Problem z wydajnością Stalkera

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Problem z wydajnością Stalkera

Postprzez KTS w 22 Mar 2008, 17:46

Witam!

Otóż mam baaaardzo poważny problem, który nie pozwala mi dokończyć gry. Mianowicie chodzi o ostatni poziom, czyli teren Elektrowni. Gra się ładuje po przejściu poziomu z panem, który opowiada historię i proponuje przyłączenie się do świadomości 'z' czy jakoś tak, wybrałem "nie" i gram dalej, gra się ładuje i wychodzę na teren Elektrowni, niedaleko samego sarkofagu. Niestety tu zaczynają się problemy, nie mogę dalej iść z powodu nagłego spadku wydajności do.. 2 FPS lub nawet gorzej :( co ciekawe na innych poziomach nie miałem takich problemów, wydajność sięgała 25,45 FPSów. Drugą ciekawostką jest to, że wydajność spada jeśli spojrzę w pewne miejsce (patrz - screeny), spadek FPSów jest też, gdy zaczynam strzelać (być może utrata wydajności jest powiązana z rozbłyskami lub czymś co generuje oświetlenie w grze? :| )

Wklejam screeny

gdy nie ma spadku wydajności:
Image
Image

spadek FPSów
Image
Image

konfiguracja komputera:
Win XP
AMD Sempron 3000+
Radeon X1650 512Mb (Catalyst 8.2)
1,5Gb RAM
80+40 Gb HDD

Stalker 1.0004
Float32, Endurance, SHARPER, Stalker Skies. Wątpię, że to wina modów, bo próbowałem również bez nich i to samo :(
Gdy zmienię jakość grafiki jest to samo, jedynie na najniższych detalach (wszystko powyłączane) jakoś idzie grać lecz też są problemy :(

Może ktoś miał coś podobnego i wie jak to rozwiązać? proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
KTS
Stalker

Dołączenie: 27 Paź 2007, 23:49
Ostatnio był: 14 Paź 2024, 08:24
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez donciu w 22 Mar 2008, 19:16

Też to miałem. To wina licznych teleporterów znajdujących się na terenie elektrowni po wybraniu opcji aby nie przyłączać się do świadomości Z. Niestety , ale albo drastycznie obniż detale albo zaciśnij zęby i graj dalej.
Awatar użytkownika
donciu
Tropiciel

Dołączenie: 22 Lip 2007, 13:21
Ostatnio był: 03 Lut 2013, 13:10
Miejscowość: Świebodzice / ?????????
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez KTS w 23 Mar 2008, 21:51

HA! działa :D :D
Jeśli ktoś ma podobny problem to mi pomogło zmienienie tych opcji w BIOSie:
AGP Aperature Size: z 128 Mb na 256Mb
oraz
Primary graphics adapter: z PCI na AGP
Awatar użytkownika
KTS
Stalker

Dołączenie: 27 Paź 2007, 23:49
Ostatnio był: 14 Paź 2024, 08:24
Ulubiona broń: SVUmk2

Postprzez LooK OuT! w 26 Mar 2008, 11:50

O kurde, dawno tych ustawień nie widziałem :) Ta druga opcja niewiele zmienia, przynajmniej w teorii, bardziej chodziło tu o ilość przydzielonej pamięci dla tekstur. Zmniejszenie detali i jakości tekstur równiez by pomogło.

A Elektrownia mnie rozczarowała :P
Awatar użytkownika
LooK OuT!
Stalker

Dołączenie: 17 Mar 2008, 22:53
Ostatnio był: 28 Sty 2009, 18:57
Miejscowość: Wrocław, X-12
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 0

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 40 gości