cmlPL napisał(a): a Oko Moskwy też wygląda ciekawe, mam nadzieje, że tamto jest mniejsza część tej budowli, a większa będzie naprawde duża, bo w Stalkerze brakuje takich naprawde dużych budowli.
No właśnie też zastanawiałem się czy to jest ta mniejsza czy większa część. Poprzednio autorzy nie byli bezpośredni w nawiązywaniu do realizmu więc teraz też może skończyć się na jednym, mniejszym obiekcie będącym kolejną z anten, o której wspomina naukowiec na koniec gry. Zapewne też nie będzie dane wspiąć się na to gdyż to wymusza przygotowanie wizualnie dobrej panoramy. Tak było w czerwonym Lesie, miałem straszną ochotę wejść na samą górę, pewnie nie ja jeden.
Co do dużych budowli to wyeliminowanie ich z eksploracji wynika z wydajności. Duży obiekt to większa ilość powierzchni wewnątrz i na zewnątrz do wygenerowania. Z drugiej strony nikt nie każe dodawać możliwość eksploracji, wystarczy możliwość zerknięcia do środka - kto wie czym nas uraczą.
ps. Jak myślicie jak będzie z tym efektem rozmycia w drugiej scenie? W innych grach takie efekty postprocessingu pojawiają się przy zbliżeniach - może dodadzą to jako opcję widoku gdy używamy przybliżenia w broni. Dla mnie bomba byle my można było modyfikować natężenie tego efektu (ostatecznie zabawa w plikach nie będzie skomplikowana).