''Tutaj człowiek stworzył piekło'' - by Covalack

Kontynuowane na bieżąco.

Moderator: Realkriss

''Tutaj człowiek stworzył piekło'' - by Covalack

Postprzez Covalack w 14 Wrz 2014, 17:57

Od autora:
:

Prezentuję Wam Prolog, a w sumie pierwszą jego część, tak na próbe, czy cokolwiek w tym kierunku przypadnie komuś do gustu. Póki co nie zadużo, ale indżoj, wkrótce pojawi się więcej :)

PROLOG

Wiadomości z ostatniej chwili: Wojska Federacji Rosyjskiej wkroczyły wgłąb Ukrainy. Rozpoczęła się ofensywa na Czarnobyl i jego okolice. Nasi korespondenci informują, że głównym celem ataku sił rosyjskich jest Elektrownia Atomowa w Czarnobylu. Wojska Ukraińskie ze wsparciem kontyngentu NATO zabazpieczyły strategiczne obiekty, a na terytorium tak zwanej ''Zony'' toczą się ciężkie walki. Coraz częściej docierają do nas raporty o uzbrojonych bojówkach ''Stalkerów'', którzy atakując obie strony konfliktu nie dopuszczają nikogo w okolice sarkofagu. Mamy też doniesienia o dziwnych zjawiskach nękających obie strony. Połączymy sie teraz z naszym korespondentem wojennym...

Kanał informacyjny zmienił się nagle na kanał, na którym akurat leciała jakaś kiepska komedia romantyczna.
-Co oni odpie*dalają?!
Pan Władysław Jaszczuk, mężczyzna w średnim wieku wstał z kanapy, i utykając na prawą noge zaczął chodzić w kółko. Nie zwrócił nawet uwagi na rodzinę, która z zaniepokojeniem przyglądała się jego poczynaniom.
-Zabiją nas wszystkich! ku*wa wszystkich! - kontynuował swój nerwowy monolog gładząc się po swoim sarmackim wąsie.
-Władek, przestań przeklinać przy dziecku! - przerwała mu żona.
-Mamo, nie jestem dzieckiem! - wtrącił się do rozmowy Adam, oburzony tym, że mimo jego wieku - siedemnastu lat - ktoś nazwał go dzieckiem.
-Wszyscy badźcie cicho! - warknął ojciec - Świat sie kończy na waszych oczach, a wy sie kłócicie o to, że nie powinienem przeklinać przy prawie dorosłym chłopaku! No kur - wa - mać!
W salonie nastała krótka, nerwowa cisza. W końcu syn ośmielił się ją przerwać.
-Nie będzie żadnej wojny, tato. Ruscy do Polski nie wejdą... Na pewno nie teraz...
Jego ojciec spochmurniał. Stanął w miejscu, zdjął swoje okulary i zaczął je wycierać o krawędź koszuli. Zawsze tak robił, gdy coś leżało mu na sercu.
-Synu, nie o to chodzi... - zaczał posępnie - Oni nigdy nie powinni wejść do Zony. To nie przyniesie nic dobrego. A dobrze to wiem, w końcu tam byłem - Władysław złapał się za prawą nogę jakby go nagle rozbolała - Pochowałem tam jednego brata, drugiego zostawiłem. Jedni mówią, że Zona to dar... A ja mówię, że Zona po prostu chce nas wszystkich zabić, tylko czeka na stosowną okazję... Mam złe przeczucia co do tego wszystkiego. Zona kryje w sobie wiele sekretów, których lepiej nigdy nie odkrywać. A co będzie, jeśli sama pokaże, na co ją stać?
Jego żona wstała z kanapy i objęła go w pasie.
-Uspokój sie. Wszyscy wiemy, co przeszedłeś, by utrzymać nas przy życiu. Dla nas też to nie było łatwe. Ale po co sie tak martwisz?
Pan Władysław założył z powrotem okulary. Bliskość i ciepło kobiety jego życia sprawiły, że trochę się uspokoił. Pocałował ją w czoło
-Martwie sie o was... - spojrzał się na swojego syna - No, Adam, lepiej żebym nie miał racji. Bo ci sie wtedy te godziny przegrane na strzelaninach serio przydadzą. A tak przy okazji, nie masz lekcji do zrobienia?
Adam bez słowa wstał z kanapy i skierował się do swojego pokoju, jednak skonsternowany zachowaniem ojca nie mógł się skupić na nauce. Zaczął myśleć o tej ''Zonie'' i o tym, że kiedyś musi ją koniecznie odwiedzić.
Kto by pomyślał, że to Zona odwiedzi jego?
▒█░░░ ▀█▀ ▒█░▄▀ ▒█▀▀▀   ░█▀▀█   ▒█▀▀█ ▒█▀▀▀█ ▒█▀▀▀ ▒█▀▀▀
▒█░░░ ▒█░ ▒█▀▄░ ▒█▀▀▀   ▒█▄▄█   ▒█▀▀▄ ▒█░░▒█ ░▀▀▀▄ ░▀▀▀▄
▒█▄▄█ ▄█▄ ▒█░▒█ ▒█▄▄▄   ▒█░▒█   ▒█▄▄█ ▒█▄▄▄█ ▒█▄▄▄█▒█▄▄▄█
Awatar użytkownika
Covalack
Kot

Dołączenie: 03 Maj 2014, 17:36
Ostatnio był: 29 Maj 2015, 20:25
Miejscowość: Roztańczony pył tego świata.
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 5

Reklamy Google

Re: ''Tutaj człowiek stworzył piekło'' - by Covalack

Postprzez Universal w 14 Wrz 2014, 20:58

Między myślnikami rozpoczynającymi dialog a właściwą wypowiedzią dałbym spacje.
Pan Władysław Jaszczuk

Wywaliłbym to "pan".

Dialogi trochę drętwe, opcja z atakiem Rosji nieco naciągana, ale generalnie nie takie złe zawiązanie akcji. Tyle, że ten gołowąs w Zonie będzie kolejnym sztampowym elementem. Jakbyś wzbogacił akcję, to byłoby całkiem ok.
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Cze 2024, 23:33
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez KOSHI w 14 Wrz 2014, 21:55

Krótkie, to ocenię. Jak na prolog to ujdzie. Nie najgorzej piszesz, oczy mi nie krwawiły przy czytaniu. Pomysł z posłaniem kogoś do Zony bo tak/musi/Zona go wzywa/dopisz sobie, co chcesz oklepany do bólu. Z Rosją to już przegięcie totalne. Proponuje mniej oglądać wiadomości z Ukrainy. ;) Poza tym nurtuje mnie w jakim oni celu atakują CZAES. Celów strategicznych na Ukrainie pewnie nie ma, więc należy zdobyć starą, rozku*wioną elektrownię, która lada dzień się rozszczelni. Przemyśl to bo wieje ten pomysł mocnym SF i to w nie pozytywnym tego słowa znaczeniu.

Pozdrawiam.
Image

Za ten post KOSHI otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Red Liquishert.
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 26 Paź 2024, 02:31
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 649

Postprzez Universal w 14 Wrz 2014, 22:38

KOSHI napisał(a):Poza tym nurtuje mnie w jakim oni celu atakują CZAES. Celów strategicznych na Ukrainie pewnie nie ma, więc należy zdobyć starą, rozku*wioną elektrownię, która lada dzień się rozszczelni.

Jeśli to forum sztaklera i imć Kowalak ( :suchar:) wspomina o Zonie, to niefortunnie wspomniał o elektrowni. Ja to rozumiem tak - atak na Strefę jest motywowany chęcią zdobycia źródeł artefaktów i przejęcia kontroli nad cennym, z punktu widzenia wojska i nauki, terytorium. O ile to rozumiem, to wjazdu armii jako takiego nie. W sensie - tak, jak cały czas trwa pełzająca inwazja, tak nie sądzę, by Rosja wjechała tam na pełnej tylko po to, by dostać się do Zony. Prędzej by posłano setkę rosyjskich specnazowców pracujących na rzecz Kremla, żeby po cichu badać i drenować ten obszar z wartościowych elementów.

Covalack, nie obrażę się, jeśli tym torem to poprowadzisz :E
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Cze 2024, 23:33
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Powróć do O-powieści w odcinkach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości