Problem z grafiką

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Problem z grafiką

Postprzez Zubi_82 w 08 Sty 2009, 13:41

Witam
Właśnie zacząłem swoją przygodę z gra wykonałem parę pierwszych misji nastaje noc z burzą chyba.....chyba bo pojawiają sie dziwne graficzne artefakty w postaci białych smug i to na pewno nie są pioruny;) Wersja gry .1.0006 ustawienia graficzne na max a rozdziałka 1920-1200
Zubi_82
Kot

Dołączenie: 08 Sty 2009, 13:22
Ostatnio był: 11 Sty 2009, 13:41
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Problem z grafiką

Postprzez Crisu w 08 Sty 2009, 13:46

Dokładnie wiem o co Ci chodzi... Tak, nie są to pioruny. xD

Komputer może nawet wykraczać znacznie ponad wymagania gry, ale jednak ten błąd pozostanie.
Po prostu jest on jakby nieodzownym składnikiem Stalkera. Bez tego gra nie byłaby sobą... xD

Ale do rzeczy...
Mnie osobiście pomogło ściągnięcie najnowszych sterowników karty graficznej.
Nie wiem jak sprawa wygląda z ponowną instalacją gry, ale spróbować warto.

Powodem mogą być także inne mody lub pomniejsze modyfikacje jak to było również w moim wypadku, których chyba Ty nie używasz wnioskując po "Właśnie zacząłem swoją przygodę z grą".

Jednak jak by nie było - spróbuj pobawić się najnowszymi sterownikami karty graficznej.
Tak... Na dobry początek. ^^
Natomiast gdybyś chciał spróbować reinstalki gry - pamiętaj by skopiować sobie gdzieś zapisane stany gry.
"Дай мне мой респект, не больше не меньше."
Awatar użytkownika
Crisu
Legenda

Dołączenie: 05 Paź 2007, 20:16
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 10:51
Kozaki: 47

Postprzez Strelok_95 w 08 Sty 2009, 15:52

Jak grałem za pierwszym razem w SoC miałem podobnie - w burze jak strzelił piorun to na środku ekrany zostawała mi taka biała smuga... Ale ja pamiętam pogrzebałem coś w opcjach gry i się tak na prawdę samo naprawiło :D Także może po prostu spróbuj tego xD
Awatar użytkownika
Strelok_95
Kot

Dołączenie: 07 Sty 2009, 17:13
Ostatnio był: 13 Sty 2011, 18:31
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez Zubi_82 w 09 Sty 2009, 11:56

Sterowniki mam najnowsze z certyfikatem WHQL do wersji beta sterowników nie jestem przekonany, w opcjach zmieniłem już wszystko co sie da i nic nie pomogło...Może jest jakiś godny polecenia mod graficzny który może by pomógł?
Zubi_82
Kot

Postprzez shade_of_blue w 09 Sty 2009, 12:10

Zubi_82 napisał(a):Sterowniki mam najnowsze z certyfikatem WHQL do wersji beta sterowników nie jestem przekonany, w opcjach zmieniłem już wszystko co sie da i nic nie pomogło...Może jest jakiś godny polecenia mod graficzny który może by pomógł?

hmm... nie wiem, czy to ten sam błąd, bo ja nie kojarzę dokładnie artefaktów w momencie uderzenia pioruna, ale doświadczyłem dziwnego zachowania w momencie, gdy zaczął padać deszcz - objawiało się to tym, że zamiast normalnie widziec krople deszczu w powietrzu, oprócz nich było widać losowo pojawiajace się pod różnymi kątami półprzezroczyste wielokąty...

mi pomogło ściągnięcie najnowszych sterowników od nvidii (w sumie nie napisałeś jaka kartę masz, ja to miałem na gForce 9600GT), które mają niejako wbudowane ustawienia kompatybilności z zainstalowanymi grami - m.in. ze stalkerem... z tym, że problem powrócił, jak próbowałem tweakować ustawienia sterowników (anti-aliasing, anisotropic filtering i inne - tyle, że nie w grze, a w ustawieniach karty w systemie), więc wrócilem do ustawień domyślnych i było cacy... (AA i tak w stalkerze nie działa za szczególnie, lepiej sobie ustawić wyższa rozdzielczość)...

a co do modów, to wątpię, żeby pomógł jakikolwiek, bo to raczej nie problem z konkretnymi teksturami/obiektami chyba... ale mogę się mylić... (w sumie, jakby pogodę ustawić, żeby nie było deszczu/burz, to by też pomogło, ale chyba nie o to chodzi ;) )...
shade_of_blue
Kot

Dołączenie: 17 Gru 2008, 14:33
Ostatnio był: 24 Sty 2009, 03:45
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez Zubi_82 w 09 Sty 2009, 13:35

Zerknąłem na stronę nvidi i wypuścili nowe sterowniki...zainstaluje i poczekam na burze w nocy zobaczymy czy coś poprawiają. Karta to GTX280.
Zubi_82
Kot

Postprzez caleb59 w 09 Sty 2009, 13:45

E tam strata czasu w zabawy ze sterownikami...
Zubi_82 napisał(a):hmm... nie wiem, czy to ten sam błąd, bo ja nie kojarzę dokładnie artefaktów w momencie uderzenia pioruna, ale doświadczyłem dziwnego zachowania w momencie, gdy zaczął padać deszcz - objawiało się to tym, że zamiast normalnie widziec krople deszczu w powietrzu, oprócz nich było widać losowo pojawiajace się pod różnymi kątami półprzezroczyste wielokąty...

Tez to mialem - te wielokaty - ale u mnie wystepowalo to dosc zadko niekoniecznie podczas deszczu - losowo - glownie po wczytaniu save lub przy zmianie lokacji np. przejscie z Baru na Wysypisko itp...
Znalazlem jedno lekarstwo - wylaczyc gre i wlaczyc ponownie - mi pomagalo...
BTW to chyba jakis bug zwiazany z shaderami a przeoczony przez panow z GSC...
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 20:23
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 672

Postprzez Czaro w 09 Sty 2009, 14:36

Zubi_82 napisał(a):Właśnie zacząłem swoją przygodę z gra wykonałem parę pierwszych misji nastaje noc z burzą chyba.....chyba bo pojawiają sie dziwne graficzne artefakty w postaci białych smug i to na pewno nie są pioruny;)

Bug jakich wiele :mad:. Tak jak już wspominano należy pobawić się ustawieniami grafy. Jeśli to nie pomoże to jest jeszcze Float 32 i są też mody zmieniające pogodę - opcja 1 oraz opcja 2
Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Czaro
Weteran

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 18:34
Ostatnio był: 15 Mar 2018, 22:14
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 24

Postprzez Zubi_82 w 10 Sty 2009, 19:14

Pytanie trochę z innej beczki....czy istnieje mod który wprowadza toggle zoom na broni??
Zubi_82
Kot

Postprzez Czaro w 10 Sty 2009, 20:47

Raczej nie ma. Nigdy nie słyszałem o czymś takim.
Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Czaro
Weteran

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 18:34
Ostatnio był: 15 Mar 2018, 22:14
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 24

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 33 gości