[Oblivion Lost]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Postprzez MarcusMan w 30 Mar 2008, 23:21

stefano81, chłopie, napisz mi (byle składnie i logicznie) co i jak po kolei instalowałeś (tylko nie pisz, że dokładnie tak jak ja to opisałem bo z doświadczenia wiem, że każdy coś zawsze po swojemu robi, nawet jeżeli w/g przepisu).

napisz:
- jaką masz wersję gry, jakie patch'e
- czym i jak wypakowałeś pliki gamedata.* (czy wypakowane były bez problemu)
- jak instalowałeś (wrzucałeś) mod'a i modyfikowałeś pliki

postaraj się opisać to w sposób chronologiczny (jasno i przejrzyście), podaj zawartość sekcji "FATAL ERROR" z pliku LOG.

postaram się pomóc.
Awatar użytkownika
MarcusMan
Stalker

Dołączenie: 18 Sie 2007, 16:19
Ostatnio był: 08 Paź 2011, 12:17
Miejscowość: Lublin
Kozaki: 1

Reklamy Google

Postprzez stefano81 w 31 Mar 2008, 11:17

MarcusMan, więc tak zainstalowałem podstawkę PL i patcha tego 1.0005
użyłem tego programu do rozpakowania gamedata.* następnie zmieniam wpis w pliku fsgame.ltx w linii gamedata daje true.
jeśli dobrze dedukuję po takich czynnościach gra powinna się normalnie odpalić (wcześniej przy nierozpakowanych gamedata odpala) a tu taki klopsik:

FATAL ERROR

[error]Expression : fatal error
[error]Function : CStringTable::Load
[error]File : E:\stalker\sources\trunk\xr_3da\xrGame\string_table.cpp
[error]Line : 53
[error]Description : <no expression>
[error]Arguments : string table xml file not found string_table_includes.xml, for language eng

stack trace:

na początek może zaczniemy od tego potem będziemy się babrać dalej ok
stefano81
Kot

Dołączenie: 15 Sie 2007, 07:37
Ostatnio był: 21 Cze 2009, 15:15
Kozaki: 0

Postprzez MarcusMan w 31 Mar 2008, 12:14

ok, ta linijka z pliku log:
"string table xml file not found string_table_includes.xml, for language eng"
informuje o braku pliku (not found - nie znaleziony) "string_table_includes.xml" w katalogu dla języka angielskiego ("gamedata/config/text/eng").
Jeżeli wrzuciłeś (zgodnie z tym jak to opisałem wyżej) plik"string_table_include.xml' z kat. pol do kat. eng to ten błąd nie powinien wyskakiwać.
Kolejna rzecz, ja nie dokonywałem żadnych modyfikacji w pliku "fsgame.ltx".

o reszcie wieczorem, bo teraz pracuję na laptopie, Oblivion Lost mam na stacjonarnym i muszę siąść do niego aby cokolwiek posprawdzać.
Awatar użytkownika
MarcusMan
Stalker

Postprzez stefano81 w 31 Mar 2008, 14:15

ok ale pamiętaj o tym, że to jest gra bez modyfikacji (czysta, goła podstawa)
nie mniej jednak jak dodam wszystko o co "prosi" to na koniec mam taki błąd..........a z nim to już nie wiem co zrobić

FATAL ERROR

[error]Expression : xml_doc.NavigateToNode(path,index)
[error]Function : CUIXmlInit::InitStatic
[error]File : E:\stalker\sources\trunk\xr_3da\xrGame\ui\UIXmlInit.cpp
[error]Line : 172
[error]Description : XML node not found
[error]Arguments : msg_box_kicked_by_server:picture

stack trace:

wydawało mi się że jeśli rozpakuję podstawę to powinno działać bez dodatkowych czynności a tu kaplica dlatego czegoś tu nie kapuję...

a gdy dogram moda i zrobię wszystko naprawdę wszystko zgodnie z instrukcją (jedyna różnica to taka ze mój "stary" gamedata nie nazywa się "gamedata_oryg" tylko "gamedata_old' ale to chyba nie robi różnicy)
to dostaję taki komunikat:

FATAL ERROR

[error]Expression : I
[error]Function : CInifile::Load
[error]File : E:\stalker\sources\trunk\xrCore\Xr_ini.cpp
[error]Line : 166
[error]Description : Can't find include file:
[error]Arguments : defines.ltx

stack trace:

i dalej gdy dodam mu wszystko czego potrzebuje (o dziwo brakuje mu wszystkich których nie ma w modzie a były w oryginale) to dostaję tan sam komunikat co przy próbie odpalenia podstawki bez moda przy rozpakowanym gamedata czyli:

FATAL ERROR

[error]Expression : xml_doc.NavigateToNode(path,index)
[error]Function : CUIXmlInit::InitStatic
[error]File : E:\stalker\sources\trunk\xr_3da\xrGame\ui\UIXmlInit.cpp
[error]Line : 172
[error]Description : XML node not found
[error]Arguments : msg_box_kicked_by_server:picture

stack trace:

poddaję się walczę z tym już 3 dzień :| brakuje mi koncepcji (dobrze że mam L4 przynajmniej mam czas :D)

ps. nie wiem czy to pomoże ale z racji tego, że dawni nie grałem zainstalowałem podstawę a na to ściągnąłem tylko i wyłącznie patcha 1.0005 i nic więcej
stefano81
Kot

Postprzez Vaniol w 31 Mar 2008, 14:38

A skąd ściągałeś OL ? Bo rzeczywiście wygląda na brak plików.

Co do patch to z tego co wiem to każdy zawiera to samo co poprzedni plus nowe poprawki więc NIE POWINNO (a wiadomo jak ze stalkerem jest) robić problemu.

Do OL jest patch, oczywiście go zainstalowałeś (chodzi o ten 1.3.3 bodajże) plus patch na 1.0005 ?

A i jeszcze jedno, bo z tego co rozumiem to instalowałeś OL za pomocą SmartManagera ? Mi też nie chciał działać, musiałem rozpakować go sam.
Image Image
"And if that is not the best fuckin' example, God HimSelf killed his own motherfuckin' son. So let's sing The Death Song Kids" by Marilyn Manson
Awatar użytkownika
Vaniol
Very Important Stalker

Dołączenie: 21 Lut 2007, 21:50
Ostatnio był: 19 Sie 2024, 23:11
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 11

Postprzez MarcusMan w 31 Mar 2008, 15:09

Jeżeli wypakujesz wszystkie pliki gamedata.* (powstanie katalog o takiej samej nazwie) i nie wrzucasz mod'ów to bez problemu powinieneś uruchomić grę.
W przeciwnym razie skłonny jestem twierdzić, że w systemie jest bałagan lub nie zostały poprawnie wypakowane wszystkie pliki. Jak napisałem wcześniej, nie dokonywałem żadnych modyfikacji w pliku "fsgame.ltx" ponieważ z tego co zauważyłem (przynajmniej u mnie) podczas startu gra "sprawdza" obecność katalogu "gamedata" i odpala się wykorzystując zawarte w nim pliki. Aby sie o tym przekonać wykonałem prosty test - zmieniłem udźwig postaci w plikach "actor.ltx" w kat. "gamedata/config/creatures" oraz "system.ltx" w kat. "gamedata/config" na 300kg, odpaliłem gre i wszystko było jak trzeba.

Wiem, że to zajmie trochę czasu, ale przeinstaluj grę (usuń całkowicie łącznie z katalogiem i zainstaluj ponownie), wrzuć patch'e, wypakuj wszystkie pliki "gamedata.*" i uruchom grę, daj znać czy dzieła lub jaka jest zawartość "FATAL ERROR" w pliku LOG.

EDIT: jeżeli będzie OK, zajmiemy się mod'em OL.
Awatar użytkownika
MarcusMan
Stalker

Postprzez stefano81 w 31 Mar 2008, 15:26

moda ściągnąłem z torrentów bo to co jest tu wystawione to mi się pobrać nie chciało (a jak się pobrało to zaś się nie chciało rozpakować sypało błędami CRC)

wpisałem nazwę moda w googlach i się znalazło ;D

co do patcha do OL dodałem wszystko i ten 1.3.3 i tego na 1.0005

co do instalacji to wszystko ręcznie zgodnie z instrukcją od MarcusMan

ps. próbowałem pobrać jeszcze raz moda ale niestety ściągnę 12 MB i mnie wywala :|

ps2. moje gamedata z OL waży po rozpakowaniu: 301 MB (bajtów: 316 532 869)

zawiera: 1105 plików, 212 folderów podkreślam samo gamedata bez patcha 1.3.3 i łatki na 1.0005

w łatce na 1.005 jest jeden plik system.ltx 24,6 KB
natomiast gamedata z patcha 1.3.3 waży 36.6 MB oraz zawiera 459 plików i 40 folderów

może ktoś porównać?
jeśli jednak wystąpią różnice to ma ktoś pomysł skąd można pobrać moda bo z filefront mi się nie udaje :|

dobrze MarcusMan zrobię tak jeszcze raz żeby nie było ;)
stefano81
Kot

Postprzez Vaniol w 31 Mar 2008, 15:43

Hej a jakiej przeglądarki używasz ? Mi na FireFox'ie ściąga bez problemu.
Image Image
"And if that is not the best fuckin' example, God HimSelf killed his own motherfuckin' son. So let's sing The Death Song Kids" by Marilyn Manson
Awatar użytkownika
Vaniol
Very Important Stalker

Dołączenie: 21 Lut 2007, 21:50
Ostatnio był: 19 Sie 2024, 23:11
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 11

Postprzez stefano81 w 31 Mar 2008, 15:48

również FireFox'a i po czasie mnie wykopuje

jeszcze jest opcja że to wina mojej sieci że mi "urywa" połączenia
a możesz porównać wagi folderów czy się zgadzają z moimi...... będę wdzięczny

aktualnie ściągam wszystkie patch do podstawki i instaluje na nowo całą grę może to coś da :|
stefano81
Kot

Postprzez MarcusMan w 31 Mar 2008, 16:15

stefano81, aby rozwiać wątpliwości co do linków i przeglądarki:

używam FireFox'a ver. 2.0.0.12 PL,
pobrałem (dzisiaj) pliki moda OL oraz patch 1.3.3 z następujących linków na tym forum:

Oblivion Lost
http://stalker.filefront.com/file/Obliv ... 9#Download
średni transfer: 300kb/s,
wielkość nierozpakowana: 105,7MB (110 811 787 bajtów),
wielkość rozpakowana (rozmiar na dysku): 305MB (317 825 086 bajtów)

patch 1.3.3
http://rapidshare.de/files/38905809/___ ... ch.7z.html
średni transfer: 55kb/s,
wielkość nierozpakowana:15,4MB (16 108 212 bajtów),
wielkość rozpakowana (rozmiar na dysku): 36.6MB (37 460 391 bajtów)

wielkość kat. "gamedata" (rozmiar na dysku): 304MB (316 532 869 bajtów)
Awatar użytkownika
MarcusMan
Stalker

Postprzez stefano81 w 31 Mar 2008, 20:52

podstawka po wgraniu patchów 1.0003, 1.0004 oraz 1.0005 działa przy zamianie gamedata.* na folder gamedata ;)

co do moda to działa niestety napisy częściowo mam po angielsku ale gadają po naszemu :D

jest dobrze thx za pomoc

ps. zrobiłem coś co nie zostało nigdzie opisane (przynajmniej nie znalazłem może nawet tym stwierdzeniem dorobię się ksywki noob :P ale co mi tam) czyli zrobiłem sobie kopie gamedaty do której wkleiłem wszystko z moda i działa ;) a może tak miało być od początku :|
stefano81
Kot

Postprzez MarcusMan w 31 Mar 2008, 21:09

zasadniczo rzecz ujmując - zgadza się, tak należało zrobić (w dużym skrócie), może nie taką drogą, ale ogólnie o to chodziło. Dobrze, że działa :), miłej zabawy.
Awatar użytkownika
MarcusMan
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości