Grę ukończyłem do tej pory raz, niedługo będzie kolejny.
Zawiodłem się... bardzo pozytywnie. Obawiałem się powtórki z SoC i CS - czyli kopiuj/wklej w kwestii map i bonusowo 2x więcej bugów niż ostatnio.
Na buga trafiłem raz, nawet pisałem na forum - był to pusty schowek, gdzie powinienem znaleźć broń Strieloka.
Poza tym grało się absolutnie świetnie.
Plusy (subiektywne):
+ rozmiar oraz wygląd map, dużo ciekawych lokacji, sekretów i skrytek, aż przyjemnie jest eksplorować. Kocham cmentarzysko okrętów i Szmaragd
+ nowe, wielkie i efektowne skupiska anomalii
+ przywrócenie Burera i Chimery (a koty?
)
+ ŚWIETNE questy poboczne. O ile wątek główny jest dość sztampowy (chociaż wciągający), tak reszta zadań najlepsza w całej trylogii. Wielowątkowe, zaskakujące, często z niespodziewanymi zwrotami akcji.
+ dopracowanie poszczególnych mechanizmów, takich jak naprawa i upgrade sprzętu, szukanie artefaktów - aż chce się eksplorować każdy zakamarek Zony i wykonywać zadania. W końcu ma się wrażenie, że niczego nie robi się na marne, jak chociażby w Clear Sky, gdzie zadania anulowały się w samym środku ich wykonywania, tudzież pojawiały ponownie po ich wykonaniu
+ klimat; nie jest tak kolorowo jak w CS, mutantów jakby mniej, ale to też na plus. W końcu pozbyto się niesamowicie wkurzających respawnów przeciwników tuż przed moim nosem.
+ Całokształt - CoP jest dla mnie wyjątkowo pełny, dopracowany i aż szkoda, że nazywa się go tylko "dodatkiem".
Minusy:
- czas gry; cóż, jak na FPS jest jak najbardziej okej, ale zdecydowanie krócej niż w poprzednich odsłonach. Z drugiej jednak strony postawili na jakość, a nie ilość co mnie cieszy.
- brak nowych broni i trochę zbyt mało artefaktów
Ogólnie jestem w pełni usatysfakcjonowany. Zwłaszcza, że przed premierą byłem nastawiony raczej negatywnie.
Oby kolejny Stalker opierał się na identycznej mechanice rozgrywki (wielkie mapy, freeplay, rozbudowane questy) jak CoP i przy okazji był co najmniej 2x większy; tak aby można było z czystym sumieniem nazwać go pełnokrwistą kontynuacją, a nie tylko add-onem
+9/10 Bawiłem się doskonale, bez cienia frustracji czy nerwów spowodowanych bugami, niedopracowaniem czy durnymi ograniczeniami.