W tym linku jest podany pobór pamięci ram przez 3 systemy i ciekawe komentarze do zamieszczonego artykułu :
http://www.vista.pl/artykuly/12695_pamiec_ram_a_windows_7_czy_512_mb_wystarczy_.htmlNie miałem Visty, ale z tych 3 podanych systemów ona najbardziej obciąża kompa i raczej zdecyduję się na 7 jak już będą dostępne do niej aktualizacje. Choć pewnie jak ta już wyjdzie, to z kolei Vista stanieje i będzie dość dobrze dopracowana, a o XP-ku trza będzie powoli zapominać
EDIT:Teraz, po paru dniach testowania już mam, Vista Business "na pokładzie" i powiem tak:
- stary, poczciwy XP-ek był wygodny, ale to po prostu przeżytek.
Oczywiście, Vista potrzebuje mocnego sprzętu, zabiera dużo ramu i miejsca na dysku i mówiąc krótko żre system na maxa, ale to w ogóle inny wymiar i technologia i widać to w codziennym użytkowaniu jeśli chodzi o zwykła pracę. Mówiąc ogólnie, dla mnie lepsza, czytelniejsza i wygodniejsza od XP.
A co do gier - masakra.
Teraz korzystam z directX 10 i różnica w grach , w porównaniu do XP jest olbrzymia. Teraz dopiero zauważyłem pewne smaczki graficzne, których do tej pory nie widziałem. Poza tym, nie zauważyłem jakoś zbytnio spadku fps , a taki Crysis , którego jakoś nie lubię za bardzo i służy mi głównie jako tester wydajności sprzętu lata mi teraz na ustawieniach bardzo wysokich, średnio ok. 55 fps :
Pozostałe gry, ustawienia na total max,
Stalker Priboi 1.1.3:
Fallout 3,po wyjściu z krypty:
Podsumowując,
mam w miarę wystarczający sprzęt dla Visty i do XP już raczej nie wrócę, a pewnie po jakimś czasie z kolei przesiądę się na Windę 7, bo mniej zasobów zżera.
A który z nich najlepszy?
Dla mnie jak do tej pory i póki co, Vista zdecydowanie, a 7-ki jeszcze nie mam.