Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Co was w...pienia

Postprzez Tajemniczy w 16 Wrz 2015, 15:47

Jeśli tak to bezdomnym i żulom na dworcach/przystankach PKS też powinni płacić dinero w zamian za wyprowadzkę, przecież oni także tworzą "kulturę" miejsca :caleb: . No cóż, taki to kraj, można wyj*bać rodzinę z dziećmi na bruk bo prywaciarz chce sobie ukręcić lody na remoncie i sprzedaży budynku za grube PLN-y, a można dać "takim o" kasę (notabene z podatków) za frajer bo oni tworzą "kulturę"...
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Reklamy Google

Postprzez Universal w 16 Wrz 2015, 16:06

Co do skłotu zgadzam się jak najbardziej, ale już Ci na fb napisałem, że komunistą to Ty nie jesteś choćby Ci poślady od spinania popękały :E To anarchizm jest teoretycznie najwyższą formą komunizmu, Ty chcesz zwykłego państwa opiekuńczego z solidnym aparatem bezpieczeństwa, a to niekoniecznie komunizm.

Komunizm, communis - wspólne. Tru komunizm = anarchokomunizm, o ile to kiedykolwiek miałoby zadziałać. Nie wiem czemu z tym walczysz :P
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez Terminus w 16 Wrz 2015, 16:20

Mówisz o jednym z bardziej teoretycznych nurtów komunizmu. Od zamachu stanu w Rosji w 1917r, raczej dominują teorie oparte na leninizmie i na jakobińskim modelu jednopartyjnej władzy, formalnie sprawowanej przez klasy "rewolucyjnej" a de facto przez zawodowych nierobów - administrację partyjną.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Iwaszka w 16 Wrz 2015, 16:34

Pomijając już tą kwestię moich poglądów politycznych, bo to ciężki i długi temat na inna okazję ;)

Ktoś się orientuje w tym prawie? Dlaczego organy bezpieczeństwa nie wypędzają tych nielegalnych lokatorów (ładnie mówiąc), skoro za samo namiotowanie w nieodpowiednim miejscu leci mandat?
Przecież takie działania przyniosły by propagandowy, dobry "fejm" ze strony obywateli.
Naprawdę nie rozumiem czemu u nas istnieje takie zjawisko. Są kraje gdzie to jest prawnie zakazane i załatwia się to za skinieniem palca.

Zresztą, osoby z Poznania wiedzą, że to nie jedyne takie miejsce w Pń.
Istnieje też tkzw. Rozbrat z ich "biblioteką anarchisty" - raz tam byłem, ho ho lat temu, zbiory nawet ciekawe, ale po za tym to panuje tam sodoma i gomora, ludzie walą się jak domy w Afganistanie, a imprezy i koncerty są tam niekontrolowane co równa się z alkoholem, narkotykami i seksem w co wszystko są wmieszani najczęściej nieletni z punkowego i "pseudo rasta" środowiska.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Dołączenie: 23 Cze 2010, 13:56
Ostatnio był: 16 Sie 2024, 16:19
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 272

Postprzez Nefariel w 16 Wrz 2015, 19:46

Ej nie znacie się, skłoty są fajne. Ale to raczej osobiste przekonanie niż pogląd z zapleczem merytorycznym, bo skłotersi swego czasu uratowali dupska mnie i jednej małolacie, którą się zaopiekowałam, jak jej faceta zgarnęli za darmochę.
Also: uhm, ludzie, czy Wy w ogóle przeczytaliście ten artykuł? To nie skłotersi dostali te pieniądze. Właściciel przekazał je na rzecz stowarzyszenia, z którym już wcześniej sympatyzował.
Dlaczego organy bezpieczeństwa nie wypędzają tych nielegalnych lokatorów (ładnie mówiąc), skoro za samo namiotowanie w nieodpowiednim miejscu leci mandat?

To jest bardzo dobre pytanie. Namiotowanie powinno być legalne wszędzie, karane powinno być ewentualne narażanie siebie i innych na niebezpieczeństwo, naruszanie porządku publicznego albo niszczenie przyrody.

Wpienia mnie moja ciotka. Chciała, żebym wlazła bratu do pokoju i wyniosła pada, żeby jej synek mógł pograć ze swoim kolegą. Tak, bo pad wcale nie kosztuje pieniędzy, a dzieci wcale nie niszczą drogich rzeczy przez przypadek.

Wpienia mnie, że niedługo będę miała najwięcej odpowiedzi w tym temacie.
Powinność w sumie lubi Wolność, tylko nie wie jak zagadać.
Nefariel
Stalker

Dołączenie: 01 Sie 2015, 11:45
Ostatnio była: 28 Wrz 2015, 15:37
Ulubiona broń: --
Kozaki: 7

Postprzez Universal w 16 Wrz 2015, 19:54

Namiot wszędzie legalny? Już widzę cygański tabor na środku miejskiego parku... :suchar:

Przeczytałem artykuł i wiem, że to nie anarchiści dostali bezpośrednio pieniądze. Ale to niczego nie zmienia. Facet powinien mieć swobodę komu daje kasę w dowolnym momencie, a anarchiści powinni wypie*dalać (podkoloryzowanie celowe) w podskokach z nieswojej własności. Żadnych układów. Ciekaw jestem w ile minut sami polecieliby na komendę, gdyby ktoś im wlazł na działkę i postawił domek letniskowy z krzyżem celtyckim na ścianie. Aż kusi by to zrobić :caleb:

Miałem do czynienia z jednym inaczej-patrzącym-na-własność i niespecjalnie cenię sobie tę znajomość i ten styl życia.

PS Spoko, mam 158 postów w tym temacie, mówią mi per "malkontent" :E
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Postprzez Nefariel w 16 Wrz 2015, 20:35

Akurat Cyganie u siebie w taborze >>>>>>>>>>>>>> Cyganie zmuszani do osiedlania się gdziekolwiek, nawet jeśli ten tabor będzie w parku. ;)
Ale nie uważam, żeby rozbicie się z namiotem w parku było szczególnie uciążliwe, jeśli zamierza się tam przespać jedną noc, a nie regularnie biwakować.
Ciekaw jestem w ile minut sami polecieliby na komendę, gdyby ktoś im wlazł na działkę i postawił domek letniskowy z krzyżem celtyckim na ścianie.

Tbh na ich miejscu miałabym ból dupska tylko i wyłącznie o tego cweltyka. Przy założeniu, że skłotowałabym się gdziekolwiek mogąc mieszkać na działce. (Co, żeby było tragikomiczniej, też jest nielegalne. A w każdym razie bardzo utrudniane).
Nefariel
Stalker

Postprzez Gizbarus w 16 Wrz 2015, 20:40

Uniemu pewnie raczej chodziło o to, że tego typu smrody z poglądami anarchistycznymi są mocni tylko w gębie, ale jak przyjdzie co do czego, to pierwsi z krzykiem będą lecieć na policję, wypłakać się jak to niesprawiedliwie zostali potraktowani. Zero konsekwencji, eh.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Nefariel w 16 Wrz 2015, 20:46

Podobnie jak smrody z poglądami nacjonalistycznymi, którzy zgłaszają się na policję mimo wcześniejszych wrzasków "JP na 100%, HWDP je*ać poli-cję, a tak fokle to policja nas prowokuje do gazowania lokali!" Głupota rzadko miewa poglądy.
(Chciałam radośnie ponadeptywać ludziom na odciski, twierdząc że jeśli już, to raczej prawoskrętne, ale potem przypomniałam sobie o istnienieniu sjw i tramwaju zwanego podglądaniem, więc się rozmyśliłam).

Edit: cenzura mi coś przycięła, ale tak ślicznie przypasowało do kontekstu, że jednak to zostawię.
Nefariel
Stalker

Postprzez Gizbarus w 16 Wrz 2015, 20:48

Przede wszystkim to przekonałaś się właśnie, że jest cenzura na niektóre skróty...:E
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Universal w 16 Wrz 2015, 22:33

Nefariel napisał(a):Akurat Cyganie u siebie w taborze >[...]> Cyganie zmuszani do osiedlania się gdziekolwiek, nawet jeśli ten tabor będzie w parku. ;)

Wolałbym, żeby się osiedlali na stałe, asymilowali i pracowali. Ale w drodze wyjątku mogliby mieć swoje tabory na swojej ziemi, pod warunkiem że zrezygnowaliby z pieprzenia typu "najsmaczniejsza kura to kradziona kura" :D
Nefariel napisał(a):Ale nie uważam, żeby rozbicie się z namiotem w parku było szczególnie uciążliwe, jeśli zamierza się tam przespać jedną noc, a nie regularnie biwakować.

Teoretycznie tak. W praktyce - jestem ciekaw ile osób by tak pomyślało i jak te parki by koniec końców wyglądały. Trochę na zasadzie - jedna jazda bez biletu nikomu nie szkodzi, masowe jeżdżenie bez biletów zarzyna budżet przewoźnika.

Ładnego musiałaś mieć pecha do nacjonalistów :suchar:
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Postprzez Iwaszka w 16 Wrz 2015, 22:38

Nefariel napisał(a):Ej nie znacie się, skłoty są fajne. Ale to raczej osobiste przekonanie niż pogląd z zapleczem merytorycznym, bo skłotersi swego czasu uratowali dupska mnie i jednej małolacie, którą się zaopiekowałam, jak jej faceta zgarnęli za darmochę.

Małolata nie powinna mieć faceta, nie powinno się jej przygarniać, no i skłot to ostatnie miejsce gdzie widział bym "małolatę" - coś o tym wiem, ale to prywatna historia znanej mi osoby i nie będę przywoływał.

Dla mnie anarchizm i wszystko kręcące się wokół niego to rak na mózgu i tak jak jestem w stanie wybaczyć to gimbusom w okresie buntu to ludzie w wieku 20+ wierzący w te idee to dla mnie kolejny przykład choroby umysłowej. I te dyskusje, bez żadnych argumentów konkretnych tylko zawsze w stylu "wyobraź sobie to, wyobraź sobie tamto. Pieniądz zło, praca zło" mydło często też zło.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Dołączenie: 23 Cze 2010, 13:56
Ostatnio był: 16 Sie 2024, 16:19
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 272

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości