Mógłbyś spróbować paru sposobów:
a) Przed grą w Menedżerze Zadań pozabijaj niepotrzebne procesy zajmujące dużo RAMu. Jeśli nie jesteś pewien, co to za proces, zostaw go w spokoju/spytaj o niego na forum. Jeśli już, to możesz screena z procesami wrzucić, forumowa brać coś wykombinuje
.
b) Zwiększyć pamięć wirtualną (albo inaczej plik wymiany). Jest to takie miejsce na dysku, przeznaczone jako "rozszerzenie" pamięci RAM... Nie będę pisał, jak dokładnie działa, zasada jest taka: Windows tworzy na dysku pewien obszar, do którego, w teorii przynajmniej, ładuje pliki, które nie muszą być często czytane/zapisywane. W praktyce Windows raczej pakuje tam wszystko co popadnie, ale mogłoby to naprawić ten błąd.
W Win XP jest tak: Mój Komputer > Właściwości > Zaawansowane > Wydajność > klikasz Ustawienia > Zaawansowane > tam jest Pamięć wirtualna. Wchodzisz w Zmień, tam masz możliwość zmiany rozmiaru pliku wymiany.
Instrukcja powinna pasować do nowszych Windowsów.
c) Jeżeli masz dużo zainstalowanych aplikacji, pewnie masz mnóstwo chodzących w tle procesów, które zapewne też zmniejszają Ci wydajność komputera. Jest to właściwie punkt a), tylko da się go zastosować permamentnie. Ale o tym potem.
Najpierw najlepiej wrzuć screena z okna pamięci wirtualnej i z Menedżera Zadań z pokazanymi wszystkimi procesami (po prostu rozciągnij okno). Potem zdecydujemy.
Kiedyś sam miałem pewien proces w tle, który powodował, że co ok. 2 sekundy miałem taką swego rodzaju "mini-ścinę" w czasie grania. Ileż ja nerwów na znalezienie bydlaka poświęciłem
.
No i nie próbuj za bardzo grzebać w procesach/ustawieniach... Możesz niechcący nabroić.