Wiesz, to jest takie w sumie wróżenie z fusów
Bo wszystko zależy od tego, jaką kwotą pieniędzy dysponujesz w tej chwili, i kiedy będziesz miał następne pieniądze (i ile ich będzie).
Wiadomo, najlepiej by było zrobić jednorazowy zakup całego nowego komputera
Nie wiem, nie jestem na Twoim miejscu, i trudno mi za Ciebie decydować. Ja mając tak ograniczone środki kupiłbym i zmienił:
1 porządny, markowy zasilacz
2 kartę graficzną
3 procesor
I to właśnie w takiej kolejności !!!!Ale te 3 powyższe rzeczy to i tak jakieś 800 zł.
W następnej kolejności, za miesiąc czy dwa dokupiłbym RAM-u do 8 GB.
Grać w większość tytułów mógłbyś bez problemów.
A potem oszczędzałbym pieniądze (jakieś 1000-1500 zł), żeby za jednym zamachem zmienić płytę główną, procesor i RAM - bo grafikę i zasilacz już byś miał.
Zresztą, przyznaję bez bicia, że sam tak właśnie oszczędzałem powoli na zmianę platformy, niestety dwa tygodnie temu kasa poszła mi na zmianę auta. Więc zaczynam na nowo...
Przechodząc teraz na platformę Intela owszem, masz już lepszy procesor, pamięci DDR3...ale swoją starą, słabiuteńką kartę graficzną i nieszczególny zasilacz. Więc jakiegoś skoku wydajności w grach nie odczujesz.
Ale przyznaję, możliwości manewru jest tutaj sporo, i opcje podane przez kolegów @Darth ReX i @Cortex Reaver też są warte rozważenia
I have no right to ask this of any of you... but will you follow me...one last time ?