"fundusz kościelny nas okrada, o matko, aż 0,6% wydatków państwa polskiego, jak tak można" teraz proponujesz też darmowe usługi kościelne? Zawsze myślałem, że to coś na co godzą się wierni, a atole nie powinni mieć pretensji, bo przecież nie korzystają. Cóż, wiele chyba jeszcze w życiu nie widziałem.
1000 zł za msze, mało?
RadekNioch napisał(a):Hm, a może podatku żaden nie płacił, bo majątek zagrabiony Kościołowi nigdy nie został zwrócony? I może dlatego też istnieje fundusz kościelny?
Universal napisał(a):Nie pasuje to nie korzystaj z tej usługi. Bo to jest usługa, patrząc obiektywnie. Za co rzeczoznawca bierze 1000 złotych? Też mogę ocenić stan i wartość budynku/samochodu/innego obiektu. Rzecz polega na tym, że nie będzie miało to mocy prawnej. Identycznie ksiądz z racji swojej roli i uprawnień może brać tysiaka. Załóż konkurencyjną instytucję parareligijną i koś ile wlezie, jeśli komuś będzie zależało właśnie na takiej ceremonii.
Universal napisał(a):Świecki pogrzeb? Czyli po prostu zwykła komunałka? Super, zarobi po prostu kto inny. Też wyjdzie i popieprzy. Można też zwyczajnie nie zamówić księdza i nie robić szopki.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości