Problem z ustawieniami graficznymi

Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym gry, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
X:\S.T.A.L.K.E.R. - Lost Alpha\appdata\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Problem z ustawieniami graficznymi

Postprzez Nathaniel77 w 22 Maj 2014, 13:06

Z tego, co czytam, tylko ja zgłaszam taki problem, ale, według mnie, z moim kompem jest wszystko w porządku, więc nie wiem skąd błąd. Chodzi o trawę, która pojawia mi się dopiero, gdy ustawię profil "maksymalne". A gdy już się pojawi, nie znika mimo wybierania kolejnych, coraz niższych profili, aż do "niskie" Po czym na "minimalnych" znika. Ale pojawia się znowu dopiero na "maksymalnych", mimo, że nie znikała przy zmniejszaniu lżejszych preconfigów.
W związku z tym, pytania moje -
1. Co jest grane?
2. Jak wymusić pojawienie się trawy mimo niższych ustawień (np. via user.ltx)
3. Czemu, mimo ustawiania wszystkich suwaków na minimum, na profilu max, gra zaczyna mi się niemiłosiernie ciąć?
(testuję dopiero swój kalkulator, nie jest aż tak tragicznie, ale chciałbym sam mieć nad tym kontrolę)
4. Czy można liczyć w przyszłości na profil custom, w którym moglibyśmy gmerać sobie dowolnie we wszystkich ustawieniach graficznych?

Btw. Save'y i cała gra oczywiście w Program Files, bo nie jestem zbyt mądry, ale, no szczerze mówiąc, nie jestem pewien, czy to stąd bierze się mój błąd.

Nathaniel77
Wygnany z Zony

Dołączenie: 02 Sie 2008, 13:10
Ostatnio był: 16 Maj 2017, 01:03
Kozaki: -10

Reklamy Google

Re: Problem z ustawieniami graficznymi

Postprzez Cromm Cruac w 22 Maj 2014, 13:26

Przecież jak gmerasz w opcjach zaawansowanych to jest właśnie 'custom'.
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 01:09
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1078

Postprzez Nathaniel77 w 22 Maj 2014, 13:32

Raczej, gdy robię to profilami, niż suwakami. No ok, mniejsza z tym ale co z tą trawą? To tak ma być?

Nathaniel77
Wygnany z Zony

Postprzez Cromm Cruac w 22 Maj 2014, 13:45

Tak, profil najniższy wyłącza kompletnie trawę (rs_detail off). Reszta profili ją włącza (rs_detail on)
presety medium, high i max zmieniają też gęstość trawy. Możesz też ustawić to suwakiem w opcjach zaawansowanych. Zmiana gęstości trawy jest jednak zauważalna dopiero po restarcie gry.
Image

Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Postprzez Nathaniel77 w 22 Maj 2014, 13:56

Ahaaa. Off i on. :D Ok, jarzę już. Chyba można usunąć wątek. A jeśli trzeba restartować grę za każdym razem, to chyba faktycznie nie ma sensu bawić się we własne profile. Tak, masz rację, to jest to samo.

Nathaniel77
Wygnany z Zony

Postprzez Cromm Cruac w 22 Maj 2014, 14:06

Jak chcesz mieć trawę na minimalnym profilu to go sobie ustaw i wpisz w konsoli rs_detail on. Jak wyjdziesz z gry to po ponownym uruchomieniu będziesz miał trawę dalej widoczną. Chyba, że znowu zmienisz profil w opcjach. Nie trzeba ustawiać tego i restartować gry za każdym razem a tylko przy zmianie niektórych parametrów (np. trawy czy renderera).
Image

Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Postprzez Nathaniel77 w 22 Maj 2014, 14:30

Spoko. Mógłbym się jeszcze dopytywać czemu dopiero preset max włączył mi trawę, ale nie będę. :) Wina może być taka, że mój user.ltx nie jest tam, gdzie powinien być, albo czegoś nie kliknąłem, nie restartowałem. (miałem wadę karty, więc to też trochę inna sytuacja). Ok, dzięki. rs_detail on, mi to wystarczy.

Nathaniel77
Wygnany z Zony

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 36 gości