Nie wydaje mi się, GRU nie jest tak gargantuiczne jak wcześniej, chociaż cholera wie. Może wydzielili pewnych oficerów, ale udział oddziałów specjalnych jest wątpliwy. Już prędzej przeznaczyliby na to coś z WDW czy oddziały Spetsnazu z Gwardyjskich. W sumie skoro na Krymie działało SSO z zmechami i piechotą to tym bardziej wątpię w udział GRU w Gruzji, przynajmniej w tak aktywnym znaczeniu.
No temat Ukrainy jest jałowy, bo jak mówisz już klamka zapadła. To co się teraz wyprawia to taki teatrzyk dla ludu. Na końcu powiedzą "Przecież to nie nasza wina ! Sankcje i gwarancje były, nie mogliśmy nic więcej zrobić" i z powrotem wrócą do biznesu.
Termi łap -
http://21stcenturyasianarmsrace.files.w ... crimea.jpgChiny działają tylko w oparciu o wywiad elektroniczny. Gdyby w całości przejmowali technologię przez wywiad to ich produkty na pewno byłby takiej samej jakości a są... no wiemy jakie są. Rosjanie wielu rzeczy nie mówią. Tam wywiad nie zmienił się mimo upadku ZSRR. Spójrz że o wykradzeniu technologii Patriot, Stealth i masy innych dowiedzieliśmy się po dziesiątkach lat
także nie mamy pojęcia co już posiadają. Ja idę tropem V.Sewerskiego, który wprost mówi o tym że SWR i GRU na niesamowitą skalę operują w zachodnich rejonach. W Rosji po prostu nie ma firm informatycznych, które tak jak w Chinach czerpią WPROST plany z wywiadów i wdrażają do produkcji. Wszystko co idzie, jest przekazywane do służb specjalnych. Służby FR to bardzo, bardzo hermetyczne środowisko. Tam nic a nic nie wychodzi na światło dzienne. I o to chodzi. Żyjemy w niepewności co tak naprawdę wiedzą.
Ale własnie T-50 posiada tą technologię, to że wygląda inaczej nie świadczy o tym że nie opiera się o zachodnie dane
Jeśli chodzi o samoloty pamiętam ciągle słowa Pułkownika z , którym rozmawiałem w bazie w Powidzu. Na pytanie czym chcą latać Polscy piloci bez wahania rzucił "Rosyjskimi skrzydłami, najlepiej SU-27". Nie znam się na lotnictwie, ale to mocno mi w pamięci utkwiło.
Warto pamiętać że technologia może być także poważnym problem. Rosjanie od lat rozwijają dziedzinę rakiet ATAS (chyba tak to się pisało, jeśli nie ktoś może mnie poprawić) do niszczenia satelitów, czy produkcji ładunków EMP. Wystarczy nawet wybuch jądrowy kilka kilometrów nad ziemią i już się elektronika smaży.
F-22 ma mały współczynnik bo jest stosunkowo młody i o wiele mniejsza jego ilość służy w lotnictwie US
nie porównujmy zastępów F-16 czy F-15.
Produkcja T-72 maleje i ma być docelowo zastąpiona przez T-90 i T-95, a biorąc pod uwagę jak Rosja zwiększa wydatki na zbrojenia to jest bardzo realne.
W Ekonomię nie wchodzę Termi także, chętnie coś posłucham skoro masz w tym większa wiedzę. U mnie kuleje
szm - A nie, jednak oddaję honor. Faktycznie Vostok na pewno się potłukł w Gruzji.
Привет от папы Путина! - Napis na hełmie żołnierza Rosyjskiego gdzieś w Gruzji.
"Sztuką nie jest mówić o wartościach i człowieczeństwie. Sztuką jest się samemu do tego stosować."