przez User 100 w 17 Sie 2014, 01:54
Skopiowałem opko do OO i moje oczy zaczęły krwawić. W każdej, w absolutnie każdej linijce są podkreślenia na czerwono (nie wspominam o niebieskich oznaczających błąd gramatyczny/interpunkcyjny). Co drugi wyraz jest po prostu schrzaniony! Fabułę określę jednym zdaniem: miałka niczym ekogroszek z Obiego.
Moja ocena: 0/10
Jeśli faktycznie masz 14 lat i tak piszesz (swoją drogą co tutaj robisz, skoro STALKERy są od lat 18?), to bardzo z tobą źle. Styl na poziomie 7-8 latka (z zaawansowaną dysleksją), chociaż w tym wieku co niektórzy płodzą lepsze twory literackie.
Daj sobie na wstrzymanie, przynajmniej na kilka lat. Moje rady na dzisiaj:
1. Porządnie naucz się języka polskiego.
2. Czytaj jak najwięcej literatury.
3. Pomyśl o czym właściwie chcesz pisać. Notuj wszystkie pomysły, na podstawie których określisz jakiś plan ramowy. Spróbuj do tego podejść z perspektywy szarego czytelnika, dzięki temu unikniesz błędów logicznych.
4. Pisz tylko na komputerze stacjonarnym/laptopie. Nigdy na smartphonie (na nim ewentualnie możesz robić sobie notatki, kiedy nie masz dostępu do PC).
5. Ściągnij OpenOffice + wtyczkę wskazującą błędy interpunkcyjne (interpunkcja jest najtrudniejsza do ogarnięcia).
6. Załatw sobie redaktora-korektora, ale to musi być ktoś mający łeb na karku i znający doskonale meandry języka polskiego nawet w stopniu, którego ty nigdy nie osiągniesz.
Może coś z ciebie kiedyś będzie, ale skoro tak piszesz w wieku lat 14, to mam poważne wątpliwości.
PS. Aż się zarejestrowałem, aby uporać się z tym koszmarkiem.
-
Za ten post User 100 otrzymał następujące punkty reputacji:
- lehoslav, Pr0fesor.