przez lehoslav w 28 Cze 2017, 21:43
Tak ogólnie to ja się na temacie znam bardzo dobrze
To, że istniały różnice kulturowe pomiędzy plemionami, nie zmienia faktów językowych. A język jest na dobrą sprawę jedyną realną podstawą do mówienia o historycznych Słowianach jako o jakimś odrębnym zjawisku w ogóle. W bardziej zamierzchłych czasach była to bez wątpienia grupa bardziej (bardzo) jednolita pod innymi względami, choć oczywiście zapewne również niejednolita (nie całkiem jednolita).
Akurat w okresie największej ekspansji Słowian nie tylko północna Grecja była mocno zeslawizowana, Słowianie sięgali o wiele dalej na południe (oczywiście chodzi i obszary wiejskie i "podmiejskie" i na wielu obszarach mieszane osadnictwo) . Regrecyzacja i albanizacja wielu obszarów jest późna, a nawet bardzo późna (np. w Macedonii Egejskiej).
Nazwisko jest akurat niemal w ogóle nieistotne.
To, że biologicznie jesteśmy multietniczni, nie zmienia faktu, że, będąc rodzimymi użytkownikami jednego z języków słowiańskich, jesteśmy językowymi przodkami Prasłowian.
Kwestie politycznie mnie akurat nie interesują. Panslawizm podszyty rosyjskim imperializmem to oczywiście kał.
A turbosłowianie to oczywiście debile, kiedyś nawet trochę walczyłem z tym zjawiskiem, trochę poważnie, a trochę dla jaj, ale teraz zlewam to gówno ciepłym moczem. Szkoda czasu. Prawda jest po prostu dla nich mniej ciekawa niż te brednie, a ich mózgi nie są w stanie przyjąć żadnego logicznego wywodu. Wolę spędzić czas na poważnej pracy slawistycznej
Dozymetry: Gamma-Scout Rechargeable, Berthold LB 133-1, SV500, FH40T, KSMG1/1M, Терра МКС-05, Graetz X50ZS, RSA 64D, DL-Messer 6150, DP66M, ДП-5В, RAM-60A, RAM-63 (miernik scyntylacyjny α, β, γ), RWA 72 M, Graetz EDW150, KOS-1, FAG FH41, EKO-D, Radiagem 2, Rados RDS-110, Thermo SVG 2, PDMR82, an/udr-13, Стора-ТУ, PM1603A, PM1621A
W Zonie: 5 razy (16 dni)
-
Za ten post lehoslav otrzymał następujące punkty reputacji:
- trolololo.