qrde az sie dziwie, ze nikt w tym watku nic nie pisze- premiera juz byla, na innych forach tylko o tym sie pisze a tu nic?
Ale skoro nikt nei pisze to ja cos skrobne
:
Dlaczego? Wiele osób upatrywalo w Oblivionie wiele cech laczacych go ze stalkerem- swoboda ruchu, ogromne tereny, grafika, questy. Jak wyszlo?
[1] GRAFIKA. Tutaj mozna powiedziec tylko "NIESAMOWITA" Silnik Obliviona wykorzystuje wszystkei najnowsze standardy gradficzne i to widac bo to co widzimy na ekranie jest fenomenalne. Podziemne jaskinie rzeczywiscie wygadajajak jaskinie- super wypuklosci, cieniowanie, oswietlenie ehh duzo mozna by o tym napisac ale to jest tylko wstep do tego co jest na powierzchni. Tam grafika wytycza zupelnie nowe standardy. Drzewa wygladaja jak prawdziwe (rtechnologia SpeedTrees) naprawde takich drzew nei ma nigdzie! Podobnie roslinnosc, trawa wyglada to cudnie. Jest to pierwsza gar, która w 100% korzysta z HDR- nie jest to juz lanie wody w stylu ze grafika wyglada lepiej a w rzeczywistosci to tylko pogarsza ja (jak Far cry). Nie uswiadczylem tutaj zadnego elementu gdzie móglbym powiedziec - e to brzydko zrobili.
Jest tylko jedna wada tego rozwiazania- bardzo mocny sprzet. Generalnei zeby pograc w ten tytul w takich detalach na jakis pokazuje on pazury to bez GF 6600GT/X1600 ani rusz. Do tego gar na takim sprzecie na otwartych przestrzeniach nie daje plynnosci! Ja mam np 15-20 fps. By przekroczyc 25 fps'ów potrzeba czegos na wzór GF 6800. Oczywiscie mówimy o detalach ponizej wysokich
[2] LOKACJE- hmm na jezyk cisnie mi sie slowo "Przeogromne". Gram od 3 godzin i musze powiedziec, ze póki co przeszedlem o wlasnych nogach jakies 10% planszy. Praktycznie wszedzie mozna isc- myslisz sobie "o pójde na to wzniesienie pól km stad" OK nie ma sprawy, dojdzie sie tak i znów "a moze pójde 1 km wglab lasu? " OK chcesz to masz
i tak dalej po prostu cudo.
[3] SWOBODA- to prakrycznei zawarte jest w pkt 2, czyli mozna robic co sie chce czyli albo podazac za glówym zadaniem albo wypelniac questy lub tez po prostu zwieszacsobie lokacje
[4]QUESTY-tego jeszcze nie wyczailem za bardzo ale sa osoby, które dajanam rózne zadania itp do tego mozna przylaczac sie do jakis frakcji od których z kolei dostajemy zadania ale jak to wyglad tego jeszcze nei wiem do tego w rpg nie gralem praktycznie wiec i moja wiedza na ten temat jest mala
podsumowujac STALKERZE widzialbym bardzo chetnie tak wielkie tereny i swobode ruchów bo to w Oblivionie zrealizowano na medal [zloty
][/url]