Tytuł roboczy [Opowiadanie]

Kontynuowane na bieżąco.

Moderator: Realkriss

Re: Tytuł roboczy [Opowiadanie]

Postprzez lehoslav w 09 Lip 2014, 11:59

Cóż, tamtego wypadu do udanych nie przypiszę.

PRZYpiszę? Chyba "zaliczę", ew. "zapiszę". Ja przynajmniej takiej formy tego zwrotu nie znam.

Od jakiegoś czasu w obu budynkach tegoż instytutu, stacjonuje wojsko.

Przecinki, przecinki, przecinki. Całkowicie bezsensowne przecinki w środku zdań prostych. Na tyle bezsensowne, że żadne prosteprzecinki.pl nic nie pomogą.
Universal nie wychwycił lub nie zacytował wszystkich błędów tego typu. Ich jest MASA. Po paru akapitach ma się dość czytania.
Ostatnio edytowany przez lehoslav, 09 Lip 2014, 21:02, edytowano w sumie 1 raz
Dozymetry: Gamma-Scout Rechargeable, Berthold LB 133-1, SV500, FH40T, KSMG1/1M, Терра МКС-05, Graetz X50ZS, RSA 64D, DL-Messer 6150, DP66M, ДП-5В, RAM-60A, RAM-63 (miernik scyntylacyjny α, β, γ), RWA 72 M, Graetz EDW150, KOS-1, FAG FH41, EKO-D, Radiagem 2, Rados RDS-110, Thermo SVG 2, PDMR82, an/udr-13, Стора-ТУ, PM1603A, PM1621A
W Zonie: 5 razy (16 dni)
Awatar użytkownika
lehoslav
Tropiciel

Dołączenie: 03 Lut 2014, 12:34
Ostatnio był: 05 Mar 2024, 15:34
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 84

Reklamy Google

Postprzez Mila w 09 Lip 2014, 14:07

@Kosma... tego się nie pobiera. -_- Wchodzisz w link i masz tekst, a jak nie masz, to masz dziwną przeglądarkę. U mnie wszystko działa, znajomym też.

@Lehoslav, co do pierwszego - masz rację. Nie mogłem znaleźć słowa, więc tak zostawiłem.

Co do reszty - nie moja sprawa, że Ci nie idzie to czytać. Widzę, że sporo osób jest tu... albo Meeshofilami i Noczkinofilami, albo przecinkofilami. No co jak co - ale to jest wersja "brudna", więc nie wymagajcie ode mnie uber-auto-korekty. Dlatego wrzuciłem tu, żeby ktoś stosownie wytknął błędy. Strasznie wyczuleni na Stalkera jesteście. :v

Za ten post Mila otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Kosma.
Awatar użytkownika
Mila
Stalker

Dołączenie: 28 Cze 2014, 16:30
Ostatnio był: 16 Lut 2019, 20:01
Miejscowość: Siedlce
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 13

Postprzez Universal w 09 Lip 2014, 14:34

No raczej Twoja sprawa, skoro to wrzucasz :P

Myślę, że na forum wielu Meesho- i Noczkinofilów nie znajdziesz, natomiast z racji tego, że ich książki poszły pierwsze na rynek, dość dużo osób się nimi sugeruje i rżnie mniej lub bardziej udane kopie, bądź zrzyna część pomysłów (świadomie lub nie). Jeśli w tekście widać coś podobnego do którejś z książek, a nie do gry, to się nie dziw, że jest jak jest.

Ponadto wersje "brudne" spotykają się, co chyba zrozumiałe, z ostrzejszym przyjęciem. Zwłaszcza, jeśli autor publicznie o tym wspomina, co by oznaczało, że mu się nie chce, a innym ma się chcieć :P
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Cze 2024, 23:33
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez Realkriss w 09 Lip 2014, 14:49

Mila napisał(a):Dla tych, którzy mają bóle o to, że nie jest na forum, ino w linku..

Bóle to można mieć reumatyczne, jak przychodzisz w nowe miejsce, to chyba raczej wypada zastosować do ogólnie przyjętych zasad zamieszczania tekstów, niż wymuszać nowe standardy, nie ma o co rozdzierać szat.

Jak na nowego kolegę, to dość arogancko sobie poczynasz, nie wspominając już o tym, że nie istnieje taki znak przestankowy, jak dwukropek poziomy :E
Wrzucasz niedopracowany tekst z licznymi błędami, prosząc o sugestie zmian, a potem na wszelkie uwagi reagujesz nerwowo. To chcesz tych sugestii, czy nie?

Przecinkofile? Zasady stawiania przecinków są proste jak drut i uczucia nie mają tu nic do rzeczy.
A "przypiszę" użyłeś całkowicie poprawnie.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 881

Postprzez Mila w 09 Lip 2014, 20:05

To nie jest tak, że wrzuciłem po to, bo mi się nie chce. Wrzuciłem po to, by ktoś "obcy" mógł to spokojnie sprawdzić i wytknąć mi te błędy, które ja mogłem pominąć, albo stwierdzić, że "to nie są błędy". >.<
Nie kłam, że to zalatuje Meeshem. Nie rań mych uczuć. Po prostu wolę pisać w takiej formie - nie, nie jest to pierwszy raz kiedy tak piszę - i tak mi zostało, a to, że Noczkin, czy Gołkowski jakby "pchnęli" mnie swoimi twórczościami do napisania czegoś w świecie Stalkera, to inna sprawa. Przynajmniej ja to tak odbieram. :D

Nie jestem w nowym miejscu, bo forum akurat odwiedzam dość często i od dawna już. Po prostu konta nie zakładałem. To jest - miałem - ale zaginęły mi passy i tyle ze starego konta. Nie, z tamtego też mnie nie znacie, bo nawet nicku nie pamiętam.
Dwukropek poziomy? Zdecydowanie nie mam pojęcia, co masz na myśli. :/
Taki charakter, akurat już na to nic nie poradzę. Liczyłem na raczej "szybkie" odpowiedzi, dotyczące tekstu, a nie problemy i bóle "reumatyczne", że jest zewnętrznym linku, a nie tutaj. Ja wiem, że to może być dla kogoś problem, znaczy... ja z tym nigdy nie miałem, ale to tylko gusta.
To wiem. Nie ukrywam, że stawiam je dość często, bo w większości stawiam je wedle uznania. Może i dziwne i niezgodne z zasadami, ale tak już mam. ._.
Jeśli tak - to cieszę się. :D

Za ten post Mila otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Realkriss.
Awatar użytkownika
Mila
Stalker

Postprzez lehoslav w 09 Lip 2014, 21:06

Mila napisał(a):Co do reszty - nie moja sprawa, że Ci nie idzie to czytać.

Jak nie potrafisz, nie pchaj się na afisz. Jeżeli nie chcesz, aby krytykowano Twoją interpunkcję, to -- zanim zaczniesz wystawiać swoją twórczość do oceny -- powtórz sobie zasady interpunkcji ze szkoły podstawowej. Mi akurat nagminne błędy na poziomie podstawówki naprawdę przeszkadzają w czytaniu.
Dozymetry: Gamma-Scout Rechargeable, Berthold LB 133-1, SV500, FH40T, KSMG1/1M, Терра МКС-05, Graetz X50ZS, RSA 64D, DL-Messer 6150, DP66M, ДП-5В, RAM-60A, RAM-63 (miernik scyntylacyjny α, β, γ), RWA 72 M, Graetz EDW150, KOS-1, FAG FH41, EKO-D, Radiagem 2, Rados RDS-110, Thermo SVG 2, PDMR82, an/udr-13, Стора-ТУ, PM1603A, PM1621A
Awatar użytkownika
lehoslav
Tropiciel

Postprzez Mila w 10 Lip 2014, 19:58

Jeśli masz z tym problem, to na prawdę - nie musisz przecież tego czytać. Nie zmuszałem nikogo do tego.

Co do kufelka Kosmy. Tak, robię błędy w tekście, ale nie zawsze potrafię je sam wychwycić. (I będę pyskował. :v)

Kontynuując. Nie obrażaj mnie z tą podstawówką, bo tam wszystkich zasad co do przecinków, nie uczyli, a przynajmniej ja nie pamiętam, bo było to dawno. Nie każdy - jak zapewne Ty - jest mistrzem w interpunkcji, więc nie wiem o co ten butthurt.
Co do krytyki. Podziękowania dla Universala, który miał ochotę (czy może nie?), przeczytać to i pokazać mi błędy jakie popełniłem. Jako jedyny podszedł do tego jak człowiek i zrobił - jak dla mnie - kawał niezłej roboty, bo ja mógłbym na przykład wiele z tych błędów wraz pominąć i tyle. Podejdź do tego jak człowiek, to pogadamy na poziomie człowieka, a nie nic nie znaczące, spiny.
Awatar użytkownika
Mila
Stalker

Postprzez lehoslav w 11 Lip 2014, 10:33

Mila napisał(a):Jeśli masz z tym problem, to na prawdę - nie musisz przecież tego czytać. Nie zmuszałem nikogo do tego.

"Naprawdę" piszemy łącznie.

Mila napisał(a):Kontynuując. Nie obrażaj mnie z tą podstawówką, bo tam wszystkich zasad co do przecinków, nie uczyli, a przynajmniej ja nie pamiętam, bo było to dawno.

W podstawówce nie omawia się być może "wszystkich" zasad, ale te, które naruszasz, omawia się właśnie na tym poziomie edukacji.
Nie bardzo rozumiem, dlaczego się tak spinasz. Poświęciłem trochę swojego czasu na lekturę Twojego utworu i zwróciłem Ci uwagę na to, co robi według mnie złe wrażenie podczas lektury, co mi -- i pewnie nie tylko mi -- przeszkadza przy czytaniu. Popraw to po prostu. Zamiast dawać na forum wyrazy bóli kiszki stolcowej.
Awatar użytkownika
lehoslav
Tropiciel

Postprzez Mila w 12 Lip 2014, 12:50

Dobha, uwagi Universala (szczególnie) jak i reszty świty, zapisałem sobie, coby pamiętać na przyszłość. Jeszcze wspomnę o Chimerze, o której napisał Universal, a dokładniej chodzi o jej oczy. Mając na myśli "parę żółtych ślepi", chodziło mi o to, że z tego co ja wiem - z różnych źródeł - druga głowa Chimery jest martwa. Nie wiem ile w tym prawdy jest, ale jeśli zostałem tym wprowadzony w błąd, to proszę o poprawienie mnie. ^^

I ogólny komentarz. Dopiero wczoraj (ponownie) zagrałem w Lost Alphę, na której wzoruję opowiadanie i muszę powiedzieć, że trochę głupot popisałem w tym fragmencie, który Wam pokazałem. Mój błąd, bo dopiero wczoraj ruszyłem na chadzkę po Zonie, by narobić miliardy screenów z okolic, które opisywałem i opisywać będę. Także... jeśli chodzi o to co wstawiłem, to można nazwać to pre-alphą opowiadania, bo na prawdę skopałem sprawę. Mimo to, cieszę się, że jednak za namową znajomego wstawiłem tu ten krótki fragment, by dowiedzieć się tego i owego o całości moich wypocin, gdzie robię błędy i co jest nie tak.

I jeszcze jedno pytanie do Universala (o ile jeszcze to przeczyta). Co masz na myśli mylenie czasów teraźniejszych z przeszłym? Owszem, domyślam się, o co może chodzić, ale nie jestem do końca pewien. Z tego co się orientuję, to pisanie "non-stop" w czasie teraźniejszym, nie mógłbym nazwać tego opowiadaniem, więc... jakieś wskazówki? Czytając "OŚ", "ŚP" i "DB" (czy wam coś te skróty nie przypominają o.O), o ile dobrze pamiętam, spotkałem się z takim "mieszaniem" czasu, tylko nie jestem pewien czy Tobie chodzi o to samo, co mi. Więc jeśli mógłbyś, wytłumacz, jeśli jest taka możliwość. :)
Awatar użytkownika
Mila
Stalker

Postprzez Kosma w 12 Lip 2014, 14:58

Mila napisał(a):Z tego co się orientuję, to pisanie "non-stop" w czasie teraźniejszym, nie mógłbym nazwać tego opowiadaniem,

A niby czemu? Przeczytaj sobie teksty Gizbarusa, on zawsze pisze w tym stylu.
Image

Nic nie warte znajomości, po czasie tracą wartość
u mnie z ludźmi jak z rapem - nie ilość tylko jakość.

Image
Awatar użytkownika
Kosma
Stalker

Dołączenie: 04 Cze 2014, 17:30
Ostatnio był: 20 Wrz 2014, 21:38
Miejscowość: Tak, chcę mieć w profilu
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Tunder S14

Postprzez Universal w 12 Lip 2014, 15:25

Mila napisał(a):Co masz na myśli mylenie czasów teraźniejszych z przeszłym?

Albo zmieniłeś fragmenty o które mi chodziło, albo jestem kapkę skołowany, bo nie mogę tego znaleźć. Chodziło mi chyba o to, że raz piszesz w czasie przeszłym, a jak jest akcja to przeskakiwałeś w czas teraźniejszy. Przynajmniej tak mi się zdaje. No nic, mniejsza.

Mila napisał(a):Z tego co się orientuję, to pisanie "non-stop" w czasie teraźniejszym, nie mógłbym nazwać tego opowiadaniem, więc... jakieś wskazówki?

Mógłbyś. Akurat czas teraźniejszy nie szkodzi, by to nazwać opowiadaniem. Po prostu ja nie znoszę takich tekstów i za każdym razem mniej lub bardziej delikatnie mówię, żeby przerzucić się na przeszły :P
Mila napisał(a):Czytając "OŚ", "ŚP" i "DB" (czy wam coś te skróty nie przypominają o.O), o ile dobrze pamiętam, spotkałem się z takim "mieszaniem" czasu

Hue, hue, czas teraźniejszy to jedna z rzeczy, która mi wybitnie w takim OŚ czy początku DB (nie czytałem całego) nie pasowała. Akurat w Ślepej chyba było ok, bo czytało mi się ją o wiele lepiej przy drugim razie. I fabuła ciekawsza, choć jakby niedokończona i niecałkowicie przemyślana.

Nie wiem, ja jestem zwolennikiem używania czasu przeszłego. W pojedynczych wypadkach wstawki z teraźniejszego nie przeszkadzają, ale nie umiem wskazać jakiejś zasady - wszystko biorę "na czuja".
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Cze 2024, 23:33
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez Kosma w 13 Lip 2014, 17:32

@Universal
To, że nie lubisz czasu teraźniejszego, nie upoważnia Cię do zrzucania kupy gówna na autora.

@Mila
W końcu przeczytałem te twoje opowiadanie jak miałem chwilę czasu - nie zachwyca, ale nie jest źle. Masz u mnie mocną czwórkę z minusem. [to i tak lepiej niż moje opowiadanie ^^]
Image

Nic nie warte znajomości, po czasie tracą wartość
u mnie z ludźmi jak z rapem - nie ilość tylko jakość.

Image
Awatar użytkownika
Kosma
Stalker

Dołączenie: 04 Cze 2014, 17:30
Ostatnio był: 20 Wrz 2014, 21:38
Miejscowość: Tak, chcę mieć w profilu
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Tunder S14

Poprzednia

Powróć do O-powieści w odcinkach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości