Siły danej frakcji cały czas się respawnują. Przykładowo. W wojnie z Powinnością zdobyłem posterunek w przejściu na wysypisko. Miałem czekac na posiłki z mojej frakcji. Mnie więcej co 5 minut nadchodził nowy oddział Powinności z zamiarem przejęciem posterunku. Sami kozacy z RP-75 itd. Po około 2 godzinach nieustannych walk wreszcie nadszedł wyczekiwany oddział. Inna sprawa, że pod koniec odbijania bazy posterunek został odbity i zadanie z wyczyszczeniem bazy się anulowało. A więc? Możesz siedzieć w tej bazie cały czas, a i tak pojawią się nowi wrogowie. Nie musisz zaganiać swoich do tej bazy. Rozwaliłeś wszystkich to dostajesz nagrodę i już. Potem pojawiają się nowi, żeby równowaga nie została zachwiana. Nie może być tak, że wybijesz całą frakcję. Dostałeś nagrodę więc się ciesz
. A i jeszcze jedno. Jak pojawi się przeciwna frakcja znowu uaktywnia się zadanie zniszczenia bazy. Nawet nie próbuj. Przykład: Za rozwalenie bazy bandytów dostałem Seve, artefakt i 12000 RU. Co dostałem za ponowne jej odbicie? 500 rubli. Już więcej warta była wystrzelona amunicja.