Hmm, od czego by tu zacząć...
...może od początku...
...zatem... na początku był chaos i .... oczywiście żartuję
Kombinowałam z tym dwa dni - z czystej ciekawości bo z XP i tak nie korzystam, no ale do rzeczy: instalacja i konfiguracja DX10 dla WinXP to makabra.
już samo pobranie (plik 441MB) i instalacja DirectX Software Development Kit (bez niego się nie obejdzie) oraz przebrnięcie przez ten wynalazek zajęła masę czasu. Pobranie wymaganych bibliotek, użycie Visual C++ Express, kompilacja (sam tutorial sypnął się parę razy) i wreszcie instalowanie DX10 na samym systemie po prosu mnie wykańczało no ale zaczęło działać (prawie). Mam do dyspozycji kilka maszyn o różnej konfiguracji sprzętowej i z różnymi systemami (Windows'y XP: Home, Pro, Media Center). Nie bardzo wiem z czym to jest związane ale Win XP Media Center po wrzuceniu DX10 sypie ekranami śmierci (Blue Screen), na XP Pro co jakiś czas wywala sam sterownik - błąd jednej z bibliotek DirectX - lub wali crash na nv4disp_dll (podstawowa biblioteka sterownika NVidia dla kart GeForce), parę blue screen'ów też miałem ale po instalacji ForceWare 171.43 problem jakby się rozwiązał, ale czasem po prostu robi zwiechę. Jedynie na wersji Home Edition było najmniej problemów z DX10, był jeden blue screen (niewłaściwa wersja driver'a grafiki - po zmianie ok), natomiast pojawiły się co jakiś czas artefakty (wyglądało to jakby powielanie obiektów), w każdym razie uruchomiłem grę Assassin's Creed startując z pliku exe dla DX10 (użytkownicy którzy instalowali tę grę wiedzą o czym mowa) - gra uruchomiła się normalnie bez byków i tu małe rozczarowanie - drastyczny spadek wydajności - grafika 8600GTS, Athlon X2 5600+, 2GB 667, podobnie na 8800GTS 640, C2Q Q6600, 2x2GB 800 (o słabszych maszynach nie wspominam bo na nich po prostu szlag mnie trafił) - nawet po obcięciu detali - lipa. Próbowałem uruchamiać STLKER'a (czysty - nie modowany) ale walił crash'e jednego za drugim więc sobie odpuściłem. Część efektów i tak nie była poprawnie obsługiwana, porównałem szczegółowość i jakość obrazu z tym co mam na win vista z dx10, być może coś źle robiłem, ale jak dla mnie, DX10 w Win XP to porażka (na razie - w końcu to wczesna wersja), mam nadzieję, że finalna wersja będzie działać jak DX10 w Win Vista - póki co mam dość, wolę moją Vistę, w niej wszystko mi śmiga bez problemów
. Jeżeli ktoś jeszcze testował ten twór to proszę o podzielenie się informacją czy działa - isnieje oczywiście prawdopodobieństwo, że coś skopałem i stąd te błędy. Pozdrawiam.