[Autumn Aurora 2] by Autumnal Wanderers

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [Autumn Aurora 2] by Autumnal Wanderers

Postprzez kocik121209 w 27 Sie 2015, 22:55

Dzięki wielkie, wszystko działa nareszcie.
kocik121209
Kot

Dołączenie: 12 Lip 2011, 13:41
Ostatnio był: 08 Mar 2018, 22:22
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez kocik121209 w 28 Sie 2015, 02:42

Cromm Cruac napisał(a):ENB na 8.1 i 10 lubi się żreć ze sterownikami DirectX, zwłaszcza jeśli system był upgrejdowany z poprzedniej wersji. Instalacja W10 od zera ponoć pomaga. Pomaga również aktualizacja sterowników DX9.

Niestety, ale zainstalowałem W10 na czysto ;/ Mimo wszystko, cieszę się, że AA jednak działa, bo bez tego nie chciałoby mi się 3 raz przechodzić Cienia Czarnobyla :)

Przepraszam za post pod postem.
kocik121209
Kot

Dołączenie: 12 Lip 2011, 13:41
Ostatnio był: 08 Mar 2018, 22:22
Ulubiona broń: Tunder S14

Postprzez Kudkudak w 28 Sie 2015, 10:49

Serio, każdy sra żarem z dupy o brak lektora w AA2 (a brak ten dodaje o wiele więcej klimatu), a nikomu nie przeszkadza fakt wyjątkowo dziwacznych detektorów nijak działających w SoC? :caleb:
Image
Image Image Image Image Image
Awatar użytkownika
Kudkudak
Legenda

Dołączenie: 02 Lis 2011, 18:55
Ostatnio był: 02 Maj 2020, 00:25
Miejscowość: atomizer
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 656

Postprzez Decimus76 w 28 Sie 2015, 10:58

@Kudkudak każdy ma swoje zdanie, jednemu podoba się gra z lektorem, bo się do niego przyzwyczaił, albo po prostu jego zdaniem daje większy klimat (ja), a innemu bardziej podoba się w czystym, rosyjskim głosie. Ja zresztą nawet jakbym umiał rosyjski (a nie umiem) to i tak bym grał z lektorem.
Procesor: i5 3470 3.20Ghz/Karta Graficzna: Gainward GTX 650 Ti-1GB-128 bit/RAM: Goodram 6GB 1333Hz/Zasilacz: Silentium PC Vero L1/Dysk: Samsung HD502, 500GB/Obudowa: SilentiumPC Brutus M23 Pure Black/Monitor: Acer K22HQL
https://www.youtube.com/watch?v=GgmMCp1nOlU
Telefon: LG L Fino
Tablet: Modecom FreeTab 1001

Decimus76
Wygnany z Zony

Dołączenie: 31 Paź 2014, 22:06
Ostatnio był: 05 Paź 2015, 19:19
Miejscowość: Bagienko na Wysypisku
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 47

Postprzez Hssiss w 30 Sie 2015, 16:43

Muszę powiedzieć, że nie spodziewałem się, że zmiana komputera może doprowadzić to takich problemów:

LOG:

FATAL ERROR

[error]Expression : fatal error
[error]Function : CBlender_default_aref::Compile
[error]File : E:\stalker\sources\trunk\xr_3da\xrRender_R1\Blender_default_aref.cpp
[error]Line : 75
[error]Description : <no expression>
[error]Arguments : Not enought textures for shader, base tex: prop\prop_barbwire3

stack trace:

Odzyskiwanie stalkera zacząłem od instalacji samej gry - potem dorzuciłem [od razu] polską wersję patcha 1.0005 [70MB - założyłem, że można ją instalować na gołego stalkera] i 1.0006.
AA 2.1 - ustawienia [EnB uruchomione + POD].
Efekt jest taki, że w połowie ładowania tuż przed rozpoczęciem gry lecę do Win.
Wzruszyłem ramionami i zrobiłem upgrade Win do 10 [skoro teraz coś się dzieje, to lepiej załatwić system teraz, a problemy z SOC później]. Reinstalacja AA 2.1 odbyła się już bez EnB, za to z POD. Nic się nie zmieniło.
Z obecnego tematu dowiedziałem się, że upgrade do Win 10 też może powodować problemy. Jakieś dobre rady?

A i jeszcze jedno - mam Nvidię 980 GTX. Instalator SOC nie rozpoznał karty [nie spełniała warunków w instalatorze], ale gra zadziałała [nawet pograłem przez chwilę]. Czy jak w przypadku niektórych starszych gier trzeba zmienić ścieżkę dostępu lub usunąć coś z folderu gry? [Skoro uruchamia się to chyba nie, ale wolę spytać]

Edit:
Rozwiązanie:

Po uruchomieniu należy przestawić z oświetlenia statycznego na pełne oświetlenie dynamiczne i zamknąć grę i odpalić ponownie [zadowolony z siebie kliknąłem tylko użyj i próbowałem uruchomić grę].
Hssiss
Tropiciel

Dołączenie: 07 Mar 2009, 02:43
Ostatnio był: 08 Gru 2017, 21:38
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 32

Postprzez Pietia Chudy w 22 Wrz 2015, 05:08

Podczas przejścia ze stadionu prypeckiego do Elektrowni ładuje się nowy poziom, ale ekran skacze na szaro z fragmentami tekstur.
Nie pomogły próby wczytywania nowego poziomu z załadowanego save ani defragmentacja dysku i czyszczenie komputera.
Log jest pusty. Gra oryginalna (zresztą po raz pierwszy tak wywaliło).
Ktoś ma jakiś pomysł, jak to naprawić?

EDIT: pomogło wywalenie folderów stancia z gamedaty.
Ostatnio edytowany przez Pietia Chudy 25 Wrz 2015, 15:47, edytowano w sumie 2 razy
"W Zonie i bez ciebie cudów nie brak"
"Żeby zrozumieć, co tu jest napisane, trzeba być magistrem biologii"
"Podobno macki pojawki przynoszą szczęście. Pijawce jakoś nie przyniosły"
"Miałeś już do czynienia z pijawkami, prawda? Jeśli nie, chcemy żeby to nastąpiło. Niestety nie mogę zdradzić Ci sekretów dotyczących eksperymentu. Poza tym chyba i tak źle by to wpłynęło na Twoją psychikę".
Awatar użytkownika
Pietia Chudy
Stalker

Dołączenie: 22 Lip 2011, 13:46
Ostatnio był: 24 Mar 2024, 17:26
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 27

Postprzez Cromm Cruac w 22 Wrz 2015, 11:32

Konflikt geometrii z driverami karty. Zrób update driverów i directX-a.
Jak nie pomoże usuń, gamedata\levels\l12_stancia
Ostatnio edytowany przez Cromm Cruac, 22 Wrz 2015, 20:59, edytowano w sumie 1 raz
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: 03 Lis 2024, 00:55
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1077

Postprzez BcSeed w 22 Wrz 2015, 16:17

Chciałem sobie popykać w SoC'a ponownie na jakimś dobrym overhalu, jak ten modzik wygląda pod względem do Dimas moda jeżeli mowa o zmianach w gameplayu?
BcSeed
Kot

Dołączenie: 14 Maj 2015, 09:25
Ostatnio był: 20 Kwi 2019, 20:35
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Vintar BC

Postprzez Junx w 22 Wrz 2015, 21:43

A ja sobie dodałem AA2 do moda OP-2 (NS Cumulative Pack 2) z ENB i jak na razie działa ładnie.

:

Image
Image
Image

Do tego jest dodany AF3, który po załadowaniu gry działa, ale nie zrobiłem jeszcze screenów z nim.
Ryzen 5600x || 32gb DDR4 || RTX 2080 Super
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Dołączenie: 15 Kwi 2008, 09:39
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 12:22
Miejscowość: Na co Ci to :)
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 358

Postprzez Cromm Cruac w 22 Wrz 2015, 22:02

Ale po co AF3? AA2 ma lepsze tekstury nieba. Poza tym AF3 ma tekstury pod CoPa - 2x 'niższe', przez co w SoC wyglądają na spłaszczone.
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: 03 Lis 2024, 00:55
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1077

Postprzez Junx w 23 Wrz 2015, 06:51

Chodzi mi o to, że AF3 z AA2 dodam ;)
Na razie dodałem tylko dźwięki i tekstury i teraz właśnie przenoszę z AA2 AF3 do OP-2 ;)

Zrobiłem kilka testowych screenów:

Image Image Image Image Image
Ryzen 5600x || 32gb DDR4 || RTX 2080 Super
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Dołączenie: 15 Kwi 2008, 09:39
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 12:22
Miejscowość: Na co Ci to :)
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 358

Postprzez Pietia Chudy w 25 Wrz 2015, 15:48

Poprzedni problem udało się dzięki pomocy Cromma rozwiązać, a teraz mam nowy rebus:
linia fabularna za mną, teraz freeplay. Chcę wrócić do schowka w Czerwonym Lesie, bo czeka tam na mnie 1200 pestek 7,62x51mm NATO.
Wywala mnie do pulpitu ile razy podejdę do rozwidlenia dróg w Magazynach (te rozwidlenie z odnogą w stronę Bariery), próby obejścia skrzyżowania boczkiem też nie pomagają, jest jakiś perymetr za którym gra mi dziękuje. Log pusty. Sterowniki graficzne i directX aktualne, AA2 reinstalowana (na starą SoC), cofnąłem się do save z freeplaya, wywaliłem folder Military z gamedata/levels - bez efektów.
Czy mam przez to rozumieć, że po prostu coś się spieprzyło w okolicach Bariery i gra mnie wywala, bo np. nie może znaleźć Czapy (miał tendencję do łażenia za dzikami i umierania) i nic się nie da zrobić - czy jest jakiś chytry myk?
"W Zonie i bez ciebie cudów nie brak"
"Żeby zrozumieć, co tu jest napisane, trzeba być magistrem biologii"
"Podobno macki pojawki przynoszą szczęście. Pijawce jakoś nie przyniosły"
"Miałeś już do czynienia z pijawkami, prawda? Jeśli nie, chcemy żeby to nastąpiło. Niestety nie mogę zdradzić Ci sekretów dotyczących eksperymentu. Poza tym chyba i tak źle by to wpłynęło na Twoją psychikę".
Awatar użytkownika
Pietia Chudy
Stalker

Dołączenie: 22 Lip 2011, 13:46
Ostatnio był: 24 Mar 2024, 17:26
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 27

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt07 oraz 1 gość