Przesłuchania wywołuję strzelając do NPC z mojego snajperskiego SG 550 w tors, nogi lub ręce, ale zazwyczaj walę w tors. Jeden strzał pociskiem przebijającym pancerz klasy IV w klatę (lub więcej, zależy od przeciwnika) i gość się osuwa na ziemię. Wiem, że wszędzie piszą, by strzelać tylko w nogi i ręce, ale jak JA strzelę, to zazwyczaj salto w powietrzu robią, , może za mocne pociski
Gdy już leży, podchodzę do niego i robię drugi zapis (pierwszy, oddzielny, robię przed walką), gdy nie ma opcji rozmowy - F9 do skutku, wtedy wybieram opcję 3 z bronią, a później 2, jeśli mi nie wyjawi schowka to powtarzam. Czasami po załadowaniu gry przeciwnik stoi i strzela - ładuję pierwszy save i powtarzam wszystkie czynności. Po wyjawieniu informacji o schowku kulka w łeb. Oczywiście możesz ich obezwładnić obojętnie jaką bronią, poćwicz sobie na przeciwnikach z różnym opancerzeniem, ja podałem tu przykład SG 550, bo pozwala mi na szybką eliminację całej drużyny stalkerów, jednocześnie pozostawiając jakichś obezwładnionych. Nie zawsze się to jednak sprawdza, raz trafiając w to samo miejsce na ciele stalkera mogę go zabić, a raz położyć na ziemię do przesłuchania, dlatego robię save'y.
Tak przy okazji - czy z NPC'ów wylatują alternatywne lub jakieś inne USP dające się ulepszyć narzędziami do kalibracji? Zwykły USP ma 3 poziom ulepszeń zablokowany, ponad 600 ludzi zabitych, a po lepszych nie ma śladu.
/EDIT: Jak to jest z tymi częściami ciał mutantów u naukowców? Pĺacą o wiele więcej za nie czy co?