Jak zwiększyć wydajność gry?

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Jak zwiększyć wydajność gry?

Postprzez Greyeeh w 31 Gru 2008, 21:38

Witam.
Nie wiem czy powinienem pisać to w tym dziale, a nie w pomocy do gry (o ile takowy istnieje...).

Mianowicie mam problem z Multiplayer'em.
A dokładniej z szybkością gry (nawet na najmniejszej grafice :/), kiedy gram na jednego gracza (lub w trybie wielu graczy) gra się strasznie zacina nawet na najmniejszej jakości graficznej, komputer spełnia wszystkie wymagania, prócz jednego...
Karta graficzna jest systemowa, tzn. za słaba :/
Jak to wiadomo Asus ma bardzo kiepskie karty graficzne, no a ja mam jedną z nich.
Brakuje kilku "mega bajtów" RAM (dokładniej 152mb RAM).
No i gra się zacina jak wcześniej napisałem :/
Da się to jakoś rozwiązać?

Proszę mi tu nie pisać wiadomości typu:
"Ei weś zmiejsz grafikem to bendzie lepiej" ani nic w stylu tego bo to nie pomaga.
Po za tym jeśli ktoś tak napisze to znaczy że nie umie czytać ze zrozumieniem...
Awatar użytkownika
Greyeeh
Redaktor

Dołączenie: 29 Gru 2008, 21:08
Ostatnio był: 08 Sty 2014, 19:48
Miejscowość: Jaworzno
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 66

Reklamy Google

Re: Jak zwiększyć wydajność gry?

Postprzez Czaro w 31 Gru 2008, 21:42

[off]Temat nie w tym dziale. Do tego pasuje lepiej.[off]

Gra wymaga dobrego sprzętu. Nawet jeśli się spełnia wszystkie wymagania to trzeba mieć sporo bagażu w "skrzynce". Krótko mówiąc wymagania podane przez twórców są ostro zaniżone. Nie pozostaje Ci nic innego jak wybranie się do sklepu po lepszego kompa :wink:. Jest to kosztowne lecz jedyne rozwiązanie.
Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Czaro
Weteran

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 18:34
Ostatnio był: 15 Mar 2018, 22:14
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 24

Postprzez Greyeeh w 31 Gru 2008, 21:58

No tak, ale kolega który również musiał zmniejszać grafikę (tym razem w CoD2 :O) miał komputer (ja mam laptopa :P)
no i tyle samo MHz... No ale karta graficzna, była o wiele lepsza (1gb RAM).
I STALKER mu "chodzi" bardzo płynnie (niemożliwe...).

Może jest jakiś sposób?
No i jeszcze coś z tego CoD'a 2...
Kiedy grałem (nie zmniejszałem grafiki, po za tym nawet nie wiedziałem że tak można) na 7-15 FPS'ach, po miesiącu zwiększyło mi się do 60, czy to jest w ogóle możliwe ? <pytanie retoryczne...>

P.S. Musisz przyznać mi rację że sztuką jest przejść STALKER'a na poziomie trudności Weteran przy liczbie FPS ok. 30 ^^
Awatar użytkownika
Greyeeh
Redaktor

Postprzez Raven422 w 01 Sty 2009, 02:47

Słuchaj...laptopy mają inną specyfikacje niż PieCe i nie każda gra będzie działa na nich poprawnie, Spróbuj ją odpalic na PC, jeśli nic to nie do to niestety kupa :).
Awatar użytkownika
Raven422
Tropiciel

Dołączenie: 21 Cze 2008, 19:20
Ostatnio był: 28 Wrz 2016, 13:35
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 20

Postprzez Greyeeh w 01 Sty 2009, 17:05

Co do kompa (właśnie z niego piszę posty na forum) to nie sądzę żeby jakaś gra "nowszej generacji" zadziałała...
On ma 501Mhz, 356RAM i starego GeForca...
Zresztą sam nie wiem kiedy był kupowany ale chyba, ok. 6-8 lat temu -.-

Heh... mój szwagier ma laptopa najlepszego na rynku, więc chyba na nim będę grał (do póki nie wrócą do Anglii),
no ale na moim jest jeszcze Vista, a z tego co wyczytałem to ona zwiększa wymagania (ponoć po to żeby działały stare gry...).

A więc wyjaśniło się, temat do zamknięcia.

P.S. Ale przy takich ścinach dobrze się robi "jump'y" i odkrywa tajemnice :)
P.S.2 Szczęśliwego nowego roku.

Pozdrawiam, Łukasz.
Awatar użytkownika
Greyeeh
Redaktor

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 37 gości