Pijawki

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Postprzez Rambo93 w 03 Mar 2008, 21:21

drogi towarzyszu! SWD jest skuteczny, ale mogą być problemy ze znalezieniem go w początkowych etapach gry. ja na pijawki używałem szybkostrzelnego kałacha. czasami skuteczną metodą jest poczekać aż podbiegnie, i wtedy z noża w głowę.
Rambo93
Kot

Dołączenie: 25 Lut 2008, 22:30
Ostatnio był: 06 Maj 2008, 17:00
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez Towarzysz Lenin w 03 Mar 2008, 21:35

Nie no, tekst miesiąca. To z tym nożem to tylko w Erze. No i na zwiedzacz modzie, ewentualnie w X-46.

Towarzysz Lenin
Wygnany z Zony

Dołączenie: 25 Sie 2007, 18:15
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 23:41
Miejscowość: Pokój 771.

Postprzez Hagen w 03 Mar 2008, 21:43

Wbrew pozorom nie tak trudno ją zobaczyć. Przyznam, że pierwsza jaką spotkałem była w tunelach pod Agropromem i miałem z nią kłopot. Z Obrzyna nie dałem rady jej zabić. Lepiej Było z Kałachem zanim podbiegła 1-2 strzały w głowę, reszta magazynka szła w tors i brzuch mutanta :P. Na późniejszych etapach polecam G36 (G37 w stalkerze). No i oczywiście skuteczny na wszystko Wintorez. Nie jestem pewien, ale z dużej odległości zanim pijawka nas dostrzeże jest widzialna. :wink: Niestety nie ma 100% pewności.
Awatar użytkownika
Hagen
Kot

Dołączenie: 27 Lut 2008, 16:56
Ostatnio był: 25 Kwi 2014, 20:20

Postprzez Sipso_III w 03 Mar 2008, 22:56

Na pijawkę - strzelba. W co celować? Jak jest widzialna to w czaszkę lub tors. Jak ją rozpoznać? Zawsze gdy jest nie widzialna załamuje obraz za nią. W biegu może trudno to zobaczyć ale po nabraniu doświadczenia to żaden problem.
ABC Inferno - polecam dla tych którzy przeszli podstawkę.
Awatar użytkownika
Sipso_III
Stalker

Dołączenie: 10 Cze 2007, 10:22
Ostatnio był: 09 Lip 2008, 19:42
Miejscowość: KASZANKA!!!
Kozaki: 2

Postprzez Luk w 04 Mar 2008, 00:39

Usunąć pijawki? Toż to bluźnierstwo :P Moje ulubione mutanty zaraz po snorkach ofkorz :)

Czym się różnią? Z tego co widziałem (będzie brzmieć dziwnie)
-zwykła pijawa ma kolor naszej skóry z fioletowymi dodatkami, twarz podobną do twarzy faceta tylko z tymi...no...wiecie...
-podziemna jest w toniach ciemniejszych i ma mordkę ewidentnie inną, już bardziej przypomina stwora niż człowieka.

Brzmi abstrakcyjnie więc podam namiary na okazy do analiz:
zwykła pijawa- choćby ich wioska na magazynach
podziemna- x19

czarnej jeszcze nigdy nie spotkałem ;(

Jak z nimi walczyć? Zależy od terenu. Jeśli jesteśmy w dziczy czy dolinie mroku mamy połać terenu i niewiele wysilając ślepia zobaczymy ją człapiącą sobie wesolutko, czekając aż wpakujemy jej z SWD czy Wintar'a między oczka.

Naturalnie takie sytuacje zdarzają się rzadko, więc cyrk przenosi się do zamkniętych pomieszczeń ew. bliskiej zabudowy w ich wiosce. Tutaj jest trochę gorzej:
1. Wypatrujemy gwałtownych ruchów. Jeśli wparujemy do pokoju i nas zobaczy, automatycznie zaczyna kręcić kółeczka w ułamku sekundy stając się niewidzialna. Nie można spuszczać z niej wzroku- tym bardziej, że wiemy gdzie ona jest dzięki szybkiemu wparowaniu do pomieszczenia.
2. Gdy wchodząc do pomieszczenia jej nie widzimy, to wcale nie oznacza, że jej tam nie ma. Tu wchodzą do akcji nasze dwa kluczowe zmysły:
słuch- pijawka charakterystycznie sapie- dzięki temu wiemy czy jest już blisko. Niestety nie dowiemy się z której strony nadchodzi, ponieważ środowisko dźwiękowe jest niestety skopane i to że słyszysz ją za sobą wcale nie oznacza że ona tam jest. Szkoda bo lubię grac na rozkręconych głośnikach.
ikonka z żaróweczką- pokaże nam czy pijawa nas widzi. Bardzo przydatna rzecz, działająca również ze snorkami, snajperami i wszystkim co nam może zrobić kuku. Pamiętajcie- co nas nie widzi to nas nie zrani.
3. Propos tego wyżej, aby ją ubić trzeba ją zobaczyć. W biegu jest to dużo trudniejsze, więc najlepiej wbić tyłek w kąt i stać. Będzie musiała podejść od przodu a my wtedy już ją przywitamy...

4. No właśnie z czym? Moje typy to:
G36- full auto zacząć od korpusu, odrzut zrobi resztę. Ok 15-20 naboi.
SPAS- zależnie od odległości, jak kawałek to korpus bo głowa za mała, jak już ma nas drapnąć to bez skrupułów durszlak z czaszki. Bywa różnie, najwięcej-7, najmniej- 2. Trochę ruletka.

Miłych konfrontacji z tym jakże ciekawym przedstawicielem fauny w Zonie.
Image
Awatar użytkownika
Luk
Kot

Dołączenie: 05 Lut 2008, 02:49
Ostatnio był: 26 Mar 2008, 23:25

Postprzez Towarzysz Lenin w 04 Mar 2008, 12:19

Widzę, że wszyscy podzielają moje zdanie na temat przydatności giety. Ale ja sobie pijawki przy najbliższej instalacji usunę. Fajnie by było zastąpić je burerami :D .

Towarzysz Lenin
Wygnany z Zony

Postprzez nagyatsu w 04 Mar 2008, 14:26

Jeśli chodzi o zadanie z likwidacją grupy Pijawek to o ile dobrze pamiętam było ich tam ze 4-5... Ja szedłem główną drogą, robiąc co jakiś czas parę kroków i mi co chwile pojedynczo wyskakiwały :] Oczywiście miałem karabin, dla mnie nie robi różnicy jaki bo zawsze jak właduję w nią 1 magazynek to pada ;P

PS: Przyznam szczerze, że na początku Pijawkę też najmniej lubiłem i miałem ochotę ją usunąć z gry, ale wystarczyło odpalić Reggae, Stalkera z wyłączonymi dźwiękami, połazić 20 minut po zonie i po tym czasie spowrotem włączyć dźwięk.... Od tamtej pory Pijawki już mnie tak nie ruszają... xD Oczywiście muzyki do Stalkera już nie odpalam bo psuje cały klimat :]
Image
Awatar użytkownika
nagyatsu
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2007, 21:25
Ostatnio był: 24 Sie 2015, 18:02
Miejscowość: krk city
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC

Postprzez SaS TrooP w 04 Mar 2008, 15:56

Luk napisał(a):Usunąć pijawki? Toż to bluźnierstwo :P Moje ulubione mutanty zaraz po snorkach ofkorz :)

Czym się różnią? Z tego co widziałem (będzie brzmieć dziwnie)
-zwykła pijawa ma kolor naszej skóry z fioletowymi dodatkami, twarz podobną do twarzy faceta tylko z tymi...no...wiecie...
-podziemna jest w toniach ciemniejszych i ma mordkę ewidentnie inną, już bardziej przypomina stwora niż człowieka.

Brzmi abstrakcyjnie więc podam namiary na okazy do analiz:
zwykła pijawa- choćby ich wioska na magazynach
podziemna- x19

czarnej jeszcze nigdy nie spotkałem ;(

Jak z nimi walczyć? Zależy od terenu. Jeśli jesteśmy w dziczy czy dolinie mroku mamy połać terenu i niewiele wysilając ślepia zobaczymy ją człapiącą sobie wesolutko, czekając aż wpakujemy jej z SWD czy Wintar'a między oczka.

Naturalnie takie sytuacje zdarzają się rzadko, więc cyrk przenosi się do zamkniętych pomieszczeń ew. bliskiej zabudowy w ich wiosce. Tutaj jest trochę gorzej:
1. Wypatrujemy gwałtownych ruchów. Jeśli wparujemy do pokoju i nas zobaczy, automatycznie zaczyna kręcić kółeczka w ułamku sekundy stając się niewidzialna. Nie można spuszczać z niej wzroku- tym bardziej, że wiemy gdzie ona jest dzięki szybkiemu wparowaniu do pomieszczenia.
2. Gdy wchodząc do pomieszczenia jej nie widzimy, to wcale nie oznacza, że jej tam nie ma. Tu wchodzą do akcji nasze dwa kluczowe zmysły:
słuch- pijawka charakterystycznie sapie- dzięki temu wiemy czy jest już blisko. Niestety nie dowiemy się z której strony nadchodzi, ponieważ środowisko dźwiękowe jest niestety skopane i to że słyszysz ją za sobą wcale nie oznacza że ona tam jest. Szkoda bo lubię grac na rozkręconych głośnikach.
ikonka z żaróweczką- pokaże nam czy pijawa nas widzi. Bardzo przydatna rzecz, działająca również ze snorkami, snajperami i wszystkim co nam może zrobić kuku. Pamiętajcie- co nas nie widzi to nas nie zrani.
3. Propos tego wyżej, aby ją ubić trzeba ją zobaczyć. W biegu jest to dużo trudniejsze, więc najlepiej wbić tyłek w kąt i stać. Będzie musiała podejść od przodu a my wtedy już ją przywitamy...

4. No właśnie z czym? Moje typy to:
SPAS- zależnie od odległości, jak kawałek to korpus bo głowa za mała, jak już ma nas drapnąć to bez skrupułów durszlak z czaszki. Bywa różnie, najwięcej-7, najmniej- 2. Trochę ruletka.

Miłych konfrontacji z tym jakże ciekawym przedstawicielem fauny w Zonie.

Chciałbym jeszcze dodać, że pijawki różnych typów różnią się ikonką w inventory (podziemna ma tam większe ciało i rozwydrzoną "japę").
Oraz, że w wiosce można spotkać i zwykłe, i podziemne.
Oraz jeszcze, że ja w X19 o ile się nie mylę spotkałem zwykłe. (BTW, czemu niektórzy mówią, że to jest X10, a inni, że X19?)
SaS TrooP
Ekspert

Dołączenie: 22 Gru 2007, 21:43
Ostatnio był: 07 Cze 2019, 01:47
Miejscowość: Wodzisław, Silesia
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 14

Postprzez cmlPL w 04 Mar 2008, 16:15

Ponieważ nikt naprawde nie wie jak to siię nazywa... może X-12 ? Dla mnie pijawki to najbardziej klimatycznie mutanty w grze. Powinno być ich dużo, tak jak i snorków, chociaż w Yantarze to troszke przesada. Mam nadzieje, że do CS wrzucą więcej takich mutantów, które potrafią przestraszyć, np. biegająca w nocy po Limańsku pijawki, lub czychające gdzieś na huśtawce na placu zabaw. :D
cmlPL
Łowca

Dołączenie: 19 Sie 2007, 21:33
Ostatnio był: 06 Paź 2013, 05:06
Miejscowość: Niedaleko KowKa
Ulubiona broń: Sniper Obokan

Postprzez Fett w 04 Mar 2008, 16:38

SPAS- zależnie od odległości, jak kawałek to korpus bo głowa za mała, jak już ma nas drapnąć to bez skrupułów durszlak z czaszki.

A gdzie można znaleźć te dwie bronie na początkowych etapach? Lub gdzie kupić? Kiedyś jak grałem, to jeden Stalker miał Spasa w Magazynach Wojskowych, ale wolałbym tam jeszcze nie iść (tak samo do Doliny Mroku) zanim nie nabędę tych dwóch broni. :/

A co do taktyki z Reggae... wiesz, chyba też spróbuję pograć sobie ze swoją muzyką, a tę ze Stalkera wyciszyć całkowicie. Myślę, że gra stanie się dla mnie przyjemniejsza. ;)

Dodam, że obrzyn to nieciekawa broń na pijawki. Mi po 6 strzałach taka zdechła, a i sądzę, że po prostu tak czy siak miałem szczęście, że tak szybko...

Możesz to dokładniej wyjaśnić, bo nie bardzo to rozumiem...
Image
Awatar użytkownika
Fett
Kot

Dołączenie: 29 Lut 2008, 22:15
Ostatnio był: 21 Gru 2010, 23:42
Miejscowość: Żagań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC

Postprzez Towarzysz Lenin w 04 Mar 2008, 19:10

Dzień, w którym twórcy dodadzą do gry coś jeszcze gorszego od pijawek będzie ostatnim dniem mojego grania w stalkera i pisania na tym forum. cmlPL, weź kup sobie Residenta lub Silent Hila i daj ludziom żyć.
A co jest gorsze od pijawek? Więcej pijawek!

Towarzysz Lenin
Wygnany z Zony

Postprzez cmlPL w 04 Mar 2008, 19:13

W Residenta zagrywałem się na psx, to były czasy... ale wtedy gnojek byłem i potrafiłem wybiec z domu skacząc przez lodówke ze strachu... Chętnie spróbuje Silent Hill'a jak dorwe jakieś demo czy coś to sprawdze. Ale nie zbaczając z tematu, to przy stalkerze nie raz rzuciłem myszką o blat i krzyknąłem mamo ! Szczególnie w X-18 i podziemiach agropromu dzięki... oczywiście dzięki pijawkom. Pierwszy raz jak grałem, to nie wiedziałem na czym to polega i za bardzo nie bałem się tego sapania, gdy ta bestia biegnie w twoją strone, ale jak mnei zaatakowała i zobaczyłem jej śliskie macki to nei wiedziałem co robić...
cmlPL
Łowca

Dołączenie: 19 Sie 2007, 21:33
Ostatnio był: 06 Paź 2013, 05:06
Miejscowość: Niedaleko KowKa
Ulubiona broń: Sniper Obokan

PoprzedniaNastępna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 35 gości