przez Normandia w 07 Sty 2010, 16:47
Na początek powiem że SoC był po prostu dłuższy jeśli chodzi o treść niż CoP. Ale jak mawiają niektórzy "rozmiar nie zawsze ma znaczenie". Kiedy pierwszy raz odpaliłem SoC pograłem może 30 min i wywaliłem grę bo nie była zbyt porywająca, zwłaszcza na początku. Później wpadł mi w ręce CS ze wspaniałą lokacją jaką były bagna( według mnie jedna z najbardziej klimatycznych lokacji w całej trylogii) wtedy to właśnie trafiłem na forum, zupełnie przypadkiem, i znalazłem mody do SoC. Po zainstalowaniu kilku modyfikacji gra zupełnie się zmieniła i znalazłem swój cel w życiu, badanie Zony. Jak pewnie wielu z was grałem w niezliczoną ilość modów, lepszych, gorszych, bez sensu. Ale nie oszukujmy się zabijanie tego samego bandyty dla barmana po raz 12435376373 zrobiło się w końcu nudne. Nie dawno wszedł na rynek CoP i naszym oczom ukazał się świat, który znamy a jednak troszkę inny. Miał i ma on swój czar podobnie jak SoC ale musimy iść z duchem czasu. Może i w CoP fabuła nie jest bardzo wciągająca, nie jest też banalna, za to ma wiele wątków pobocznych co dodaje pikanterii całej opowiedzianej historii. Próżno spierać się która część jest lepsza a która gorsza. Najlepiej jak by połączyli obie gry. Nie nazwał bym też CoP godnym następcą, ale jest odpowiednim kontynuatorem czymś co pozwoli przetrwać do czasu aż doczekamy się S.T.A.L.K.E.R.A z prawdziwego zdarzenia, lub chociaż nasze dzieci się doczekają. Jednak temat wymaga oceny więc na zakończenie powiem że z modami zdecydowanie SoC, bez modów CoP ....