To teraz ja: Podaj imię pewnej polskiej postaci historycznej. Napisał on pewien znany list do jednego z monarchów europejskich. Był celem nieudanego zamachu. ____ Mała podpowiedź a raczej dwie podpowiedzi: Był politykiem, zmarł za granicą, pochowany w Polsce w podziemiach jednego z kościołów w Świętokrzyskiem.
W końcu, myślałem że nikt nie rozgryzie a to wszystko znalazłem w podręczniku do liceum . Zgadłeś. @edit Z gatunku średniotrudnych na rozruszenie tematu. Kim był ten pan oraz proszę pokrótce opisać jego działalność.
Wacław Jan Krzeptowski, lider Stronnictwa Ludowego, wiceprezes Związku Górali.
:
W dniu 7. listopada 1939 roku w dniu imienin Adolfa Hitlera delegacja górali uczestniczyła w ceremonii „intronizacji” Generalnego Gubernatora Hansa Franka na Zamku Królewskim na Wawelu Krakowie. Wacław Krzeptowski wraz z grupą swoich ziomków ubranych w stroje ludowe złożył swoisty „hołd” hitlerowskiemu wielkorządcy, wręczając mu jednocześnie w prezencie złotą ciupagę.
Wiem, że to dobra odpowiedź, bo zdjęcie się zgadza.
Jeśli dobrze myślę, chodzi o niejakiego Henryka Błaszczyka, który miał być porwany przez Żydów. Tragedia - chodzi o tzw. Pogrom Kielecki w 1946 roku.
"-Jesteś tchórz - nagle wyraźne powiedział chłopiec. (..) -Jak to - tchórz? - zapytał Malanow - Dlaczego mnie obrażasz? -A ja cię nie obrażam - oznajmił chłopczyk patrząc na mnie badawczo, jak na jakieś niespotykane zwierzę - Ja cię zdefiniowałem..." - Arkadij i Borys Strugaccy "Miliard lat przed końcem świata" Niektóre moje koncepty: S.T.A.L.K.E.R. Przekleństwo, "Przeklęci Łowcy", Przeklęty, Sieroj Nikołajewicz Bondaruk, Bronie+dodatki, cz. I, S.T.A.L.K.E.R. Początki (w przygotowaniu)