S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Profesor Wołodia po 14 latach swoich badań wciąż nie dowierzał. Pod nosem cały czas powtarzał - "будет, не будет...".

Re: S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Postprzez DeadMan w 13 Gru 2024, 17:36

Ktoś podpowie, którą wersję warto zakupić: standard, delux czy ultimate?
Wiadomo kiedy DLC wyjdzie?
MOBO Gigabyte Aorus Elite v2, CPU Ryzen 5600x, GPU Gigabyte RTX 3060Ti 8GB
RAM
Corsair VENGEANCE RGB, DDR4, 32 GB, 3600MHz
SSD
Samsung 990 Pro Heatsink 1TB, Sabrent Rocket Q 1TB
SYS
Windows 11 Pro 64-bit
Awatar użytkownika
DeadMan
Stalker

Dołączenie: 23 Wrz 2010, 15:23
Ostatnio był: 07 Lis 2024, 23:24
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 3

Reklamy Google

Postprzez KoweK w 13 Gru 2024, 17:52

Jak ci się nie spieszy i chcesz pograć w dopracowany produkt, to żadnej wersji nie warto. Ale jak koniecznie chcesz to na twoim miejscu wybrałbym zwykłą wersję, bo ta dodatkowa misja jest niewarta pieniędzy (zwykłe schowki z broniami, których odpowiedniki znajdziesz w świecie gry, nawet lepsze), a fabularne DLC - strzelam - że wyjdą za dwa lata i kupisz sobie season passa na przecenie.
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack

Za ten post KoweK otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Plaargath.
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 13:33
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1488

Postprzez DeadMan w 13 Gru 2024, 18:30

Nie spieszy, mam w gamepass ale coś się wykrzczyło i nic nie mogę odpalić. A aplikacja ciągle wisi "aktualizuję".
Dlatego pomyśłałem, ze zapodam na steam. Bo gra mnie wciąga jak żadna inna. I wszystko inne poszło w odstawkę.
MOBO Gigabyte Aorus Elite v2, CPU Ryzen 5600x, GPU Gigabyte RTX 3060Ti 8GB
RAM
Corsair VENGEANCE RGB, DDR4, 32 GB, 3600MHz
SSD
Samsung 990 Pro Heatsink 1TB, Sabrent Rocket Q 1TB
SYS
Windows 11 Pro 64-bit
Awatar użytkownika
DeadMan
Stalker

Dołączenie: 23 Wrz 2010, 15:23
Ostatnio był: 07 Lis 2024, 23:24
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle

Postprzez Dawid0ss w 15 Gru 2024, 12:42

Czy u Was Burer również ma nieograniczoną amunicję w karabinach? Nawet tych, które przed chwilą rozładowałem? :E

i5 13600KF
RTX 4070 Ti
2x16GB DDR4 3600Mhz
Awatar użytkownika
Dawid0ss
Łowca

Dołączenie: 02 Kwi 2008, 17:32
Ostatnio był: 19 Gru 2024, 01:04
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Bulldog 6
Kozaki: 5

Postprzez jalkavaki w 15 Gru 2024, 13:27

Tak.
Inaczej byłoby za prosto, nie? :D
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 29 Lis 2024, 20:50
Miejscowość: Stetinum
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez Tormentor w 15 Gru 2024, 15:32

Jaki mutant jest dla was największym wyzwaniem? Pomijając chore resisty u chimery to chyba żaden mutant nie jest tak uciążliwy jak nibypies psioniczny gdy napadnie nas w okolicy budynku gdzie jest dużo korytarzy.

Pytanie o mutanta, nie otwieraj jeśli nie grałeś w S2:

Jak często zmutowany jeleń pojawia się w grze?Spędziłem w grze 80h, a dotychczas miałem tego dżentelmena raz podczas misji.
Image
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

Dołączenie: 15 Lis 2010, 21:42
Ostatnio była: 28 Lis 2024, 11:17
Miejscowość: Yantar
Ulubiona broń: --
Kozaki: 290

Postprzez KoweK w 15 Gru 2024, 15:43

Tormentor napisał(a):
Pytanie o mutanta, nie otwieraj jeśli nie grałeś w S2:

Jak często zmutowany jeleń pojawia się w grze?Spędziłem w grze 80h, a dotychczas miałem tego dżentelmena raz podczas misji.

Jest w paru miejscach w
:

Prypeci
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 13:33
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1488

Postprzez jalkavaki w 15 Gru 2024, 21:19

Tormentor napisał(a):Jaki mutant jest dla was największym wyzwaniem? Pomijając chore resisty u chimery to chyba żaden mutant nie jest tak uciążliwy jak nibypies psioniczny gdy napadnie nas w okolicy budynku gdzie jest dużo korytarzy.

W sumie racja.
Ja jeśli bydlaka nie ubiję na starcie to odpuszczam i uciekam. Szkoda mi pestek, apteczek, czasu.

A skoro już w temacie mutantów. Uważam, że skopali pijawki. W poprzednich częściach był to rzadki i przez to przerażający mutant. A tu już nie dość, że w prologu dostajemy macką w pysk to jeszcze potrafi spawnić się randomowo i do tego w parach. Przez co pijawka spowszedniała i gdy słyszę jej ryk to tylko myślę, "znooowu", strzelba w łapę i skok na jakieś podwyższenie. No kastracja totalna. :facepalm:
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 29 Lis 2024, 20:50
Miejscowość: Stetinum
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez Canarino w 16 Gru 2024, 01:48

Popow napisał(a):Po Zalesiu wszystko nabiera rozpędu. Trafiają się nowe brońki i kombinezony. Plus warto robić poboczne bo z nich też dobre itemki się trafiają. No i warto włazić w każdą dziurę bo tam też są pozostawione rzeczy. Trochę artefaktów dających boosta do ochrony fizycznej i jakoś to idzie. Nie trzeba zaczynać gry od nowa, poziom trudności w opcjach można zmienić w każdej chwili.

Pytałem się jednej osoby na wykopie grającej na poziomie weteran czy gra się przyjemnie i czy gra nagradza na naprawdę bardzo dokładną eksploracje , przeszukiwanie wszystkich znaczników na mapie m skrytek ,itp i taką odpowiedź dostałem

" nie bo ekonomia gry jest zrypana i często wypad na skrytki generuje dużo większe koszty niż loot. pod koniec randomowo respią się po 3 pijawki czy po dwa jelenie czy też psydogs "

Odpowiedź nie wygląda zbyt zachęcająco do tego ,żeby grać na weteranie i chyba wezmę ten średni poziom trudności czyli stalker bo jednak zależy mi ,żeby dokładnie całą mapę zwiedzić i nic nie omijać
Canarino
Kot

Dołączenie: 21 Lis 2024, 04:07
Ostatnio był: 12 Gru 2024, 21:09
Kozaki: 0

Postprzez Dawid0ss w 16 Gru 2024, 11:55

Dokładnie tak.
1 Nie ma sensu na siłę łazić po skrytki, zazwyczaj masz tam trochę leków, amunicji, granaty, alkohol = kompletna lipa, naprawa sprzętu kosztuje zdecydowanie więcej, dlatego skrytki tylko przy okazji, gdy masz w pobliżu
2. W ogóle nie walcz z mutantami, najlepsza taktyka to ominięcie/ucieczka, o ile nie uniemożliwia wykonanie questu, olej mutanta i biegnij dalej :E
Świetny przykład, to 4 nadajniki na Bagnach do wyłączenia. W pobliżu każdego żmudne walki z mutantami itp.
1. Bloker psioniczny
2. Wyłącz nadajnik
3. Długa
4. Nie trać czasu na walkę, bo tam niczego nie znajdziesz po ich pokonaniu :E

i5 13600KF
RTX 4070 Ti
2x16GB DDR4 3600Mhz
Awatar użytkownika
Dawid0ss
Łowca

Dołączenie: 02 Kwi 2008, 17:32
Ostatnio był: 19 Gru 2024, 01:04
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Bulldog 6
Kozaki: 5

Postprzez Tormentor w 16 Gru 2024, 14:10

Dawid0ss napisał(a):Dokładnie tak.
1 Nie ma sensu na siłę łazić po skrytki, zazwyczaj masz tam trochę leków, amunicji, granaty, alkohol = kompletna lipa, naprawa sprzętu kosztuje zdecydowanie więcej, dlatego skrytki tylko przy okazji, gdy masz w pobliżu
2. W ogóle nie walcz z mutantami, najlepsza taktyka to ominięcie/ucieczka, o ile nie uniemożliwia wykonanie questu, olej mutanta i biegnij dalej :E

Z takim założeniem można spłycić rozgrywkę do samego odhaczania pomarańczowych punktów na mapie, ale chyba nie o to w tym chodzi c nie :P Oczywiście zgadzam się co do schowków, że zazwyczaj nie są współmierne do czasu/wysiłku jaki przeznaczyliśmy na ich splądrowanie/odszukanie. Dlatego zalecam zainstalować moda na lootowalne mutki + lepsze schowki + mod na więcej itemków - ten ostatni żałuję że wgrałem pod koniec gry.

Dawid0ss napisał(a):Świetny przykład, to 4 nadajniki na Bagnach do wyłączenia. W pobliżu każdego żmudne walki z mutantami itp.
1. Bloker psioniczny
2. Wyłącz nadajnik
3. Długa
4. Nie trać czasu na walkę, bo tam niczego nie znajdziesz po ich pokonaniu :E

:

O człowieku ale mnie ta misja doprowadzała do szału (szczególnie ostatni etap), ogólnie efekt psioniczny jest zbyt intensywny wg mnie w tej grze, w szczególności fantomy zombie
Image
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

Dołączenie: 15 Lis 2010, 21:42
Ostatnio była: 28 Lis 2024, 11:17
Miejscowość: Yantar
Ulubiona broń: --
Kozaki: 290

Postprzez Popow w 16 Gru 2024, 14:12

Canarino napisał(a):
Popow napisał(a):Po Zalesiu wszystko nabiera rozpędu. Trafiają się nowe brońki i kombinezony. Plus warto robić poboczne bo z nich też dobre itemki się trafiają. No i warto włazić w każdą dziurę bo tam też są pozostawione rzeczy. Trochę artefaktów dających boosta do ochrony fizycznej i jakoś to idzie. Nie trzeba zaczynać gry od nowa, poziom trudności w opcjach można zmienić w każdej chwili.

Pytałem się jednej osoby na wykopie grającej na poziomie weteran czy gra się przyjemnie i czy gra nagradza na naprawdę bardzo dokładną eksploracje , przeszukiwanie wszystkich znaczników na mapie m skrytek ,itp i taką odpowiedź dostałem

" nie bo ekonomia gry jest zrypana i często wypad na skrytki generuje dużo większe koszty niż loot. pod koniec randomowo respią się po 3 pijawki czy po dwa jelenie czy też psydogs "

Odpowiedź nie wygląda zbyt zachęcająco do tego ,żeby grać na weteranie i chyba wezmę ten średni poziom trudności czyli stalker bo jednak zależy mi ,żeby dokładnie całą mapę zwiedzić i nic nie omijać

Skrytki są do dupy, pisałem o włażeniu w każdą dziurę bo czasem w jakimś nieoznaczonym budyneczku potrafi leżeć wojskowy kombinezon albo jakiś ulepszony karabin.
4070 Super - AMD 5 3600 - RAM 32 GB
Awatar użytkownika
Popow
Kot

Dołączenie: 29 Lis 2024, 13:21
Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości