Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez cmlPL w 22 Sty 2009, 18:14

A czego wg Ciebie w nim brakuje?
Wg. mnie tego co było w nim 2000 lat temu, czyli wszystkie zmiany, które wprowadził kościół na soborach i innych pierdołach.
cmlPL
Łowca

Dołączenie: 19 Sie 2007, 21:33
Ostatnio był: 06 Paź 2013, 05:06
Miejscowość: Niedaleko KowKa
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Obokan
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez Microtus w 22 Sty 2009, 20:08

Generalnie tego co powiedział cmPL (czyli tego co zmieniono na potrzebę chwili i soboru) plus:
Didache - jednego ze starszych tekstów
Ewangelia Tomasza
Ewangelia Piotra
Ewangelia Judasza
Apokalipsa Piotra
Pasterz Hermasa

To z dachami to był żart.

No i jednak ludzie wierzący albo naginają religię do swoich potrzeb, lub żyją w jej niewoli.
Każdy ma wolny wybór, nie mam nikomu za złe, że wierzy, jak mu to sprawia przyjemność to nic mi do tego.
Ja tego nie potrzebuję ale nie lubię jak ktoś ludzi szufladkuje.

Terminus mówisz, że Cię zdenerwowały reklamy ateizmu. Mnie denerwuje, że np: w instytucji państwowej nic się nie może odbyć bez poświęcenia budynku (oczywiście odpłatnego bo jakby inaczej). Krzyże w urzędach i szkołach.
Uprzywilejowane traktowanie księży przez urzędy, policję. Chamscy księża, których powołaniem była mamona.
I to, że na 1000 takich klechów przypada tylko jeden normalny i myślący gość z prawdziwym powołaniem.
Nie wspomnę o historii (no może krótko - pełna hipokryzja).

I to są powody dla których nawet jakbym wierzył w stwórcę to i tak moja noga by w kościele nie postała.
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 106

Postprzez Terminus w 22 Sty 2009, 21:21

Microtus w swoim zestawieniu wymieniłeś pisma gnostyczne, nie mające nic wspólnego z chrześcijaństwem. Równie dobrze mógłbyś dorzucić scenariusz Matrixa -w końcu jedna z bohaterek nazywa się "Trójca"... Taki mniej więcej jest związek różnych ewangelii wg Judasza z chrześcijaństwem. W skrócie z tego co pamiętam: gnostycy to kilka ruchów religijnych ok II w.p.n.e.-I w.n.e działających na zasadzie małych grupek "wtajemniczonych" znających "prawdy objawione", czyli na ogół zaprzeczenie nauk Judaizmu i chrześcijaństwa np. "to szatan jest prawdziwym dobrym bogiem, a złym jest Adonai, a nauka Tory jest spiskiem kapłanów opętanych przez tego ostatniego" itp. Ten ruch produkował mnóstwo "ewangelii", "apokalips" i temu podobnych. Tacy starożytni zwolennicy teorii spiskowych i s.f. paranoidalnego. Teologia katolicka zna te pisma od dawna, nie od głupawych programów w Discovery...
Dla zainteresowanych: http://www.katolik.pl/index1.php?st=artykuly&id=1795

Z tego co pamiętam, to pisałem, że te reklamy mnie rozśmieszyły [dosłownie:"Trochę informacje o tych akcjach mnie zdziwiły, trochę rozśmieszyły i wywołały małą dyskusję ze znajomymi w biurze"].
"Pełna hipokryzja w historii" - to nie tylko przywara Katolików, większość naszej historii jest zakłamana. Gdyby podejść do historii poważnie trzeba by wykasować z nazw ulic wszystkich Piłsudskich, Kościuszków, a z panteonu świętych przeróżnych św.Stanisławów. Nie zaprzeczam, bo byłoby to głupotą, że kościół ma na sumieniu straszne rzeczy. Ale bądźmy sprawiedliwi. Mordowali i prześladowali w historii wszyscy wszystkich: katolicy protestantów, protestanci katolików, jedni i drudzy z wzajemnością innowierców, ateiści z czasów rewolucji francuskiej katolików, komuniści [też zdeklarowani ateiści] wierzących wszystkich wyznań od Hiszpanii po Rosję.
My za to przeprosiliśmy [choć to marne zadośćuczynienie]. Chyba jako jedyni.

Z tego co wiem to prawosławni poświęcą budynki państwowe za darmo. Jest to żałosne, nie zaprzeczam. Oczywiście są ludzie, którzy tylko "wykonują zawód księdza", bo im się to opłaca tak czy inaczej. I to jest wkurw....e.

Żyć w niewoli? Wolność to świadomość ograniczeń. Ja nie czuję się jakoś zniewolony. Nie narzekam, cieszę się życiem. A kapłani którzy zbłądzili nie przesłaniają mi drogi do Boga, bo pamiętam, że są tylko ludźmi z ich słabościami. Oczywiście staram się mieć jak najwięcej do czynienia z tymi "1na1000" ;-)
Ostatnio edytowany przez Terminus, 22 Sty 2009, 21:54, edytowano w sumie 1 raz
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez cmlPL w 22 Sty 2009, 21:53

Najbardziej zniewolony jest ten, który sądzi, że jest wolny. Dotyczy to dzisiejszego świata ; ), a co do tych 1:1000 to się w zupełności zgodze, że są to ludzie wyjątkowi i należy takich wynosić ponad innych.
cmlPL
Łowca

Dołączenie: 19 Sie 2007, 21:33
Ostatnio był: 06 Paź 2013, 05:06
Miejscowość: Niedaleko KowKa
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Obokan
Kozaki: 2

Postprzez Przemek77 w 23 Sty 2009, 07:59

Terminus napisał(a): Nie zaprzeczam, bo byłoby to głupotą, że kościół ma na sumieniu straszne rzeczy. Ale bądźmy sprawiedliwi. Mordowali i prześladowali w historii wszyscy wszystkich: katolicy protestantów, protestanci katolików, jedni i drudzy z wzajemnością innowierców, ateiści z czasów rewolucji francuskiej katolików, komuniści [też zdeklarowani ateiści] wierzących wszystkich wyznań od Hiszpanii po Rosję.
My za to przeprosiliśmy [choć to marne zadośćuczynienie]. Chyba jako jedyni.

No właśnie. W tym sęk, że historia ludzkości przesycona jest krwią i to w dużej mierze ludzi niewinnych. Fakt, Kościół w przeszłości wsławiał się dość paskudnie - raczej ciężko temu zaprzeczyć (choć różni "mędrkowie" próbujący na siłę wybielać KK próbują). Tyle, że właśnie tak jak piszesz - prześladowali wszyscy wszystkich. Np. taką rewolucję francuską - przedstawia się zwykle jako wydarzenie wybitne, nieskazitelne - źli magnaci i dobrotliwy Robespierre - a tymczasem wystarczy wgłębic się tylko trochę w temat i zobaczyć co rewolucjoniści wyczyniali w imię "wolności, równości i braterstwa" - że wspomnę tylko bestialski holokaust w regionie wandejskim, o którym się nie mówi, bo przecież jak to? - podawzyłoby to nieskazitelny obraz rewolucji...
Możnaby się ze znawcami policytować ilu ludzi zamordowali komuniści (którzy NIE BYLI ATEISTAMI) a ilu krzyżowcy - jeszcze okazałoby się, że tych pierwszych jest dużo więcej.
Tak więc w zasadzie każda grupa ma coś na sumieniu i nie można mówić, że jedni sa biali a drudzy czarni.

Z tego co wiem to prawosławni poświęcą budynki państwowe za darmo. Jest to żałosne, nie zaprzeczam. Oczywiście są ludzie, którzy tylko "wykonują zawód księdza", bo im się to opłaca tak czy inaczej. I to jest wkurw....e.

Owszem są księża, których obchodzi tylko kasa - ale są też inni, z powołania. Tam gdzie ja mieszkam jest naprawdę świetny proboszcz, nie dośc, że równy gość, ma podejście do każdego, to jeszcze to co uzbiera na tace czy w ofiarach to po prostu WIDAĆ i to nie na plebanii ale w kościele (a to nowe ogrodzenie cmentarza, a to kostka przed kościołem, a to zorganizuje wycieczkę dla dzieciaków). Poza tym z tego co wiem to bardzo niechętnie bierze kasę za ślub czy chrzest, zawsze w takich wypadkach mówi, że udzielanie sakramentów to jego powołanie, a za to nie ma ceny. Jakże różni się od niektórych swoich kolegów, którzy mają wyznaczony "cennik" i ani na złotówke nie "zjadą" z ceny. Problemem jest tu, że nie jest to jakoś uregulowane i jest tak, że "każdy sobie", co czasami prowadzi do patologii, co jest "woda na młyn" agresywnych antyklerykałów.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Microtus w 23 Sty 2009, 09:56

Mówicie, że nikt nie był bez winy w historii. To prawda nigdy nie było czarnych i białych. Jednak wytłumaczcie mi co zawinili indianie z ameryki płd., setki kultur zniszczonych w imię idei. Inkwizycja - wbrew pozorom nie chodziło jej o dbanie o kościół i wiarę ale o zamykanie gęby myślącym ludziom. I o ile religia (sama w sobie nie tylko katolicka) przyczyniła się do rozwoju cywilizacji, bo ludzie musieli się skupiać wokół czegoś. To czasem niestety rozwój blokowała. Tu przykładów może być wiele. Weźmy na przykład in vitro. Po co kościół ingeruje w takie sprawy.
Chyba więcej owieczek to dobrze. A, że się okazało niemożliwe możliwym to już od razu jest niezgodne z naukami KK.
Tak się jakoś złożyło, że jestem genetykiem i jak słyszę tłumaczenia naszego episkopatu w TV to mi ręce opadają.
Żeby się na jakiś temat wypowiadać to trzeba o tym coś wiedzieć, a tak robią ludziom wodę z mózgu podając nieprawdziwe teorie o zapłodnieniu in vitro. Tu przykłady:
- W czasie prób zapłodnienia giną niektóre zarodki. - W sposobie tradycyjnym, ginie takich zarodków o wiele więcej,
wiedzą to na pewno Ci co starali sie o dziecko i wbrew pozorom nie jest to takie proste. Do tego jak kobieta poroni to
popełniła grzech bo nie donosiła ciąży? Kurde nie kumam.
- Metoda niebezpieczna i grozi deformacją płodu itp. - Tu akurat tak jak przy normalnym porodzie. Statystyki nie są różne od porodów naturalnych (chodzi bardziej o to iz z wiekiem zwiększa się ryzyko a metodę in vitro stosują raczej ludzie po 30).
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 106

Postprzez Przemek77 w 23 Sty 2009, 10:05

Microtus napisał(a):Mówicie, że nikt nie był bez winy w historii. To prawda nigdy nie było czarnych i białych. Jednak wytłumaczcie mi co zawinili indianie z ameryki płd., setki kultur zniszczonych w imię idei. Inkwizycja - wbrew pozorom nie chodziło jej o dbanie o kościół i wiarę ale o zamykanie gęby myślącym ludziom. I o ile religia (sama w sobie nie tylko katolicka) przyczyniła się do rozwoju cywilizacji, bo ludzie musieli się skupiać wokół czegoś. To czasem niestety rozwój blokowała.

Indianie akurat nic nie zawinili. Tu już wina była tylko po jednej stronie, tak jak w przypadku naszych rodzimych Prusów czy Jaćwingów. Niestety, ekspansja chrześcijaństwa w dawnych wiekach to morze krwi.

Weźmy na przykład in vitro. Po co kościół ingeruje w takie sprawy.
Chyba więcej owieczek to dobrze. A, że się okazało niemożliwe możliwym to już od razu jest niezgodne z naukami KK.
Tak się jakoś złożyło, że jestem genetykiem i jak słyszę tłumaczenia naszego episkopatu w TV to mi ręce opadają.
Żeby się na jakiś temat wypowiadać to trzeba o tym coś wiedzieć, a tak robią ludziom wodę z mózgu podając nieprawdziwe teorie o zapłodnieniu in vitro.

Wiesz, akurat w naszym specyficznym kraju zwykle tak jest, że wypowiadają się publicznie na różne tematy akurat osoby, które najmniej się w tych tematach orientują. Potem mamy takie rózne kwiatki, że "in-vitro to większa zbrodnia niż ludobójstwo" czy ostatnia rewelacja znanego eksperta od wszystkiego, biskupa Pieronka, że "Pierwowzorem in-vitro jest Fraknenstein". Niewiedza i ignorancja niektóreych doprawdy powala.....

Ja Ci powiem tak - kiedyś KK uważał np. szczepienia ochronne za coś "nienaturalnego" i "niezgdonego z prawem Bożym". Później się to odmieniło. Z in-vitro będzie podobnie. Po prostu wszelkie Kościoły (nie tylko katolicki) muszą powoli dostosowywać niektóre (podkreslam - NIEKTÓRE) swoje dogmaty do zmieniających się czasów - bo inaczej zostaną skazane na marginalizację. A czasy się zmieniają nie dlatego, że "źli żydo-komuno-masoni chcą pogrązyć świat w rozpuście" - ale po prostu taka jest specyfika cywilizacji. Tego procesu akurat cofnąć się nie da.
Której nie ma i tak;
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez szm w 23 Sty 2009, 13:27

Mały OT (zwiazany z wiarą)

W dniu wczorajszym pojawił się długo oczekiwana wiadomość, mówiąca o zamiarze wycofania przez Benedykta XVI, dekretu ekskomuniki z 1 lipca 1988 roku. Wówczas to, zgodnie z dekretem Kongregacji Biskupów, deklaracja ekskomuniki objęła założyciela Bractwa Św. Piusa X - abpa Marcela Lefebvre, brazylijskiego biskupa Antoniego de Castro Mayer, oraz czterech nowo wyświęconych biskupów.

Dzień dzisiejszy przyniósł potwierdzenie tej informacji, między innymi przez znanego watykanistę, A. Tornielli, który pisze, że decyzja Ojca Świętego zostanie podana do wiadomości publicznej w ciągu najbliższych kilku dni. Przypomniał również, że dekret ekskomuniki nigdy nie obejmował kapłanów FSSPX, oraz wiernych uczestniczących we Mszach w kaplicach Bractwa.

Christus Rex !!
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 22 Wrz 2024, 15:29
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez Przemek77 w 23 Sty 2009, 13:55

Czyli znamy już mniej więcej "politykę" Benedykta XIV - "pokój" z lefebrystami wiele mówi. Oznacza to, że pod światłym przywództwem B16 Kościół Katolicki będzie raczej cofał się i zamykał na wszystko - cóż, jeśli tak to będzie i jeśli kolejni papieże bedą się jeszcze bardziej bratać z lefebrystami - za jakieś 20 lat Kościół Katolicki będzie tyle znaczył co dziś np. wyznawcy - za przeproszeniem - bogini Kali.
Której nie ma i tak;
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez szm w 23 Sty 2009, 14:29

Przemek77 napisał(a):Kościół Katolicki będzie raczej cofał się i zamykał na wszystko

Jeśli chodzi o cofanie i zamykanie się to KK powinie prowadzic taką politykę przez cały czas . Kościół nie może byc instytucją REFORMOWALNĄ . Kościół nie może iśc za trendami , postępem itp. Nauczanie KK powinno byc tradycyjne , a nie po każdym soborze coraz bardziej liberalne i postępowe . To jest oczywiście moje i tylko moje zdanie :)

Pozdro.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 22 Wrz 2024, 15:29
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez Przemek77 w 23 Sty 2009, 14:40

szm napisał(a):
Przemek77 napisał(a):Kościół Katolicki będzie raczej cofał się i zamykał na wszystko

Jeśli chodzi o cofanie i zamykanie się to KK powinie prowadzic taką politykę przez cały czas . Kościół nie może byc instytucją REFORMOWALNĄ . Kościół nie może iśc za trendami , postępem itp. Nauczanie KK powinno byc tradycyjne , a nie po każdym soborze coraz bardziej liberalne i postępowe . To jest oczywiście moje i tylko moje zdanie :)

Pozdro.

Ale zobacz szm - Kościół się po trochu zmienia wraz z czasem - kiedyś wiele rzeczy dziś normanych było przez Kościół odsądzane od czci i wiary - choćby Msze w językach narodowych czy tłumaczenia Biblii. Gdyby Kościół twardo się nie zmieniał - dziś juz by prawdopodobnie go nie było - zobacz jakim marginesem są lefebryści czu sedewakantyści. Czasy się zmieniają, to konsekwencja cwywilizacji - Kościół musi miec świadomośc, że kolejne pokolenia już są inne, inaczej wychowane, o innym postrzeganiu świata. Jesli Kościół nie wyjdzie tym młodym ludziom naprzeciw, tylko "schowa się w konserwie" - to ich po prostu straci. Starsi wierni z wolne "wymrą" - młodsi się nie będa na Kościół oglądać - i wówczas ten sam z siebie upadnie.
Której nie ma i tak;
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez Terminus w 23 Sty 2009, 15:21

szm napisał(a):Kościół nie może byc instytucją REFORMOWALNĄ . Kościół nie może iśc za trendami , postępem itp. Nauczanie KK powinno byc tradycyjne , a nie po każdym soborze coraz bardziej liberalne i postępowe

Ja nie specjalnie lubię określenia nauczanie "tradycyjne" czy "postępowe". Nauczanie KK powinno być zgodne z literą i duchem Pisma Świętego. Oczywiście zmieniają się akcenty, pewne rzeczy bywały różnie interpretowane. Kiedyś wizja Boga była bardziej sroga, dziś Kościół chce pokazać oblicze miłości i miłosierdzia bożego.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt07 oraz 3 gości