Zagadki [historia mniej znana]

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Zagadki [historia mniej znana]

Postprzez szm w 10 Lip 2014, 21:53

Wątpię w jakieś zapiski "z pola walki". Jeśli chodzi o wspomnienia, to żołnierze piszą je często już po zakończeniu walk. Często nawet kilka/naście lat po. Z prostej przyczyny... na wojnie nie zawsze jest czas na pisarstwo.
Btw. jeśli chodzi o wspomnienia przedwojennych kawalerzystów, to polecam książkę napisaną przez por. kaw. Grzegorza Cydzika pt. Ułani, ułani. Por. Cydzik był oficerem w 13 Pułku Ułanów Wileńskich, a tuż przed wojną przeniesiono go do sztabu Pomorskiej Brygady Kawalerii. A jeśli ktoś woli bardziej naukowe opracowania, to polecam książkę płk dyp. kaw. Leona Mitkiewicza pt. Kawaleria samodzielna Rzeczypospolitej Polskiej w wojnie 1939 roku.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 22 Wrz 2024, 15:29
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Reklamy Google

Postprzez Wiewi0r w 10 Lip 2014, 22:29

Dodałbym "Ułańską młodość" Franciszka Skibińskiego. Bardzo sympatyczne wspomnienia przez całą II RP, a oprócz w innej książce wspomnienia z PSZ na Zachodzie.
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

Postprzez Adam w 10 Lip 2014, 22:37

Wspomnienia.... wszystko albo poszło z dymem bez powodu (taka rodzina), albo ich nie było, albo zaginęło w czasem. Ojciec mojego dziadka ze strony matki walczył pod Lwowem i mam jego dyplom odznaki Orlęta Lwowskie, to prawdziwy cud, że chociaż to się ostało, a planowali to wywalić...
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez Pangia w 10 Lip 2014, 23:32

Założę się, że jakbyś powiedział, że chcesz pamiątki, żeby je opchnąć do jakiegoś muzeum za grubą kasę, to pewnie bez pytania by przychodzili z dziennikami, zdjęciami, strojami i wszystkim, co poupychali po piwnicach.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez Adam w 11 Lip 2014, 09:09

Piszesz, jakbyś nie znał tego pokolenia. Im jest to niepotrzebne, mogliby to oddać, żebym mógł to schować i zabezpieczyć w mojej walizeczce pełnej podobnych rzeczy, ale tego nie zrobią. Wolą to trzymać, może są sentymentalni w jakimś stopniu. Większość pamiątek dostawałem od żyjącego jeszcze rok temu dziadka. Z trudem, ale się udawało. On praktycznie był skarbnicą rodzinnej wiedzy. Jak zmarł to jego szafa pełna skarbów przeszła pod moją jurysdykcję. Praktycznie to on z całej tamtej rodziny zbierał pamiątki rodzinne, także co mogłem znaleźć, to już dawno znalazłem.
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez Pangia w 11 Lip 2014, 12:59

Adam napisał(a):Piszesz, jakbyś nie znał tego pokolenia.

No właśnie nie znam. Jak przyszedłem na świat te prawie 20 lat temu, to już wtedy na świecie była tylko jedna moja babka (i oby sto lat przynajmniej pożyła, na razie ma 81 i trzyma się zdrowo) – druga zmarła na raka płuc, jeden dziadek zmarł gdzieś w jakimś przydrożnym rowie (podobno miał słabe serce i jeszcze słabszą wolę, dlatego lubił zajrzeć do kieliszka, aż w końcu przeholował; trochę się to kupy nie trzyma, ale głupio mi było mocniej wypytywać o ojca mojej matki), a drugi dziadek… W sumie nie pamiętam, jak zmarł, ale też już kawał czasu temu. A o żyjącej babci wiem tyle, że przez jakiś czas była we Francji, ale i tak praktycznie całe życie przeżyła na wsi.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez Iwaszka w 23 Lip 2014, 23:06

Widzę, że się nic nie dzieje to dam coś od siebie.
Konstrukcja ciekawa jak na IIWŚ więc warta uwagi:
Podpowiedź - szukać na wschodzie ;)
Image
Ostatnio edytowany przez Iwaszka, 23 Lip 2014, 23:13, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Dołączenie: 23 Cze 2010, 13:56
Ostatnio był: 16 Sie 2024, 16:19
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 272

Postprzez Tormentor w 23 Lip 2014, 23:10

Nambu Type II
Image

Za ten post Tormentor otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Iwaszka.
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

Dołączenie: 15 Lis 2010, 21:42
Ostatnio była: 01 Wrz 2024, 11:43
Miejscowość: Yantar
Ulubiona broń: --
Kozaki: 289

Postprzez Iwaszka w 23 Lip 2014, 23:17

No to szybko poszło.
Akurat specjalnie edytowałem zdjęcie coby google grafika nie wyszukiwało, a tu już odpowiedź ;)

Swoją droga wizjonerska konstrukcja. Trudno się czegoś doszukać, coś tam jest na Japońskich forach, ale nawet z translatorem trudno to ogarnąć niestety.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Dołączenie: 23 Cze 2010, 13:56
Ostatnio był: 16 Sie 2024, 16:19
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 272

Postprzez Tormentor w 25 Lip 2014, 00:54

Czytałem jakiś temu o japońskich broniach z IIWŚ i mi się przewinęło parę nazw. :)

To ja pytaniem zarzucę.

Jak nazywał się rodzaj oświetlenia do oświetlania nocą pola bitwy za pomocą reflektorów podczas II Wojny Światowej i przez kogo został wymyślony.
Image
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

Postprzez Terminus w 25 Lip 2014, 08:38

Trochę ogólne to pytanie.
Reflektory były używane do nocnych bitew już w czasie wojny Rosyjsko-Japońskiej w 1905r. Przynajmniej ile idzie o okręty.
W czasie II WŚ:
- Brytyjczycy od 1941r w 11th Royal Tank Regiment używali czołgów Lee/Grant i Matylda wyposażone w specjalne reflektory do walk nocnych tzw. Canal Defence Light. Użyte bojowo w Normandii.
- Związek Radziecki i samobójcza szarża czołgów Żukowa z włączonymi własnymi reflektorami i oświetlonymi dodatkowo dla niemieckich artylerzystów przez radzieckie reflektory plot w czasie bitwy o wzgórza Seelow.
- Niemcy i ich system oświetlenia pola walki przez reflektory podczerwieni na transporterach Sd.Kfz.251/20 Uhu współdziałającymi z Panterami wyposażonymi w detektor.
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tormentor, Markus Grizzly.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Tormentor w 25 Lip 2014, 09:28

Chodziło mi o Monty's Moonlight, wymyślone przez Montgomerego, przynajmniej tak twierdzi książka. Faktycznie może pytanie sformułowałem zbyt ogólnikowo...Nie napisałem, że światło odbijane było od chmur, choć nie wiem czy typy, które wymieniłeś działały na takiej samej zasadzie.

Dawaj pytanie ;)
Image
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości