Piwa, jabole, wódka, spiryt, herbata - czyli co lubicie pić

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Piwa, jabole, wódka, spiryt, herbata - czyli co lubicie

Postprzez Iwaszka w 14 Maj 2014, 22:11

Ehhh powymyślali te toniki smakowe :p Tradycyjny Kinley i kostki lodu :)
Lubie goryczkę toniku - chyba mój ulubiony rodzaj napoju gazowanego. Choć trzeba z dziadostwem uważać - teraz może już nie ale kiedyś gdy w tym więcej chininy było to można było się nabawić problemów ze wzrokiem (zakładając, że ktoś pił codziennie przez kilka lat - a są tacy maniacy Coli więc i Toniku by się znaleźli).
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Dołączenie: 23 Cze 2010, 13:56
Ostatnio był: 12 Sty 2025, 21:37
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 271

Reklamy Google

Postprzez Universal w 14 Maj 2014, 23:31

Gizbarus napisał(a):Dziękuję, na afterku u Kriss podpiłem ci nieco twojego pszeniczniaka... Czułem się, jakbym zaczerpnął wody z bagna :caleb: I raczej nie było to spowodowane faktem, że już wcześniej wychyliłeś z butelki parę łyków z gwinta :caleb:

To kwestia upodobań. Ja lubię ten "bagnisty" smak, Paulaner mi wali ziemią, ale go lubię. Chociaż może ten egzemplarz Pszeniczniaka był "kopnięty" lub "drugiej świeżości", bo powinno to chyba być mniej czuć, a nawet ja, Cysterna 2.0, czułem w pysku włości Shreka. Podobnie lubię ten butelkowany kwas chlebowy, który dla innych śmierdzi płynem do podłóg - mi smakuje i nie dbam o to, czy jest naturalny, czy nie. Nie jestem natomiast w stanie wypić Desperadosa i to "piwo" ma adekwatną nazwę jak dla mnie - musiałbym umierać z pragnienia, by go pić :caleb:. Podobnie Obołoń Premium - albo mi się trafiła trefna sztuka, albo to jest ohydny sikacz, o czym zresztą chyba już tu wspominałem. Chociaż jak za darmo, to nawet whisky wezmę (której nie cierpię) :realcaleb:

Tonik jest dla mnie za gorzki, jak będę chciał się katować, to wbiję sobie śrubokręt w oko :suchar:
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 1051

Postprzez Gizbarus w 15 Maj 2014, 00:33

Za gorzki... I pomyśleć, że czasem dla smaku i zdrowia lubię sobie wypić napar z piołunu :caleb: TO dopiero jest coś. Jest tak gorzki, że zaczyna delikatnie zahaczać o inne smaki. A i fakt, że dziś te toniki bliżej mają do toników do twarzy, niż tych dawnych, z chininą. Co ciekawe, podobno z tego właśnie brała się ta specyficzna goryczka.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Iwaszka w 15 Maj 2014, 12:05

Gizbarus napisał(a):Co ciekawe, podobno z tego właśnie brała się ta specyficzna goryczka.

Nie ma się co dziwić jak w zasadzie z założenia jest to jedyny istotny składnik toniku :p Dodatki w postaci aromatów owocowych i soków to już wariacje. Klasyka to woda sodowa z chininą :)
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Dołączenie: 23 Cze 2010, 13:56
Ostatnio był: 12 Sty 2025, 21:37
Frakcja: Najemnicy
Kozaki: 271

Postprzez Gizbarus w 15 Maj 2014, 12:37

Wiadomo, acz Schweppes czy Kinley jednak trochu kosztują :P Ale nie ma co dużo mówić - jakościowo są najlepsze. Tak czy siak, jeśli idzie o napoje gazowane, mogę powyższą Jurajską ocenić nawet dość pozytywnie - dziś odpiłem resztę, już nieco rozgazowanej i nadal dało się to wypić.
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Postprzez Universal w 20 Maj 2014, 00:49

http://blog.kopyra.com/index.php/2014/0 ... c-o-piwie/

Zdecydowałem się to wrzucić tu, z racji tematu. Facet naprawdę ciekawie gada o piwie. Tu opowiada o "międzynarodowym jasnym lagerze", czyli piwie, które ma być jak najbardziej jałowe, byleby wchodziło w gardło. Wspomina o paru kardynalnych sprawach, jeśli chodzi o piwo - z czego się je robi, czym jest pokal, a czym kufel. Nie lubię dłuższych filmów na YT - ale tutaj jestem w stanie "na raz" obejrzeć półgodzinną gadaninę o "zupie chmielowej" (do czego też się przyczepia). Naprawdę gorąco polecam, ma facet gadane.

Wieści: w ostatnich dniach próbowałem parę piw. Jak zwykle eksperymenty, jak zwykle właściwie nieudane - żadnego z nich nie kupię. No, może Toporkowi dam szansę.

Jako, że jakiś czas temu piłem Żywiec Marcowe i było całkiem niezłe, spróbowałem Żywiec Białe. Wali toto kolendrą na kilometr - zbyt intensywny zapach i smak, trudno było wykończyć butelkę. Jeśli szukacie ciekawostki - spróbujcie, ale ja mu nie wróżę kariery. Przynajmniej mam butelkę do kolekcji. Gdybym miał ocenić, na co sobie pozwolę - 2+

Piłem Lubuskie Jagodowe. Znajoma twierdziła, że świetne - ja nie jestem przekonany. Można kupić dla zaspokojenia ciekawości - przedziwna, fioletowa barwa i w zasadzie tylko tyle. Nie jest złe, ale dupy nie urywa. Jagody są bardzo słabo wyczuwalne, tak jakby to był sok, albo jakiś kiepski koncentrat.

Okocim Porter - czytam właśnie w necie, że podobno nie czuć alkoholu. Ja czułem "spirytus". Piwo dawało po nozdrzach etanolem rodem z ukrytej w dziczy bieszczadzkiej bimbrowni. Może egzemplarz zły, może ja trafiłem na końcówkę - bo ogólnie tylko resztka mi się trafiła "na spróbę", ale wiem, że już więcej tego nie kupię. Porter Żywca sporo lepszy.

Bojan Toporek - słodowy, walący chmielem po oczach. Nie wypiłem go dużo, ale nie wiem, czy dałbym radę całej butelce - smak jest tak przytłaczający, że prawdopodobnie poddałbym się w połowie. Przynajmniej ładnie pachnie.

A niedługo będę miał trochę grosza, to pójdę do Ministerstwa Browaru i wezmę coś z górnej półki, już mi się oczy świecą :)
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Kozaki: 1051

Postprzez Asaimp w 20 Maj 2014, 17:56

Tymbark - bo tom gimbusiarskie i ma spoczko teksty

Roko - Bo smak wpie*dala w podłogę. Owooocowa radość.

Cola - Tutaj smak również wpie*dala w podłogę i pomyśleć, że kiedyś sprzedawano po 7 kubków dziennie tegoż napoju.

7UP - taka tam podróbka Zbyszko - Trzy cytryny, ale w tym napoju można się rozpłynąć. Smaczny w ch*j.

Redsy Czerwone - Dosyć dobre, trochę taki posmak niemiły pozostaje, ale owocowa radość wygniata smutne wspomnienia :)

Piw jako takich nie piję, bo i tak na razie nie potrzebuję...
"Nic nie jest prawdziwe. Wszystko jest dozwolone."
Image
Awatar użytkownika
Asaimp
Stalker

Dołączenie: 02 Maj 2014, 08:49
Ostatnio był: 16 Sie 2014, 16:05
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 10

Postprzez Gizbarus w 20 Maj 2014, 18:22

Roko jest niezłe, co fakt, to fakt - coś w stylu Frugo, do tego tak samo nie czuć prawie w tym chemii. A jeśli chcesz wypić tańszy zamiennik Reddsa czerwonego, to polecam ci wspomnianego już wcześniej Starovara Malinowego - wg mnie nawet lepszy.
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Postprzez Imienny w 21 Maj 2014, 10:29

Jak dla mnie dobrym piwem jest Guinness. Uważam, że jest dużo lepszy niż Tyskie, Lech, czy Redds (przemówił do mnie już po jednej puszce :)),a ze słodkich napojów najczęściej pijam Coca Cole i Cherry Coke (głównie z puszki).
Najbardziej jednak lubię lekko gazowaną Cisowiankę, która wręcz idealnie gasi moje pragnienie i jest tania jak na markową wodę.

Z gorących zawsze rano popijam cappuccino z mlekiem i kawę 3 w 1 (obie z Mokate).
Jeśli piję herbatę to zawsze owocową (kiedyś Spoko Tea, dobra grejfrutowa herbata, której już parę długich lat nie widziałem) i niesłodzoną.
"Każdy człowiek pozostaje człowiekiem, dopóki swoimi postępkami nie dowiedzie czegoś przeciwnego." Arkadij i Borys Strugaccy, "Niedoskonali, czyli Czterdzieści lat później"
Niektóre moje koncepty: S.T.A.L.K.E.R. Przekleństwo, "Przeklęci Łowcy", Przeklęty, Sieroj Nikołajewicz Bondaruk, Bronie+dodatki, cz. I
Awatar użytkownika
Imienny
Weteran

Dołączenie: 28 Sty 2014, 12:37
Ostatnio był: 28 Mar 2026, 02:42
Miejscowość: Warszawa/Tarnobrzeg
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 230

Postprzez DiegtiariowTM w 21 Maj 2014, 10:49

Ja uwielbiam pić Pepsi z kostkami lodu w gorące dni grając w S.T.A.L.K.E.R.'a. A jeżeli jest zimno ciepłą herbatę z cytrynką :D .
Awatar użytkownika
DiegtiariowTM
Tropiciel

Dołączenie: 18 Cze 2013, 07:06
Ostatnio był: 01 Lut 2023, 17:07
Miejscowość: Tomaszów Mazowiecki
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 43

Postprzez Przemek77 w 21 Maj 2014, 11:39

A na upały nie do pobicia jest szklanka zimnej, gazowanej minerałki z plasterkiem cytryny. Idealnie gasi pragnienie.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Xen w 21 Maj 2014, 23:50

Pił ktoś kiedyś solpicę orzechową z mlekiem?
Awatar użytkownika
Xen
Ekspert

Dołączenie: 13 Lut 2011, 12:34
Ostatnio był: 30 Lis 2024, 12:26
Ulubiona broń: --
Kozaki: 116

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości