przez Pilot w 11 Sty 2015, 00:43
Ja w kwestii różnych religii, które powstały przed setkami, czy tysiącami lat, mam jedną i taką samą odpowiedź: Stworzył je choć trochę inteligentny ktoś, lub też coś co chciało dobra ludzkości.
Według mnie, stworzenie posiadające wysoką inteligencję otrzymują wraz z nią wiele pytań i próbuje na nie odpowiedzieć, czego przykładem są starożytni filozofowie. Każdy z nich zadawał sobie pytanie, po co istnieje, po co żyje i tym podobne. Znaleźć odpowiedź na takie pytanie jest niemożliwe, bo to jest jakby ktoś próbował ugotować zupę, nie wiedząc jak to zrobić, nie mając garnka, składników i ognia. Religie dają nam odpowiedź na takie pytania, a mianowicie: Według chrześcijan i na przykład wyznawców islamu, żyjemy na ziemi po to, aby przejść swoisty test i albo pójść do raju, albo do raju przeciwieństwa. Wystarczy pomyśleć nad tym chwilę... Dlaczego mój Bóg mnie stworzył? Gdy spytałem się o to mego katechety, odpowiedział: "Bo nas kocha...", ale czy to nie jest trochę głupie?
Wyobraźmy sobie że jesteśmy konstruktorami robotów i stworzyliśmy robota. Tylko po co go stworzyliśmy? Czy można stworzyć coś, co nigdy nie istniało bo się to kocha? Załóżmy, że to właśnie z miłości go stworzyliśmy. Dajemy robotowi inteligencje i umieszczamy go w "robocim raju". Dajemy mu dostęp do na przykład milionów nośników pamięci z różnorakimi aplikacjami tam się znajdujących, aby było mu przyjemnie, ponieważ go kochamy. W tym samym miejscu umieszczamy niezabezpieczony pendrive, z aplikacją pozwalającą odróżniać dobro od zła(robot oczywiście nie ma takiej aplikacji) i zakazujemy robotowi go używać. Robot posłusznie wykonuje nasze polecenie, ale pojawia się wirus, który go kusi i nakłania do zainstalowania aplikacji. Ponieważ robot nie rozróżnia dobra od zła, daje się skusić i instaluje aplikacje, dzięki niej już potrafi je rozróżniać. My dowiadujemy się o tym i nadal go kochając wyrzucamy robota z raju, bo złamał nasz zakaz(zakładam że my, czyli wyimaginowani konstruktorzy robotów, albo nie wiemy, że robot nie rozróżniał dobra od zła i mieliśmy prawo go ukarać, albo wiedzieliśmy o tym dobrze i robot jest tylko zabawką ku naszej uciechy). Później robot się replikuje, my pozostawiamy robotowi wolną wole(przez co rozumiemy, że robot za życia może robić co chce), bo jesteśmy dobrzy i kochamy wszystkie roboty, ale niszczymy tysiące, jeśli nie miliony z nich za nieposłuszeństwo.
Myślę, że każdy już na początku zrozumiał, że "zabawa w konstruktorów robotów" była próbą spojrzenia na chrześcijańskiego Boga, nie jak na Boga, tylko jak na człowieka, jak i również próbą zrozumienia motywów postępowania. Ktoś tu może napisać, że "Niezbadane są wyroki Pana", czy też "Bóg jest istotą wyższą i człowiek, kierując się logiką nie może go zrozumieć", ale skoro tak to po co ta dyskusja? Jeżeli działań żadnego z bóstw nie można wyjaśnić racjonalnie to nie ma co się jakkolwiek sprzeczać, bo każdy nasz osąd jest błędny. Jeżeli Bóg faktycznie istnieje i mimo tego, że według logiki nie można być wszechmogącym(słynny paradoks z istotą wszechmogącą która próbuje stworzyć kamień tak ciężki, że sama nie może go podnieść), a Bóg mimo to jednak jest wszechmogący to logicznie rzecz biorąc, jeżeli w niego wierzymy to nie ma sensu dyskutować i po prostu odpowiedzieć: "Bóg istnieje, ale jest tak wszechmogący i wszechwiedzący, że nie można go w żaden sposób ludzkimi metodami określić i dowieść".
Od początku jednak chcę dojść do tego jednego zdania: "Stworzenie religii, jest etapem w ewolucji stworzenia świadczącym o jego inteligencji". Coś musiało przecież spajać naszych przodków, aby ci zawiązywali się w grupy i tworzyli plemiona. W każdym z odkrytych plemion istnieje ktoś, kto pełni rolę szamana, człowieka inteligentniejszego od reszty współplemieńców, za którego to udziałem dzieją się wszystkie obrzędy. Według mnie(i jest to tylko teoria z mojego subiektywnego punktu widzenia) każdą religię istniejącą od wieków wytworzyli jacyś inteligentni ludzie, by ludzie mniej inteligentni nie zadawali sobie już pytań po co żyją i po co umierają, tylko zajęli się rozwojem.
-
Za ten post Pilot otrzymał następujące punkty reputacji:
- scigacz1975.