A kimże istotnym dla ówczesnych był Jezus? Czy historycy rzymscy interesowali się jednym z tysięcy ukamienowanych? Czy historycy - Żydzi byli zainteresowanie rewolucyjnym ekstremistą, tak by propagować i nagłaśniać Jego słowa?
To był jednak Mojżesz...a także Jezus, który uderzając laską w kamień tworzył nowe źródla...
Tak się zawsze dzieje, patrzcie przypadek, gdy kogoś usunęli z lekcji religii bo księdzu nie pasowały "trudne pytania". Co wy na to?
Ksióndz?
Podkreślam również, że nawet małpy uprawiają sex dla przyjemności i uważam, że nie ma w tym niczego złego.
Nie dziwi mnie fakt ze na owej katechezie ksiadz nie odpowiada na pytania uczniow, w przewazajacej wiekszosci sa one bowiem ponizej jakiejkolwiek krytyki
Skonczcie z ta nagonka na instytucje kosciola, nie wiem skad sie bierze ten nowy przesad iz to kosciol czy tez kler jest odpowiedzialny za cale zlo swiata. Co by niestety nie mowic, kosciol ta swoja pozycje sam UCZCIWIE wywalczyl, czyli po prostu stosowal metody powszechnie uznawane za dopuszczalne. Ten wiek ciemnosci - sredniowiecze - jak z wielu z was uwaza, w mojej i nie tylko mojej opinii jest najdoskonalsza rzecza, jaka Europie mogla sie przytrafic. Juz daze z wyjasnieniem, to dzieki kosciolowi narodzila sie pierwsza idea zjednoczenia europy w sposob inny niz na drodze podboju(uniwersalizm), to kosciol zniosl calkowicie niewolnictwo, to on dal podstawy administracji w sredniowieczu, to wreszcie tylko dzieki niemu cos takiego jak kultura w ogóle sredniowiecze przetrwalo. Mozna by sredniowiecze nazwac okresem ciemnosci, gdyby wlasnie ludy barbarzynskie narzucily swoje zwierzchnictwo kosciolowi, a nie na odwrot.
Nie rozumiem tez dlaczego ksieza sa traktowani jak jacys zidociali, zdeprawowani i pozbawieni honoru ludzie. W calosci sa oni po studiach wyzszych i to jednych z trudniejszych, na teologie niewiele osob trafia z przypadku, tak jak ma to miejsce na zwyklym uniwersytecie, dlatego inteligencji ksiezom odmowic niestety nie mozna i powinno sie ich otaczac odpowiednim autorytetem tak jak ma to miejsce dla kazdej ponadprzecietnie wyksztalconej osoby.
Użytkownicy przeglądający to forum: svt07 oraz 1 gość