Nie neguję. Wyprawa na Turcję obfitowała w ciekawostki. Pozwolę sobie teraz ja wrzucić zagadkę: Opisać historię z tego obrazu i podać nazwiska bohaterów. Dodam,że to jedna z piękniejszych ciekawostek IIWŚ:
Obrazek zdegooglowany w Gimpie.
CREDO [łac. Wierzę]
Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
B17 powracający znad Bremy i Bf109 z JG27 JG 27 Bf109 pilot Franz Stigler, 379-a Grupa Bombowa B-17 pilot Charlie Brown
Stigler chciał na początku zestrzelić uszkodzoną Latająca Fortecę, potem jednak zmienił zdanie i odeskortował ją nad Morze Północne. Finał historii w 1990 - obaj się w końcu spotkali, po czym zaprzyjaźnili.
Nie - nie wiedziałem tego. Znalazłem przed chwilą w necie. Nie tylko tin eye pomaga wyszukać historię obrazu Oddaję bo w sumie nie musiałem się zbytnio starać.
Edzia: - film z oboma panami po latach
Ostatnio edytowany przez scigacz1975, 16 Gru 2014, 20:08, edytowano w sumie 1 raz
Jeśli dobrze mniemam, chodzi o niejaką Boratynkę (szeląg): Przysłowie: "Znać kogoś jak zły szeląg" - Znać od złej strony Bunt: Ze względu na niepełną wartość przyczyniła się do buntu żołnierzy, którzy mieli w niej wypłacany żołd. (Ci potem przyłączyli się do rokoszu Lubomirskiego).
"-Jesteś tchórz - nagle wyraźne powiedział chłopiec. (..) -Jak to - tchórz? - zapytał Malanow - Dlaczego mnie obrażasz? -A ja cię nie obrażam - oznajmił chłopczyk patrząc na mnie badawczo, jak na jakieś niespotykane zwierzę - Ja cię zdefiniowałem..." - Arkadij i Borys Strugaccy "Miliard lat przed końcem świata" Niektóre moje koncepty: S.T.A.L.K.E.R. Przekleństwo, "Przeklęci Łowcy", Przeklęty, Sieroj Nikołajewicz Bondaruk, Bronie+dodatki, cz. I, S.T.A.L.K.E.R. Początki (w przygotowaniu)
Pewien człowiek zszokowany tym, co zobaczył na pobojowisku bitwy w której uczestniczyło około 300 tysięcy ludzi, postanowił zorganizować szpital i pomagać potrzebującym. Kilka lat później napisał książkę, był także założycielem pewnej organizacji. Ode mnie są trzy pytania: Co to za człowiek? Jak nazywa się organizacja? O jaką bitwę chodzi i jakie były jej strony?
Ostatnio edytowany przez Imienny, 16 Gru 2014, 23:16, edytowano w sumie 1 raz
"-Jesteś tchórz - nagle wyraźne powiedział chłopiec. (..) -Jak to - tchórz? - zapytał Malanow - Dlaczego mnie obrażasz? -A ja cię nie obrażam - oznajmił chłopczyk patrząc na mnie badawczo, jak na jakieś niespotykane zwierzę - Ja cię zdefiniowałem..." - Arkadij i Borys Strugaccy "Miliard lat przed końcem świata" Niektóre moje koncepty: S.T.A.L.K.E.R. Przekleństwo, "Przeklęci Łowcy", Przeklęty, Sieroj Nikołajewicz Bondaruk, Bronie+dodatki, cz. I, S.T.A.L.K.E.R. Początki (w przygotowaniu)