Zapraszam się do dzielenia się swoimi kolekcjami! Na pewno ktoś jakieś samochody, czy to policyjne, czy zabytkowe (KAP), czy ciężarowe zbiera
Ja zacznę: chciałem przedstawić swoją skormną kolekcję (jak na razie) modeli, głównie, rajdowych. W miarę funduszy będę dalej ją rozbudowywał.
Celuje w starsze samochody rajdowe. Takim moim wyznacznikiem są listy samochodów (być może wyda się to dziwne) z gier V-Rally 2 oraz Colin McRae Rally 2.0. Od dziecka bardzo lubiłem rajdy i te gry były moim najlepszym kontaktem z nimi. Oprócz nich jest też kilka starszych rajdówek, które prędzej, czy później zdobędę. Nie mam jakiś ściśle określonych ram czasowych. Zbieram te, które przypadną mi do gustu. Do profilu kolekcji dochodzi również moja wieczna miłość - Subaru Impreza w każdym wieku
Więcej szczegółów:
Słowem wstępu...Pod zdjęciami umieszczam linki do postów na blogu, gdzie znajdziecie więcej zdjęć i opis IXO/Eaglemoss Audi Quattro A2. Jest to model z rajdu tysiąca jezior (Rally 1000 Lakes), który odbył się w 1983 roku. Samochód prowadził Hannu Mikkola z pilotem Arne'm Hertz'em.
Więcej szczegółów:
Rewolucja na cztery kółkaIXO/Altaya Subaru Impreza WRC97. Model prowadzony przez załogę Pietro Liatti / Fabrizia Pons z rajdu Monte Carlo z 1997 roku.
Więcej szczegółów:
Czas na Imprezę!IXO Lancia Delta HF Integrale EVO. Załoga Didier Auriol / Bernard Occelli, rajd Monte Carlo 1992
Więcej szczegółów:
Mała, a wielka...IXO Subaru Impreza WRC, Załoga Petter Solberg / Philip Mills z rajdu Szwecji z 2004 roku
Więcej szczegółów:
Krótki powrót do zimyToyota Yaris z firmy WELLY. Dostałem ją od swojego OSK za to, że zdałem państwowe egzaminy za pierwszym razem. Model ma naklejone logo firmy - takie same jak na samochodach, którymi jeździliśmy w czasie kursu. Niestety właściciel nie znalazł modelu z tą Yariską, które miał w ośrodku, więc wybrał starszą generację. Mimo mało szczegółów jest to naprawdę bardzo fajna pamiątka. No i ma naciągany napęd xD
Więcej szczegółów:
Nagroda od OSK MAXeL - Toyota Yaris w roli nauki jazdyHPI-Racing Subaru Impreza WRC z rajdu Japonii 2005. Załoga: Solberg/Mills
Jest to mój pierwszy modelik od HPI i najlepiej go podsumować słowami z bloga SubaruCollection:
Grexik napisał(a):Najwyższy poziom w tej dziedzinie. Model ma brak wad. Może poza ceną.
Więcej szczegółów:
Miłości do Imprezy ciąg dalszyIXO/Eaglemoss Audi Sport Quattro S1 E2 z rajdu San Remo 1985 Załoga: Walter Röhrl / Christian Geistdörfer
Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie ten model. Jest świetnie wykonany jak na gazetówkę.
Modelowi własnoręcznie dorobiłem chlapacze
Więcej szczegółów:
Prawdziwa ikona rajdowej grupy B [Aktualizacja]IXO/Altaya Mitsubishi EVO VI z rajdu Monte Carlo 2000. Załoga: Tommi Mäkinen / Risto Mannisenmäki.
Więcej szczegółów:
A-grupowy mistrz WRCModel z gazetkowego IXO:
Lancia Delta S4 z rajdu RAC Lombard, załoga: Henri Toivonen / Neil Wilson. To drugi model z rajdowej grupy B w mojej kolekcji. Jest to jedna z lepszych gazetkowych miniatur jakie widziałem. Nawet chlapaczy nie poskąpili. Cieszy mnie fakt, że widać silnik z tyłu. Zawsze mi się podobał w tym samochodzie brak tylnego zderzaka
Więcej szczegółów:
Jak na ironię...Subaru Impreza WRC2001 produkcji AutoArt. Tym samochodem Richard Burns zdobył swoje pierwsze Mistrzostwo Świata, a pilotował mu Robert Reid. Miniatura przedstawia konkretnie wersję z rajdu Monte Carlo. Model wygląda jeszcze lepiej niż na zdjęciach... To naprawdę Sztuka. Wszystko jest na najwyższym możliwym poziomie, tak jak HPI, albo i jeszcze lepiej. Imitacja carbonu na reflektorach i lusterku, hamulce, felgi, deska rozdzielcza, pasy bezpieczeństwa, reflektory, wloty powietrza... Po prostu wszystko jest idealne. Do tego AutoArt zrobił skrętne przednie koła - idealne do robienia zdjęć
Więcej szczegółów:
Perła piękna "inaczej"...Toyota Corolla WRC załogi Auriol/Occelli z rajdu Monte Carlo 1999. Modelik bardzo fajnie zrobiony jak na gazetkę. Jedynie z tyłu kalki nie są idealnie spasowane, ale za to jest bardzo fajnie zrobione wnętrze.
Więcej zdjęć + opis:
Powrót po wygnaniuZapraszam do komentowania.