Mistery
MISERYArmoredZone
THE ARMED ZONE1. W Misery pancerze tylko kupuje się od handlarzy - co do znaleźnych... no, nie. Gdzieś tam można jednego znaleźć (Janów, magazyn jednej z frakcji), ale w stanie ok. 30%. Ogólnie to nie polecam używania innych pancerzy niż płaszczy, bo za bardzo zmniejszają mobilność - ja wolę, żeby mnie mutant nie dogonił, a nie żebym umierał sekundę dłużej.
No, jest jeszcze kwestia Ekologów i anomalii - tu już te kombinezony są konieczne.
A pancerzy z trupów nie można zdejmować bo a) tak nie było w oryginale i do tej pory jest tylko w ruskich modach, b) jest to ten sam pancerz, który chwilę temu musiałeś przebić, c) bo wyciąganie trupa ze ciężkiego, szczelnego i dokładnie dopasowanego ubioru jest znacznie trudniejsze, niż przetrzepanie mu plecaka, d) bo wiele mniej przyjemnych chorób może przenieść się przez ubranie, a sytuacja, w której chcesz nałożyć hełm, w którym minutę temu eksplodował komuś mózg lub w której na tym kombinezonie jest czyjaś krew, a ty przypadkiem zostajesz ranny mniej więcej w to samo miejsce jest wręcz paskudna -> tak się człowiek właśnie zaraża np. HIVem.
Zależy jeszcze od tego, jak zużyta ta broń ci wypada - z takich przeciwników powinien być drop w stanie circa 25 - 50%, chociaż u mnie wystąpił błąd taki, że broń rzadko kiedy ma stan powyżej zera, wydaje mi się, że jest to sprawka kilkukrotnego przenoszenia plików gry i to na starym i już nieco zużytym dysku - coś gdzieś się musiało uszkodzić.
Spluwy wypadające w takim stanie są po to, żeby nie było sytuacji że gracz zabija dwóch - trzech ludzi i może od razu na pełnej ku*wie iść na Prypeć, co mu tam. Też dotyczy pancerzy i amunicji.
Zresztą stan broni właściwie nie ma nic do jej użyteczności w boju - silnik bierze pod uwagę tylko cenę broni, od zużycia nie tracisz parametrów/celności, broń też nie zacina się częściej - pasek i ikonka zużycia są tylko w celu pobudzenia sumienia...
Poważnie, mówię to po tym jak kiedyś odbyłem kilka dalszych rajdów w Zonę z karabinem Kar98K w stanie 0% - zaciął mi się łącznie ze dwa razy, a działał idealnie - celny jakby miał naprowadzanie laserowe, czyli jak zwykle. Z kolei jeżeli spróbujesz trochę pograć Obokanem, nawet w idealnym stanie, to myślę, że więcej czasu spędzisz na przeładowywaniu tej broni niż jej używaniu
Poza tym, Misery kładzie nacisk (w przypadku ludzkich przeciwników) na prowadzenie celnego ognia pojedynczego, tzn. to nie wojna światowa, po to jest mało amunicji, żeby gracz nie właził wew wszystko jak Rambo z dwoma KMami, tylko trochę pomyślał i pokombinował.
Poza tym, broń w tym modzie jest na tyle celna, że pistoletem można spokojnie prowadzić walkę na krótkie i średnie dystanse, a pozostałe pełnowymiarowe spluwy... w sumie celność wszystkiego tu jest ograniczona praktycznie tylko przez rozmiar muszki.
Walka z mutantami jest prosta, tylko trza ogarnąć parę sztuczek - kontrolera z długiego dystansu w baniak, parę strzałów z AKMa powinno wystarczyć - tylko trzeba się chować za jakąś przeszkodą bo paskudnie w uszach piszczy, nibyolbrzym z granatów/granatnika, chociaż większa ilość pestek z czegokolwiek innego prosto w mordę powinna dać mu radę. W ostateczności przy paru podejściach można opanować do perfekcji ucinanie nibyolbrzymom skalpów nożem jeszcze za ich życia.
Na psionikę i anomalie dwie rady: trzymać się z daleka od ich źródeł lub jakiś Ekolog na plecy i łyknąć blokera psionicznego.
2. Skradanie było od zawsze do niczego, prawda. W Misery 2.2 ma być duża poprawka względem stanu dzisiejszego, uwzględnione mają być też karnacje kombinezonów, dodatkowo Ghillie Suit (od Żwawego) może wreszcie do czegoś się będzie nadawać.
Nie korzystam z ArmoredZone, ponieważ dodaje masę broni bez opisów.
No chyba ty
<Tu bym dosłownie nasrał screenami udowadniającymi, że Twój argument jest inwalidą
, ale nie mam obecnie Misery na kompie
>
A tak poważnie, to jest problem z plikami - Misery ma własny plik opisów przedmiotów, który zapewne z całym modem jest u ciebie po polsku - a TAZ dodaje (a właściwie powinien zastąpić nim stary plik) nowy plik, domyślnie po angielsku. Jako że masz Misery po polsku, gra wczyta i tak polski plik z opisami niezależnie od tego, czego byś tam nie poinstalował. W mojej sygnaturce masz link do pełnego spolszczenia The Armed Zone (1.7.4), wszystko powinno już być jasne. Porównaj moje opisy (właściwie nasze, bo Imienny pomagał sporo) do tych "mistrzowskich i świetnych" z Misery, może nasze też zasługują na taki komplement?