Problem początkującego: kilka małych modów "naprawiających".

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Problem początkującego: kilka małych modów "naprawiających".

Postprzez Witek w 05 Paź 2008, 22:04

Witajcie!
Dzisiaj zdecydowałem się wreszcie kupić Cień Czarnobyla jako, że średnio lubię szybkie, widowiskowe, ale głupie strzelani (do dziś moimi ulubionymi są Hidden & Dengerous 1-2 i Operation Flashpoint). Po przeczytaniu kilku recenzji nabrałem przekonania, że aby w pełni cieszyć się tytułem będę musiał poprawić kilka rzeczy modami.

Zależy mi na przejściu gry singiel player, z zachowaną polską wersją i jak najmniejszej liczbie problemów ze stabilnością. Nie zależy mi na jakichś dużych dodatkach, czy zmianach, powiem czego się boję i co słyszałem, równie dobrze to może być nieprawda. Na kilka problemów znalazłem po kilka modów, więc nie wiem które wybrać. Jako, że mam oryginał i dopiero zaczynam grać wersja gry nie stanowi dla mnie problemu, teraz najnowsza jest 1.06. Dla wielu pewnie moje pytania będą laickie, proste i dobrze, bo małym problemem będzie podzielenie się waszym doświadczeniem, a dla mnie przeszukiwanie bazy i zastanawianie się, który mod lepiej się sprawdza problemem już będzie. Pomoże ktoś kotowi zacząć dobrą przygodę z tym ciężkim tytułem?

-nie uśmiechają mi się 10min spacerki, pomyślałem, że sprawne pojazdy mogłyby temu zaradzić,
-ponoć broń jest strasznie niecelna i słaba w zadawanych obrażeniach. Z prawdziwej broni nie jest ciężki trafić w dość duży cel jakim jest człowiek, ani nie trzeba zużyć połowy magazynka, aby go zabić. Rzeczywiście tak jest? Jeśli tak to czym to poprawić?
-ponoć broń i pancerze szybko się zużywają i nie można ich naprawić. Naprawa by się przydała, nie wiem natomiast jak wielkim problemem jest zużywanie się pancerzy i jak wpływają na fun z rozgrywki?
-ponoć są problemy ze snem?
-ponoć początek jest dość trudny i są mody easy start, warto z nich skorzystać?
-myślę, że mod typu No Time Limits to coś dla mnie,
- NIE potrzebuję nowych mutantów, we wszystkich grach najbardziej lubię walkę z ludźmi, a najmniej z obcymi/potworami/zwierzętami
-elementy rpg mi nie przeszkadzają, chyba, że są wybitnie uciążliwe na dłuższą metę,
-jeszcze coś mi polecacie?
-ponoć są problemy z łączeniem modów, można czy taka moja kombinacja ma szansę działać?

Jak sprawdzić ilość wyświetlanych klatek na sekundę? Szukałem, ale nie mogłem znaleźć.
Dobrze rozumiem, że jeśli NIE zaznaczę opcję "Częstotliwość 60HZ" to będę miał taką jak na np. pulpicie?

Teraz czeka mnie walka z dziwnymi teksturami (np. jednobarwne prostokąty zamiast napisów w menu, czy dziwne kształty krajobrazu) po chwili grania. Mam nadzieję, że najnowsze sterowniki do GFa9800 pomogą.

Już zawczasu dziękuję za ewentualną pomoc.
Witek
Kot

Dołączenie: 05 Paź 2008, 19:13
Ostatnio był: 31 Paź 2016, 14:42
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Problem początkującego: kilka małych modów "naprawiających".

Postprzez Terry w 05 Paź 2008, 22:27

Chodzenie nie jest takie długie jakie się wydaje. Jak chodzisz pieszo możesz też poodkrywać ciekawe miejsca i przedmioty. Oczywiście możesz jeździć jak Ci się tak nie chce :)
Co do celności... ja tam nie narzekam :P Strzela się dość dobrze. Tak mi się przynajmniej wydaje.
Co do zużywania broni. Na to jest mod i jest przydatny. Dobre kombinezony nie są tanie. Nie znajdziesz drugiej takiej samej unikalnej broni także. Możesz se wybrać moda, aby się to nie psuło, lub, aby handlarze naprawiali twoje rzeczy.
Snu w grze nie ma w ogóle :) Możesz se ściągnąć moda dzięki, któremu możesz przespać noc. Jest mod, który pozwala spać w śpiworze i inny mod gdzie śpisz po rozmowie. (pytasz kolesia czy będzie mógł Cię obudzić jak zaśniesz)
Co do poziomu trudności radzę Ci pograć i zobaczyć czy będzie Ci trudno. Jak będzie to wchodzisz w menu i wybierasz mniejszy poziom trudności. Jak będzie, aż tak Ci trudno to możesz takie mody wykorzystać, ale tak szczerze to Ci odradzam jak 1 raz grasz.
Co do łączenia modów... sprawdź! Inaczej się nie dowiesz!
Polecam stronę jeżeli poszukujesz modów. Mody znajdziesz także na naszym forum w dziale modyfikacje gotowe ;)
Image
"Nasi tak zwani przywódcy zniszczyli naszą kulturę...gospodarkę...
nasz honor! Oni zrujnowali nasz kraj więc my zrujnujemy ich!"
Awatar użytkownika
Terry
Stalker

Dołączenie: 14 Cze 2008, 20:18
Ostatnio był: 21 Maj 2009, 17:55
Miejscowość: Legionowo
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Lightened IL 86
Kozaki: 1

Postprzez Witek w 06 Paź 2008, 11:22

Terry, dzięki :!: Sporo mi wyjaśniłeś.

Pojazdy mimo wszystko bym chciał. Nie muszę z nich korzystać, ale wybór dobrze mieć. Nie mogę niestety znaleźć moda dodającego jeżdżenie oraz pojawienie się pojazdów na różnych mapach działającego na nowszych wersjach niż 1.03. :(

Lepiej niepsującą się broń/pancerze czy lepiej możliwość naprawy?

Pozostają pytania jak sprawdzić ilość fpsów i czy jeśli NIE zaznaczę opcję "Częstotliwość 60HZ" to będę miał taką jak np. na pulpicie?
Witek
Kot

Postprzez caleb59 w 06 Paź 2008, 12:48

Jesli chcesz sie brac za modowanie Stalkera powinienes zaopatrzyc sie w patch 1.0004 bo to podstawa - wiekszosc modow jest robiona pod niego - 1.0006 to syf ktory nic nie wprowadza do trybu single a moze (nie musi) powodowac problemy z kompatybilnoscia roznych modow...
Proponuje Ci na poczatek przejsc gre bez modow a pozniej sprobowac gotowca jakim jest Oblivion Lost - w sam raz zapoznasz sie jak dzialaja mody i jak to wyglada w praniu - pograsz troche - bedziesz mogl zaczac bawic sie we wlasne modowanie...
Pozatym w dziale "Tworzenie modyfikacji" masz tutoriale i duzo podpowiedzi co i jak robic...
Lepiej jest wybrac mod na naprawe ekwipunku gdyz wtedy gra jest bardziej realistyczna niz jakby Ci sie nic nie niszczylo...
Jesli wylaczysz w opcjach czestotliwosc 60Hz bedziesz gral w czestotliwosci domyslnej pulpitu - jesli wlaczysz te opcje gra dostosuje sie i bedzie dzialala tylko w 60Hz...
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 20:23
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 672

Postprzez Witek w 06 Paź 2008, 17:56

caleb59, dzięki :!: Zgodnie z radą zainstalowałem wersję 10004, dodałem spolszczone: Dream moda, real gun names oraz repairmod. Dodałem jeszcze moda wydłużającego czas misji do 10 dni oraz zam podwoiłem udźwig. Poszedł jeszcze dodatek z P90 i PKM (nie mogłem się oprzeć P90). Myślę, że na przejście gry po raz pierwszy i poznanie tego co przygotowali twórcy będzie idealnie. Małe smaczki ulepszające (poprawiające wady), a nie zmieniające grę. Chyba całkiem ciekawy i zgrabny zestaw sobie wymyśliłem. :)

Przydałby mi się jeszcze sposób na zmuszenie gry do pokazywania fpsów, abym mógł wybrać optymalne ustawienie graficzne.
Witek
Kot

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 30 gości