Luk napisał(a):Usunąć pijawki? Toż to bluźnierstwo Moje ulubione mutanty zaraz po snorkach ofkorz
Czym się różnią? Z tego co widziałem (będzie brzmieć dziwnie)
-zwykła pijawa ma kolor naszej skóry z fioletowymi dodatkami, twarz podobną do twarzy faceta tylko z tymi...no...wiecie...
-podziemna jest w toniach ciemniejszych i ma mordkę ewidentnie inną, już bardziej przypomina stwora niż człowieka.
Brzmi abstrakcyjnie więc podam namiary na okazy do analiz:
zwykła pijawa- choćby ich wioska na magazynach
podziemna- x19
czarnej jeszcze nigdy nie spotkałem ;(
Jak z nimi walczyć? Zależy od terenu. Jeśli jesteśmy w dziczy czy dolinie mroku mamy połać terenu i niewiele wysilając ślepia zobaczymy ją człapiącą sobie wesolutko, czekając aż wpakujemy jej z SWD czy Wintar'a między oczka.
Naturalnie takie sytuacje zdarzają się rzadko, więc cyrk przenosi się do zamkniętych pomieszczeń ew. bliskiej zabudowy w ich wiosce. Tutaj jest trochę gorzej:
1. Wypatrujemy gwałtownych ruchów. Jeśli wparujemy do pokoju i nas zobaczy, automatycznie zaczyna kręcić kółeczka w ułamku sekundy stając się niewidzialna. Nie można spuszczać z niej wzroku- tym bardziej, że wiemy gdzie ona jest dzięki szybkiemu wparowaniu do pomieszczenia.
2. Gdy wchodząc do pomieszczenia jej nie widzimy, to wcale nie oznacza, że jej tam nie ma. Tu wchodzą do akcji nasze dwa kluczowe zmysły:
słuch- pijawka charakterystycznie sapie- dzięki temu wiemy czy jest już blisko. Niestety nie dowiemy się z której strony nadchodzi, ponieważ środowisko dźwiękowe jest niestety skopane i to że słyszysz ją za sobą wcale nie oznacza że ona tam jest. Szkoda bo lubię grac na rozkręconych głośnikach.
ikonka z żaróweczką- pokaże nam czy pijawa nas widzi. Bardzo przydatna rzecz, działająca również ze snorkami, snajperami i wszystkim co nam może zrobić kuku. Pamiętajcie- co nas nie widzi to nas nie zrani.
3. Propos tego wyżej, aby ją ubić trzeba ją zobaczyć. W biegu jest to dużo trudniejsze, więc najlepiej wbić tyłek w kąt i stać. Będzie musiała podejść od przodu a my wtedy już ją przywitamy...
4. No właśnie z czym? Moje typy to:
G36- full auto zacząć od korpusu, odrzut zrobi resztę. Ok 15-20 naboi.
SPAS- zależnie od odległości, jak kawałek to korpus bo głowa za mała, jak już ma nas drapnąć to bez skrupułów durszlak z czaszki. Bywa różnie, najwięcej-7, najmniej- 2. Trochę ruletka.
Miłych konfrontacji z tym jakże ciekawym przedstawicielem fauny w Zonie.
G36- full auto zacząć od korpusu, odrzut zrobi resztę. Ok 15-20 naboi.
SPAS- zależnie od odległości, jak kawałek to korpus bo głowa za mała, jak już ma nas drapnąć to bez skrupułów durszlak z czaszki.
ikonka z żaróweczką- pokaże nam czy pijawa nas widzi. Bardzo przydatna rzecz, działająca również ze snorkami, snajperami i wszystkim co nam może zrobić kuku. Pamiętajcie- co nas nie widzi to nas nie zrani.
Powróć do Pytania i odpowiedzi
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 35 gości