Dzień dobry. Dzisiejszy konkurs z historii, to jakaś porażka. Małopolskie Kuratorium Oświatowe:
.
Konkurs zwie się "Jagiellonowie na tle historii Polski, i Świata". Widzicie? Jeszcze raz: J-A-G-I-E-L-L-O-N-O-W-I-E.
Nauczyciel także mówi, że będzie o Jagiellonach. Więc siedzę w tej dynastii przez w mordę bity miesiąc, wyszukuje jakieś bzdurne ciekawostki, idę na konkurs pewny zwycięstwa, i widzę pierwszą stronę:
1. Czym była rewolucja neolityczna?
a
b
c
2. Kim był Platon?
a
b
c
d
3. Na podstawie opisów, napisz, o jakie stanowisko chodzi?
Dobra, pierwsze trzy strony, mimo lekkiego zażenowania były łatwe. Ale jak doszedłem do mrocznych wieków... I widzę zadanie, w którym mam drzewko rodowe Karolingów, od Pepina Krótkiego, to coś się we mnie złamało. Kolejne zadanie: w 990 roku polska miała tereny
a
b
c
d
Dobra, widzę jakiś sens, w końcu Jagiellonowie byli po Pistach, ale mimo wszystko konkurs miał być o Jagiellonach, nie o piastach.
Kolejny przykład, który pamiętam: Kiedy, Gdzie, i w Jakim Celu spotkali się:
Karol Wielki z Leonem którymśtamzkolei (nie widziałem)
Chrobry z Ottonem
Albrecht Hohenzollern z Zygmuntem II
Pierwsze pytanie, gdzie mam Jagiellona, to 8 strona. Myślałem, że teraz będzie z górki. Trochę o Wielkiej Wojnie z państwem Zakonnym, trochę o wojnie Trzynastoletniej, i znowu pare zadań z dupy, i nagle... Rozbiory. Na teście o Jagiellonach
. Easy, myślę
, ale patrze na strone 12... Wymień zasady jakie ustalono na Konkresie Wiedeńskim. Przypominam że konkurs ma Jagiellonowie w nazwie
. Tych zasad było 3, i niby po chwili ogarnołem, ale nikt normalny tego by nie widział! Jak ktoś idzie na konkurs o Jagillonch, to spodziewa się Pełnego, i Późnego Średniowiecza, a nie zasady Zachowania Równowagii w Europie. Dalej było o... Ciele ustawodoawczym, Izbie Wyższej, i Niższej w USA, W.Bryt, i Rzeczpospolitej... A dalej było jeszcze powstanie Styczniowe, i na samym końcu zwięczenie w postaci następującego zadania:
"Na podstawie planu partii, określ która to partia, i kto jest jej przewodniczącym". NA CIUL DWUDZIESTOWIECZNE PARTIE W TYM KONKURSIE! Jeszcze żeby mieć pewność, że udupią jak najwięcej uczniów, dali dwie partia "Ludowców", i trzecią Socjaldemokratów
X
. Przez co, jak ktoś nie czyta z na lekcji co jest dalej w podręczniku, musi strzelać, bo to temat z drugiego półrocza trzeciej klasy gimbazy. Jaki związek z Jagiellonami, lub w ogóle ze średniowieczem mają Róża Luksemburg, Roman Dmowski, czy Socjaldemokracja Królestwa Polskiego? Panowie Kuratorzy, jesteście uj warci
, jeśli nie ogarniacie z czego robicie konkurs, albo gorzej, widzicie związki między Jagiellonami, a powstaniem Styczniowym, to nie świadczy o was za dobrze.
A na koniec, mała pieśń, o chyba jednym z Jagiellonów
Deszczyk pada , RAM mi zjada...