Pytania dot. wszystkich części.

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Pytania dot. wszystkich części.

Postprzez Alucard w 04 Sie 2009, 00:50

Witam, założyłem ten temat tutaj ponieważ pytania będą dotyczyć obu części (a nawet trzeciej).Jeżeli wybrałem zły dział - proszę temat przenieść.Pytania będą w podpunktach, aby były czytelniejsze.Ale do rzeczy.

1: W jaką część najlepiej zacząć grać?W Czyste Niebo czy Cień Czarnobyla?Z jednej strony twórcy nie bez powodu wydali prequel ale z drugiej gdy zacznę od Czystego Nieba będzie bardziej chronologicznie.Jak Wy polecacie?

2: Jakie mody wgrać do poszczególnych części?Nie chodzi mi tu o taki jak "+200kg noszenia" tylko o bardziej "konkretne".Np. Oblivion Lost do Cienia Czarnobyla.

3: Ogólnie dosyć boję się w niego zacząć grać, mam raczej słabe nerwy.Czy Wy też czujecie ten "dreszczyk", a czasem nawet palpitację podczas grania?Nie wiem ... może to wina wieku, mam dopiero 15 lat.Jakoś go przejdę.Wiem jedynie, że będzie bardzo ciężko w tych laboratoriach ale zanim tam dojdę trochę minie.

4: Kiedy ma wyjść 3 część Stalkera?I czy w ogóle wyjdzie?

5: Czy w Stalkerze bardziej ważna jest taktyka czy sila ognia?Chodzi mi konkretnie o to czy nie jest to drugi CoD.

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Image
Awatar użytkownika
Alucard
Stalker

Dołączenie: 04 Sie 2009, 00:34
Ostatnio był: 22 Wrz 2023, 14:49
Miejscowość: Zamość
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 5

Reklamy Google

Re: Pytania dot. wszystkich części.

Postprzez Powinnościowiec w 04 Sie 2009, 10:42

ad1. Najpierw w cie n potem w czyste niebo. Tak się gra ciekawiej, bo wyjaśniają CI się w trakcie gry niektóre sprawy.
ad2.DO cienia najlepszy jest moim zdaniem właśnie Obvilion lost, a do czystego nieba...hmm...polecam random mod.
ad3.Polecam simsy, aczkolwiek jak chcesz się mniej bać w labach to graj bez modów. Na takim Obvilionie jest bardziej ciekawie :P
ad4.Bodajże w Październiku
ad5.W stalkerza naważniejszy jest AK :P
W czystym niebie i cieniu mało jest miejsc gdzie mozna zastosować taktykę bitewną, ale w zewie prypeci ma to być chyba trochę usprawnione. Na którymś filmiku widziałem, jak koleś co grał podszedł do najemnika tak z boku i zabił go nożem...
Image
I am Little Jacob - Play Free Online Games
Awatar użytkownika
Powinnościowiec
Stalker

Dołączenie: 01 Lis 2008, 18:37
Ostatnio był: 26 Cze 2010, 20:21
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 1

Postprzez Alucard w 04 Sie 2009, 12:53

Nie chodziło mi o to jak poradzić sobie ze strachem, tylko czy Wy też go czasem czujecie, grając w Stalkera :P
Image
Awatar użytkownika
Alucard
Stalker

Postprzez Patterson w 04 Sie 2009, 13:24

Polecam zacząć od Cienia Czarnobyla z Oblivionem 2.2. Naprawdę nie trzeba nic więcej, nie ma dupereli, tylko poprawione jest wszystko to co zostało przez producenta zepsute, alebo niedorobione. Polecam.
Patterson
Kot

Dołączenie: 29 Sty 2008, 03:40
Ostatnio był: 24 Lip 2010, 20:34
Kozaki: 0

Postprzez Raith w 05 Sie 2009, 00:19

1.Jeżeli chcesz grać chronologicznie, zacznij od Czystego Nieba. Jeżeli chcesz później poznać historię sprzed wydarzeń z SoC, to zacznij od Cien Czarnobyla

2.Do Cień Czarnobyla polecam jednego moda - Oblivion Lost 2.2

3.Jestem od Ciebie młodszy i też miałem początkowy "dreszczyk" w laboratoriach, ale później poszło gładko.

4.Październik

5.Dla mnie to zależy od poziomu trudności. Na początkującym to praktycznie nie musisz się chować za osłony, natomiast na mistrzu padniesz po niewielu strzałach.
There are too many assholes but there is not enough of bullets
Image
Image
Awatar użytkownika
Raith
Stalker

Dołączenie: 05 Cze 2009, 21:51
Ostatnio był: 05 Wrz 2024, 21:20
Miejscowość: Centrum Zony
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez MatrixSTR w 05 Sie 2009, 01:20

Najlepiej jest zacząć od cienia a potem grać w czyste. Co do modów to pierwszy raz dobrze jest przejść grając bez modów. Potem polecam wgrać do cienia OL2.2 +Arsenal mod + AEM a do czystego random moda lub Old good stalker
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Dołączenie: 26 Maj 2009, 23:44
Ostatnio był: 08 Lis 2024, 17:19
Miejscowość: Gdzieś Daleko W Wielkopolsce
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 276

Postprzez von Carstein w 05 Sie 2009, 09:33

Odpowiem na zasadnicze pytanie gracza - czyli strach - jak go pokonać.
SoC jest najstraszniejszą grą z "serii". W CS strachu nie uświadczysz. Ale jak pokonać grozę obecną w SoC?
Moja rada - kup PKM, świetny kombinezon (bułat) i masę granatów. I maszeruj jak czołg (czyt. total rozpie*dol war). Jeżeli czujesz, że w następnym pomieszczeniu coś się czai - rzuć dwa granaty. Jak podczas powstania warszawskiego - tylko, że to ty jesteś Niemcem.
Do tego zapuść sobie pod grę jakąś swoją ulubioną muze. Ja mam 19 lat i nadal czuję strach w SoC - co dobrze o tej grze w gruncie rzeczy świadczy. Ale filozofia heavy weapona daje rade :D
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

Postprzez Raith w 05 Sie 2009, 12:31

Legat Martinus napisał(a):Odpowiem na zasadnicze pytanie gracza - czyli strach - jak go pokonać.
SoC jest najstraszniejszą grą z "serii". W CS strachu nie uświadczysz. Ale jak pokonać grozę obecną w SoC?
Moja rada - kup PKM, świetny kombinezon (bułat) i masę granatów. I maszeruj jak czołg (czyt. total rozpie*dol war). Jeżeli czujesz, że w następnym pomieszczeniu coś się czai - rzuć dwa granaty. Jak podczas powstania warszawskiego - tylko, że to ty jesteś Niemcem.
Do tego zapuść sobie pod grę jakąś swoją ulubioną muze. Ja mam 19 lat i nadal czuję strach w SoC - co dobrze o tej grze w gruncie rzeczy świadczy. Ale filozofia heavy weapona daje rade :D

Gdzie kupisz PKM w SoC? Bo mi się wydaje że pomyliłeś części :wink:
There are too many assholes but there is not enough of bullets
Image
Image
Awatar użytkownika
Raith
Stalker

Dołączenie: 05 Cze 2009, 21:51
Ostatnio był: 05 Wrz 2024, 21:20
Miejscowość: Centrum Zony
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez von Carstein w 05 Sie 2009, 12:34

Pardon, ale ja obecnie gram na modach. Konkretnie modzie. Konkretnie DM (O.L 2 + A.M) W czystą grę całkowicie nie opłaca się grać.
PKM... psiakrew - chodziło mi o coś szybkostrzelnego i o dużej sile ognia. W czystym SoC może to być np. G36.
W przypadku modów z Arsenal Modem - polecam RPK-74. O amo łatwo, a siła ognia przyzwoita.
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Postprzez PrzemoC w 05 Sie 2009, 18:05

Hmmm, ja nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że w czystego SoC nie opłaca się grać...
mam tylko tę część od ponad roku, puki nie miałem internetu przeszedłem Vanilie
dziewięć razy... Oczywiście gra z modami jest nieporównywalnie lepsza. Polecam
OL 2.2 + Arsenal mod + AME i nadchodzącego Dimas Mod Exchanced, oraz
Priboi Story, gdy znudzi Ci się fabuła i świat "jedynki". Mi sie jeszcze nie znudził,
zakupię CS dopiero, gdy to nastąpi.
A co do strachu... W modach jest go więcej, i nic nie poradzisz na to, trzeba się przełamać.
Też miałem ledwo 15 lat jak byłem po raz pierwszy w X18, i żyję... Teraz dalej się boję,
ostatnio tak się przestraszyłem w X18, że mama weszła do pokoju zobaczyć, czemu jęczę... :P
Taktyka polecana przez Legata się sprawdza. tylko nie graj od razu na MISTRZU!
Aha, i nie graj po nocy. :wink:
"Każde słowo jest jak niepotrzebna plama na ciszy i nicości." -Samuel Beckett
Ale, z drugiej strony, on to powiedział...
Awatar użytkownika
PrzemoC
Beta Tester

Dołączenie: 31 Sty 2009, 15:27
Ostatnio był: 19 Cze 2022, 12:45
Miejscowość: Everon
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: SIP-t M200
Kozaki: 13

Postprzez Alucard w 05 Sie 2009, 22:46

No to mam jeszcze 2 pytania dotyczące modów, w tym tego OL.Później można go zamknąć.

1: Jest gdzieś opis zmian Oblivion Lost?Ale po polsku?
2: Jest jakiś mod zmieniający dźwięki w grze na bardziej realistyczne/straszne?Kiedyś o takim czytałem.Wiem, że to się wyklucza z tym co wcześniej pisałem (o moim strachu) ale chcę się bać samych dźwięków :P
Image
Awatar użytkownika
Alucard
Stalker

Postprzez von Carstein w 06 Sie 2009, 08:54

1. Poczytaj opinie graczy o modzie, ewentualnie wrzuć Tekst do translatora.
2. Popatrz na to i chyba też Na to. To jest nawet pewniejsze. Niebawem wyjdą kolejne odsłony tych modów (W przypadku DM nawet dwie: DM:F i DM:E)
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 22 gości