do tych plików, co Ci podałem?? Nie! Linijka niżej w alife.ltx to jest. Zacznij przeglądać pliki, gdzie się zabierasz za modowanie, skoro zachowujesz się jak leń patentowany.

Nie wiem co ma oznaczać ta sugestia- zawsze, choćby z samej ciekawości przeglądam pliki, o które pytam. Faktycznie jest niżej taka linijka- widocznie ją przeoczyłem.

Natomiast jeśli chodzi o pogodę, to w dalszym ciągu czekam na dokładniejsze informacje- który plik co opisuje i jak wyeliminować poszczególne kategorie pogody ???

Dodam od razu kolejne pytanie- gdzie jest sekcja, która nadaje pogodę proporcjonalnie do czasu- to jest decyduje, że noc ma nastąpić o godzinie 23:00, a nie o godzinie 5:30 ????
Stalciok*
Stalker

Postprzez utak3r w 21 Sty 2010, 15:22

Stalciok* napisał(a):gdzie jest sekcja, która nadaje pogodę proporcjonalnie do czasu- to jest decyduje, że noc ma nastąpić o godzinie 23:00, a nie o godzinie 5:30 ????

Nie ma żadnej takiej "sekcji". I widzisz - znów, gdybyś przyjrzał się plikom w katalogu weathers, to byś wiedział, jak to jest zrobione... jest po prostu zdefiniowana pogoda dla każdej godziny i dla każdego typu, np, jak ma wyglądać pogoda deszczowa o godzinie 17.
Image
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Postprzez Freeman w 21 Sty 2010, 17:53

Stalciok* - podstawowa sprawa: nie czytasz co jest napisane na forum, o pogodzie było już kilka stron wcześniej - dowodem na to są te dwa tematy: № 1 oraz № 2, jest tam wszystko na temat pogody - sam przerobiłem tak cały cykl. Druga sprawa - zadawanie pytań które już padły i na które jest odpowiedź delikatnie mówiąc - jest frustrujące. Zacznij czytać to Forum to więcej zrozumiesz.
Awatar użytkownika
Freeman
Stalker

Dołączenie: 23 Lip 2009, 19:17
Ostatnio był: 26 Maj 2010, 20:34
Miejscowość: Terra
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 3

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości