Odkopuję (za błogosławieństwem administracji) temat o Half Life 2. Sugeruję też tutaj pisać o modach związanych z tą grą
A jako że lubię sobie popisać, napiszę sobie nową recenzję. Zapraszam
HALF LIFE 2: RIOT ACTNiedawno pobrałem parę modów. Gwoli ścisłości: Fall of Ravenholm, Outpost 16 i Riot Act. Fall of Ravenholm dobre, ale zbyt krótkie, by o nim cokolwiek napisać. Outpost 16 to przykład, że można zrobić głupiego moda mając parę tysięcy razy więcej umiejętności niż normalni użytkownicy Hammera. Co innego Riot Act.
Wojna z Kombinatem zbliża się wielkimi krokami. Podczas, gdy powstańcy rozpoczynają swój bój o Wolność i Prokreację Gordon Freeman i Alyx Vance wyprawiają się do potężnego więzienia, Nova Prospect celem uwolnienia ojca bohaterki.
Ale, jak z pewnością się domyślamy, Eli Vance nie jest jedynym więźniem.
Wykorzystując zamieszanie powstałe z powodu ataku Freemana i (jego?) Antlionów próby ucieczki dokonują także inni więźniowie. Jednym z nich jesteśmy my.
Tak w przybliżeniu wygląda fabuła gry. Więcej nie zdradzę. Powiem jedynie, że cała akcja dzieje się w Nova Prospect i jest po prostu cud i miód.
Sam mod wita nas skomponowaną specjalnie podeń muzyką. Działa bardzo płynnie, nie ma błędów konstrukcyjnych, które powodują "szarpanie". Utworów jest parę, są bardzo dobrze dopasowane do klimatu panującego w momencie ich odpalenia.
Gra może wydawać się nudna, bo cała akcja dzieje się w Nova Prospect, o czym już wspomniałem. Jednak więzienie wykonano perfekcyjnie. Poszczególne kondygnacje cel, mini-dziedzińce, bloki oddzielone kratami pozwalają zatopić się w niepowtarzalnym klimacie tej gry. Wszelkie nowe textury stoją na wysokim poziomie, acz niestety jest ich niewiele. Jest to pewien minus biorąc pod uwagę fakt, iż jest to mod, a nie mappack.
Moda można generalnie ukończyć w godzinę, ale nie jest on nudny. O nie! Dzięki dobremu poziomowi skriptingu może na przykład powalczyć z myśliwcami Kombinatu, a nawet poprawnie działającym (!) Striderem (dla niewtajemniczonych - poprawne działanie Stridera jest koszmarnie trudne do osiągnięcia). Do tego możemy zaliczyć przejażdżkę kolejką (tą, co ludzi się w Cytadeli wozi), ucieczkę przed pociągiem. A wszystko to (I parę przerywników) jako urozmaicenie i tak bardzo urozmaiconych leveli. Zwiedzimy, poza systemem cel także podwórka, kanały, system wodociągowy, prysznice, by w końcu ostatecznie przejść przez most i na sam koniec zatopić się w po prostu GENIALNYM klimacie otwartej przestrzeni. Góry, mgła, 10 stopni i ten most do przebycia...
Nie rozpisuję się w kwestii grafiki (bo pochodzi z HL2, i tak wiele napisałem), z dźwięków dochodzi nam dobra muzyka i nawet voice-acting, wykonanie ogólne opisałem powyżej.
Sam mod jest naprawdę warty pobrania. Waży bodaj 115mb jako .zip, dlatego nie obciąży łączy z poprzedniego wieku (albo i dwóch).
Podsumowując, gdy szukasz dobrego moda do SP i nie przeszedłeś Random Questa, ten mod jest dla ciebie!
Nazwa: HALF LIFE 2: RIOT ACT
Wersja: v1.0
Pod grę: HALF LIFE 2
PLUSY:
+ Klimat
+ Świetne wykonanie
+ Zróżnicowanie leveli
+ Muzyka
MINUSY:
- Jak na mod bardzo mało contentu własnego
- Jakieś tam mniejsze szity
MOJA OCENA TO 9+/10, czyli pobieraj, puki linki działają, graj, podniecaj się i trzymaj instalkę na dysku, na wypadek, gdyby linki przestały działać :mrgreen:
PS: Recenzowałem już Random Questa?