przez Mito w 07 Kwi 2017, 13:28
Cebul, weź nie pie*dol. Jak mu trzeci wieśmin chodzi bez takich jazd, to czemu akurat tak niewiele wymagająca gra jak CoP (i pewnie tylko CoP, jak się domyślam) tak się rżnie?
To jest akurat całkiem dobrze znany problem z tą grą, tzn. ma ona ochotę co jakiś czas (np. 30 - 40s) sobie doładować pewne zasoby dotyczące ALife z dysku. I uwielbia w tych momentach przyciąć grę na chwilę. Sam tego na Phenomie 9500 doświadczałem, chociaż jakoś poza Zatonem nie zdarzało się to za często. Ten cały XRay ma jeszcze to do siebie, że na jednym pececie chodzi świetnie, a na prawie identycznym takie rzeczy się dzieją.
Ja tam sugerowałbym w jakimś programie np. MSI Afterburner lub HWINFO32 (polecam to drugie, odczytasz nawet datę produkcji kości pamięci) rzucił na wykres FPSy, użycie CPU i GPU. Wydaje mi się, że możesz ujrzeć pełne użycie jednego rdzenia i tylko jednego rdzenia - ta gra nie potrafi inaczej.
Warto zauważyć, że takie rzeczy się nie dzieją/dzieją się rzadziej na modach, które rozszerzają zasięg aktywnego ALife (np. Misery może nie mieć takich problemów na dłuższą metę)...
Spolszczenie do Misery: The Armed Zone (Ja & Imienny)
Ciekawe kiedy ilość moich kozaczków przekroczy moje IQ