Witam.
Polska wersja gry kupiona 2 dni temu w Empiku.
O samej grze nie będę pisał bo już zostało to uczynione przez innych Stalkerów - powala
Skupię się na pewnej misji, w której niestety utknąłem.
Jestem w Ciemnej Dolinie, wykonuję misje dla Wolności (przy okazji jest super sposób na zdobycie kasy).
Wszystko zgodnie z główną fabułą aż dochodzimy do momentu misji, w której trzeba dogonić Kła
kierując się sygnałem z jego PDA. Owym miejscem są pewne ruiny na wysypisku.
Jako, że wykonywanie misji poprzedzających zajęło mi cały dzień (czas w grze), nastała
ciemność.
Podczas nocy stalkerzy Wolności wychodzą z bazy w celach patrolowych. Tak się składa,
że aby dojść do ruin trzeba zmienić lokację i wrócić na wysypisko. O dziwo ekipa, która
szła ze mną od bazy Wolności ostro kroczy za mną w ruiny przy wysypisku.
Żadnego bandyty po drodze. Dochodzimy do owych ruin i sygnał z PDA definitywnie wskazuje na
część zburzonego piętra. Krótka droga po schodach jesteśmy w czerwonym punkcie. Kła jak nie słychać
tak nie widać. Kręcę się, błąkam i nic. Krótko przed nastaniem świtu oddział patrolowy Powinności
powraca do bazy, ja uparcie zostaję. Czerwony punkt z namiarem sygnału PDA należącego do Kła nie znika.
Nie wiem co począć? Coś źle zrobiłem? Ważne jest, że jak dostałem ową misję wykonywałem inne
nadane przez barmana (min. likwidacja bandytów na stacji paliwowej, likwidacja przejścia bandytów do Doliny) pozostawiając tę najważniejszą na później.
Czyżbym dał Ciała?
Przy okazji podzielę się sposobem na kasę w tej lokacji.
Ciemna Dolina daje potężne możliwości szybkiego zarobku. Jest tyle broni i suwenirów, że handlarz w bazie Powinności łyka dosłownie wszystko i płaci sporą kasę. Bardzo dobrym sposobem jest sprzedaż mu wcześniej zbieranych bandaży. Nie wiem dlaczego ale bandaże w mojej wersji praktycznie nie działają (nie mam żadnego alternatywnego patcha). Leczę się tylko apteczkami zatem od momentu Bagien, Granicy, Wysypiska zebrałem ich ponad 70 co dało kwotę 7000RU. Handlarz bierze wszystko. W pierwszej misji po dostaniu się do bazy Powinności mamy zadanie sprawdzenia pewnego posterunku. Po dotarciu na miejsce okazuje się, że po chłopakach zostało już wspomnienie ale za to broń (głównie Il86). Zbieracie dosłownie wszystko i zanosicie na handelek. Dobrą metodą jest złożenie stałego ekwipunku w jakimś cichym miejscu. Zbieramy wszystko z okolic i patrzymy jak w sakwie powiększa się liczba RU. Po wszystkim powracacie po wcześniej ukryty towar. Plusem tej metody jest to, że od miejsc zbiórki do siedziby Powinności jest bardzo blisko. Zabawa w zbiórkę zajmuje maks pół dnia (wg czasu w grze) i jest bardzo intratna - handel droższym sprzętem dał mi możliwość wzbogacenia się o prawie 15000RU.
Wracając do mojego dziwnego problemu z Kłem - będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemu.