Pijawki

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Pijawki

Postprzez Fett w 03 Mar 2008, 16:09

Mam kilka zasadniczych pytań. Pierwsze raczej zadam z ciekawości.
Otóż zabiłem dwie pijawki: jedną w podziemiach Agropromu (argh, nie cierpię jej), a drugą w fabryce obok (zabiła mi kumpla, która jakiś czas temu uratowałem). Patrzę sobie w Postęp w grze i widzę, że są są dwa rodzaje pijawek: normalna oraz podziemna.
Pytanie brzmi: czy różnią się jakoś od siebie?

Reszta pytań tyczy się już unicestwiania pijawek. Pijawka to dla mnie najgorszy potwór w grze, których chętnie bym się pozbył (jakby był taki mod, który by je usuwał z gry, to by bym szczęśliwy ;) ). A jako, że zapewne często przyjdzie mi się z nimi spotkać, chciałbym widzieć:
1. Jaką najlepiej używać na nie broni?
2. W co najlepiej im celować?
3. Czy da się jakoś wykryć ich obecność? (pomijając ten ich ryk...)
4. Jeśli są niewidzialne, to da się jakoś sprawić, by pojawiły się już na stałe?

Nie gram w Stalkera dosyć długo (od premiery - ale ciągle rozpoczynam nową grę i dochodzę do momentu oddania teczki Barmanowi z Agropromu) dlatego nie posiadam aż takiej wiedzy i doświadczenia w walkach z mutantami. Dlatego też chciałbym poznać najlepszą taktykę na pijawki.
Image
Awatar użytkownika
Fett
Kot

Dołączenie: 29 Lut 2008, 22:15
Ostatnio był: 21 Gru 2010, 23:42
Miejscowość: Żagań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez MCaleb w 03 Mar 2008, 16:21

Pytanie ogólne jest wyjaśnione w FAQ :P
Nie da się sprawić, by pijawka się pojawiła, gdyż robi to tylko w czasie ataku i wtedy, gdy nie widzi żadnego przeciwnika. Raczej ich nie wykryjesz, poza ich ślepkami, gdy Cię spostrzegą. Najlepiej celować właśnie między te ślepka. Z broni to chyba najlepsze będą strzelby (śrut), lecz niech się inni weterani wypowiedzą.
There is nothing in this world worth believing in...
Image
Awatar użytkownika
MCaleb
Weteran

Dołączenie: 09 Cze 2007, 23:23
Ostatnio był: 03 Wrz 2015, 19:57
Miejscowość: Mars
Kozaki: 8

Postprzez nagyatsu w 03 Mar 2008, 16:21

1. Chyba każda byle by nie pistolet, a najlepiej karabin i cały magazynek :]
2. Moim zdaniem w bebechy(i ten celny magazynek z karabinu) :) Raczej w nią się dokładnie wycelować nie da...
3. Ja stoję w miejscu i patrze, gdzie tylko widać jakieś przelatujące smugi...
4. Wylej na nią puszkę z farbą haha :P Nie no raczej się nie da xD
Image
Awatar użytkownika
nagyatsu
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2007, 21:25
Ostatnio był: 24 Sie 2015, 18:02
Miejscowość: krk city
Frakcja: Czyste Niebo
Kozaki: 2

Postprzez Adam w 03 Mar 2008, 16:26

W agropromie przebiegłem połowę sali i czekałem aż pijawka pojawi się na celowku akm. Spostrzegła mnie (grałem pierwszy raz) podbiegła i wyładowałem jej bebechy ołowiem. naqyastu na racje. Celować w klatę z bliskiej odległości i ustawić sobie w opcjach szybkie naciśnięcie apteczki.
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez Infernal w 03 Mar 2008, 16:28

Ja nie wiem co z tymi pijawami. Dostała taka 5 razy z Gaussa prosto między oczka, a nawet się nie zgięła mimo iż powinna mieć już samą szyję. Już mówię, że śrutówki są beznadziejne. Strzelałem w zasrańca TOZ'em, Wincheasterem, Cheaserem i dupa wołowa do kwadratu. Poszło z 20 pocisków zanim padła. Najlepszy jest karabin, albo z dużą szybkostrzelnością, albo obrażeniami. Tylko, żeby nie było obrażenia 100%, a szybkostrzelność 10%, ani odwrotnie. No i celować w obłoczek, ślepka i to chyba wszystko co widać. I jak doskoczy do siebie to najlepiej do tyłu, albo uskoczyć.
Ratuj dżender - dzieci precz ze szkół!
Infernal
Łowca

Dołączenie: 02 Paź 2007, 17:29
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 01:40
Kozaki: 3

Postprzez SaS TrooP w 03 Mar 2008, 17:31

W ogóle czemu je tak przeżywanie, bo pijawki to są moje ulubione stworki. I do tego słitaśne są *) Ja mam po prostu awersję do snorków.

A ten ryk jest skryptowany, one wydają dźwięk coś na kształt sapnięcia.

Podziemna poijawka jest mocniejsza, i (co najlepsze) nie widziałem jej jeszcze pod ziemią (tunele etc.)

Zapobieganie: Rozglądaj się za oczkami.
Leczenie: G36, L85A2 etc między oczka.
SaS TrooP
Ekspert

Dołączenie: 22 Gru 2007, 21:43
Ostatnio był: 07 Cze 2019, 01:47
Miejscowość: Wodzisław, Silesia
Frakcja: Najemnicy
Kozaki: 14

Postprzez Stalk3r w 03 Mar 2008, 18:14

Tutaj link do moda ,który robi pijawki zawsze i wszędzie widzialne. http://stalker.filefront.com/file/No_Mo ... _Mod;82861
Le Slavic Untermensch
Awatar użytkownika
Stalk3r
Tropiciel

Dołączenie: 18 Paź 2007, 14:00
Ostatnio był: 24 Cze 2016, 01:41
Miejscowość: Nowhere

Postprzez Fett w 03 Mar 2008, 18:29

Tutaj link do moda ,który robi pijawki zawsze i wszędzie widzialne. http://stalker.filefront.com/file/No_Mo ... _Mod;82861

A dziękować, Bozia Ci to w dzieciach wynagrodzi. ;)

i (co najlepsze) nie widziałem jej jeszcze pod ziemią (tunele etc.)

Przejdź się do podziemi Agropromu i poszwendaj się tam trochę - na pewno natrafisz na nią. I gwarantuję Ci - to ona znajdzie Ciebie, a nie na odwrót. ;)

Z Waszych postów wynika, że jednak chyba raczej postawić na automaty w starciu z tymi mutantami... A który lepszy by był? Kałach ze schowka Strieloka w Agropromie, czy też ulepszony Viper (ten, który można znaleźć w tunelu obok wejścia na poziom Agropromu)?

No i jeszcze jedna sprawa. Dostałem zadanie, by zniszczyć legowisko pijawek. Podam tutaj kolejny zestaw pytań:
a) ile tak mniej więcej będzie tam tych pijawek?
b) jaki jest tam teren? Jest on zamknięty, są to ruiny miasteczka/wsi, jakieś tunele, podziemia, las, czy też jakaś łączka lub coś w tym stylu?
c) no i jaką polecacie taktykę na taką większą grupę tych bestii?
Image
Awatar użytkownika
Fett
Kot

Dołączenie: 29 Lut 2008, 22:15
Ostatnio był: 21 Gru 2010, 23:42
Miejscowość: Żagań

Postprzez Stalk3r w 03 Mar 2008, 18:58

O wiele lepszym rozwiązaniem jest kałach .To zlecenie o ile się nie myle jest w wiosce ,a pijaw będzie od 5-8 .Na duże grupy polecam granatniki i broń Bulldog .U wolności w głównym budynku za strażnikiem ,z tłumika w bok główki lub nożem ,ale to nie zawsze działa . Granatami w tej grze to się możesz pobawić w piaskownicy .O co mi chodzi ?Najlepiej rzucać granaty z zaskoczenia gdy przeciwnik nas jeszcze nie widzi :P

EDIT:Sas trop ja tyle już pijaw podziemnych widziałem ,bo głównie na nie trafiam to zaczynam tęsknić za normalnymi ;)
Ostatnio edytowany przez Stalk3r, 03 Mar 2008, 19:03, edytowano w sumie 1 raz
Le Slavic Untermensch
Awatar użytkownika
Stalk3r
Tropiciel

Dołączenie: 18 Paź 2007, 14:00
Ostatnio był: 24 Cze 2016, 01:41
Miejscowość: Nowhere

Postprzez SaS TrooP w 03 Mar 2008, 19:01

i (co najlepsze) nie widziałem jej jeszcze pod ziemią (tunele etc.)

Przejdź się do podziemi Agropromu i poszwendaj się tam trochę - na pewno natrafisz na nią. I gwarantuję Ci - to ona znajdzie Ciebie, a nie na odwrót. ;)

Ja mówię, że nie widziałem w podziemiach pijawki MODEL PODZIEMNY, tylko zwykłe. Właśnie w wiosce tylko pijawy undergroundowe widziałem.
Ostatnio edytowany przez SaS TrooP 04 Mar 2008, 00:39, edytowano w sumie 2 razy
SaS TrooP
Ekspert

Dołączenie: 22 Gru 2007, 21:43
Ostatnio był: 07 Cze 2019, 01:47
Miejscowość: Wodzisław, Silesia
Frakcja: Najemnicy
Kozaki: 14

Postprzez WWW0 w 03 Mar 2008, 20:27

ja od wizyty w Agropromie zawsze do pijawek uzywalem zwyklego orzyma a na dalszych poziomach to juz siekalem je ze strzelby automatycznej(ammunicja strzalkowa lub kulowa)
WWW0
Kot

Dołączenie: 11 Lut 2008, 21:38
Ostatnio był: 22 Sie 2008, 08:08
Miejscowość: Łódź

Postprzez Towarzysz Lenin w 03 Mar 2008, 20:40

Ja to na pijawki polecam Wintoreza lub SWD. Z dystansu zdążymy je łatwo ściągnąć. W sytuacji awaryjnej najlepiej sprawdza się G36, ale kałach wystarczy. Im więcej nabojów w magu tym lepiej, bo jak w stalkerów się celuje, to w pijawki zwykle strzela na ślepo.
Dzięki za tego moda, próbowałem sam "naprawić" pijawki, ale jedyne co wyszło to BugTrap.
Co do odmian pijawek, zwykłe i podziemne nie różnią się z wyglądu, wiele podziemnych ma ikonkę zwykłych. Co innego czarne pijawki, które to pojawiają się raz na ruski rok. Ja nigdy takiej nie zabiłem, raz ona zabiła mnie. W Dolinie Mroku.

Towarzysz Lenin
Wygnany z Zony

Dołączenie: 25 Sie 2007, 18:15
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 23:41
Miejscowość: Pokój 771.

Następna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 32 gości