Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Co was w...pienia

Postprzez Pangia w 10 Wrz 2014, 15:44

Universal napisał(a):Przykładem jest ZAiKS, który jakiś czas temu żądał kasy za odtwarzanie utworów, które zgodnie z licencją mogły być rozpowszechniane bezpłatnie :D

Warto dodać, że sprawę przegrał, bo chciał tantiemy za radio grające w zakładzie fryzjerskim :E
Terminus – no niby tak, ale dajmy na to takie opowiadanie. Wysyła jakiś nołnejm, dostaje się to do Antologii i ile dostaje? Dziesięć groszy za każdy sprzedany egzemplarz książki (bo złotówka już przy kilkutysięcznym nakładzie wydaje się być podejrzanie wysoką kwotą)? I jest sens się o takie coś procesować? Zwłaszcza, że przy jakimś zbiorze opowiadań ktoś siedział i wypi♥rdalał to, co gówniane do śmieci. Książki tak nikt nie redaguje, ale też wiadomo, że jeśli autor spaprze sprawę za pierwszym razem, to już choćby napisał istne opus magnum, to i tak nikt mu tego nie wyda, a to, co ewentualnie zarobił za pierwszym razem już dawno mu rozeszło się na rachunki albo dziwki, koks, tajski boks, jak ma w głowie zmielony MOM zamiast rozumu. Więc nawet, jak te prawa autorskie złamał, to zysku z tego nie ma właściwie żadnego.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 10 Wrz 2014, 15:54

Universal napisał(a):żałuję trochę, że to nieszczęsne "TE" nie działa na tej zasadzie co Głuchowski, w kontrolowany sposób rozwijając twórczość Tolkiena :/

Masz na myśli, że ten rozwój to masowo produkowane przez wyrobników kolejne książki w universum, będące męskim odpowiednikiem Harlequin'ów czy książek Danielle Stell? :E

To ja podziękuję za taki "rozwój".
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Gizbarus w 10 Wrz 2014, 15:54

To akurat będzie przykład nieco z innej beczki, ale trafiający w ideę wydawania chłamu.

Eragon - z wielu opinii słyszałem, że książka jest zwyczajnie słaba, do tego bazująca na paru pomysłach podejrzanych u innych (Władca Pierścieni, czy Harry Potter... Zabijcie mnie, nie pamiętam) - fakt, że powodem mogło być to, że została napisana przez jakiegoś szczeniaka. Ale jednak sprzedała się w sporym nakładzie, powstały także dwie części kontynuacji, jeśli dobrze kojarzę.

Rzecz więc w tym, że coś może być beznadziejne - ale i tak się sprzeda, bo albo trafi w lukę rynkową (nawet jeśli jest zrzynką z czegoś, to może przez lata powstał popyt na daną tematykę), albo po prostu podejdzie sporej grupie odbiorców. To, że coś nie podoba się czytelnikom w Polsce, nie znaczy, że będzie też nie odpowiadać tym w Ameryce - a być może i wręcz przeciwnie, tam okaże się bestsellerem.

Universal napisał(a):Jakkolwiek rozumiem racje Terminusa, Gizbarusa, czy Cyca, tak żałuję trochę, że to nieszczęsne "TE" nie działa na tej zasadzie co Głuchowski, w kontrolowany sposób rozwijając twórczość Tolkiena

Częściowo mogę się z tym zgodzić. Z drugiej jednak strony po pierwsze, prawo jest prawem, a po drugie - obawiałbym się, z racji, że Tolkien bardzo wysoko postawił poprzeczkę jakości. Nie ma co tu akurat porównywać z takim Głuchowskim.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Universal w 10 Wrz 2014, 16:25

Terminus napisał(a):Masz na myśli, że ten rozwój to masowo produkowane przez wyrobników kolejne książki w universum, będące męskim odpowiednikiem Harlequin'ów czy książek Danielle Stell? :E

To ja podziękuję za taki "rozwój".

Nie. To, że podałem przykład Głuchowskiego nie znaczy, że odpowiada mi poziom uniwersum Metra - co zresztą zaznaczyłem post wcześniej. Chodzi o format.
Gizbarus napisał(a):Częściowo mogę się z tym zgodzić. Z drugiej jednak strony po pierwsze, prawo jest prawem, a po drugie - obawiałbym się, z racji, że Tolkien bardzo wysoko postawił poprzeczkę jakości. Nie ma co tu akurat porównywać z takim Głuchowskim.

No i drugi :caleb: Nie twierdzę, że należy dać wolny dostęp i niech każdy pisze co mu się podoba. Ale skoro Tolkien się urodził i tworzył, to może się pojawić ktoś, kto w "godny" sposób chciałby kontynuować "dzieło".

Za te kilkadziesiąt lat i tak nibytolkienowskie potworki wyrosną jak grzyby po deszczu. Więc można by było to jakoś uregulować, jeśli znalazłby się odpowiedni chętny.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1052

Postprzez Terminus w 10 Wrz 2014, 17:57

A znasz jakiś przykład z literatury światowej, by do którejś wybitnej książki inny autor dopisał "ciąg dalszy" trzymający równie wysoki poziom?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez smichal74 w 10 Wrz 2014, 18:13

Zje*ał mi się Launcher od lola :_: ja je*ie teraz mnie nudy zżerają :/
Windows 10 pro,I5 7400,Rx 470 Gigabyte G1,8 Gb ram ddr4,XFX Core ts550w,MSI h110 pro-vd,Toshiba p300 1tb,Adata Su800 128gb.

ImageImage
Awatar użytkownika
smichal74
Tropiciel

Dołączenie: 16 Mar 2012, 16:32
Ostatnio był: 13 Cze 2021, 19:42
Miejscowość: Zona/bar
Ulubiona broń: Striker
Kozaki: 45

Postprzez Universal w 10 Wrz 2014, 18:21

Jak ładnie bierzesz pod włos. Od stworzenia furtki do istniejących przykładów.

O "wybitnych książkach" (szerokie pojęcie) nie słyszałem. Z "mniej ambitnych" - Clive Cussler. Obiło mi się o uszy, że inni "przejmują" jego serie za jego zgodą. No i część książek napisał wraz ze współautorami. Oczywiście, nie stworzył własnego świata. Tak, to w sumie nie ten poziom złożoności co Śródziemie. Ale chodzi mi o samo stworzenie furtki, nietrzymanie się za wszelką cenę zamkniętego świata i tylko do tego piję.

Zresztą, jeden wuj. Poddaję się, nikogo do niczego tu nie przekonam. Nie moje kredki; ja bym na miejscu spadkobierców pozwolił na licencjonowane wydawanie naprawdę dobrych powieści z uniwersum, walcząc jedynie z badziewnymi podróbkami.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Kozaki: 1052

Postprzez lehoslav w 10 Wrz 2014, 19:35

Terminus napisał(a):A znasz jakiś przykład z literatury światowej, by do którejś wybitnej książki inny autor dopisał "ciąg dalszy" trzymający równie wysoki poziom?

Nie jest to idealny przykład, ale warto go przytoczyć.
Niejaki Mikołaj Jastrzębski tak udanie naśladował Gogola pisząc jakoby fragmenty drugiej części "Martwych dusz" (Gogol przed śmiercią ją spalił), że wszyscy łyknęli, że autorem tych fragmentów jest naprawdę sam Gogol. Nawet jak wyszło na jaw, że to falsyfikat, to wielu ludzi (w tym znawców literatury) nadal nie wierzyło, że to nie oryginał. Dopiero bardzo szczegółowa analiza językoznawcza pozwoliła to jednoznacznie wykazać.

Dla czytających bukwy
Dozymetry: Gamma-Scout Rechargeable, Berthold LB 133-1, SV500, FH40T, KSMG1/1M, Терра МКС-05, Graetz X50ZS, RSA 64D, DL-Messer 6150, DP66M, ДП-5В, RAM-60A, RAM-63 (miernik scyntylacyjny α, β, γ), RWA 72 M, Graetz EDW150, KOS-1, FAG FH41, EKO-D, Radiagem 2, Rados RDS-110, Thermo SVG 2, PDMR82, an/udr-13, Стора-ТУ, PM1603A, PM1621A
W Zonie: 5 razy (16 dni)
Awatar użytkownika
lehoslav
Tropiciel

Dołączenie: 03 Lut 2014, 12:34
Ostatnio był: 05 Mar 2024, 15:34
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 84

Postprzez Terminus w 10 Wrz 2014, 20:30

Moi drodzy. Wikipedia podaje, że Tolkien napisał /zostało wydane prozą 25 książek w tym trzytomowy Władca Pierścieni i 12-tomowa Historia Śródziemia. Do tego 3 poematy, kilka zbiorów wierszy...
Ile z tego przeczytaliście (ja jak dobrze policzyłem to 6), że koniecznie chcecie jeszcze, żeby wydawać jakieś telenowele z universum?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez User 100 w 10 Wrz 2014, 20:38

Z tą Historią Śródziemia to też niezłe cyrki były. Na polski przetłumaczono raptem 2 tomy. Miało być przetłumaczonych więcej, ale coś się TE odwidziało i cofnęło prawa autorskie. Teraz nawet zabrania wznowienie tych dwóch przetłumaczonych.
Za to ich akurat nie potępiam. W końcu to konkretne dzieło, do którego przez 70 lat od śmierci autora musi mieć Krzysiu Tolkien prawa, ale dziwi mnie działanie mózgownicy tego dziadeczka. Pozwolił na coś, a nagle zaczęło mu to przeszkadzać xD.

Ale niszczenia książek TE nigdy nie wybaczę.
User 100
Stalker

Dołączenie: 17 Sie 2014, 01:14
Ostatnio był: 01 Paź 2014, 11:04
Miejscowość: Skadowsk
Frakcja: Wolność
Kozaki: -7

Postprzez Terminus w 10 Wrz 2014, 20:51

Możesz nam oszczędzić dalszego epatowania swoim bólem dupy?
Panu Chistopherowi Tolkien zawdzięczamy uporządkowanie, edycję i publikację spuścizny ojca, w tym dokończenie Sillmarillion, kompilację Historii i wydanie zbiorów opowiadań. Więc oszczędź tych jęków na jakimiś stockowymi pisarzami, którzy postanowili się podpiąć pod cudze universum. O ile pamiętam to kwestia tłumaczenia HŚ rozbiła się kwestie biznesowe (TE dopuszczało tylko sprzedaż praw do całej serii a nie poszczególnych tomów, na co liczył Amber - wydawca). Czytelników, którzy przebrnęli przez Sillmarillion czy Niedokończone Opowieści było relatywnie dużo mniej niż przez Hobbita czy Trylogię, więc biznes był mocno ryzykowny.
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Chisu,
Negative User 100.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez User 100 w 10 Wrz 2014, 21:03

Terminus napisał(a):Możesz nam oszczędzić dalszego epatowania swoim bólem dupy? .

Możesz ode mnie łaskawie odbić?

Krzysiowi nie zawdzięczamy ABSOLUTNIE nic! Wydał niektóre, nieznane dzieła, dlatego że miał dostęp do szuflady swojego ojca i tylko dlatego. Żadna wielka w tym jego zasługa. Co innego, gdyby on je napisał. Nie wyolbrzymiaj edycji, bo to mogła zrobić właściwie każda kompetentna osoba (i chyba zrobiła, a Krzysiu to jedynie zlecił).
Dla mnie Krzyś mógłby uczciwie zarobić pieniądze, występując w reklamie prezerwatyw. Pokazaliby go w spocie, a lektor tłumaczyłby, że twój niechciany syn mógłby być taki jak on (tj. niczego w swoim życiu konstruktywnego nie zrobić, a tylko utrzymywać się z tego, co sam zarobiłeś).

Ale jak już mówiłem - żyj sobie Krzysiu z pieniędzy staruszka, proszę bardzo, ale daj młodym święty spokój. Niech sobie Śródziemie rozwijają jak im się żywnie podoba.
User 100
Stalker

Dołączenie: 17 Sie 2014, 01:14
Ostatnio był: 01 Paź 2014, 11:04
Miejscowość: Skadowsk
Frakcja: Wolność
Kozaki: -7

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości