Po długiej przerwie postanowiłem zagrać w Stalker SoC. Zainstalowałem, jednak już gdy szło intro, wyłączył się obraz, słyszałem jedynie dźwięk. Potem na chwilę wrócił, jednak w końcu skończyło się to koniecznością wciśnięcia ctrl alt delete. Potem próbowałem odpalić grę jeszcze parę razy, lecz po paru sekundach dosłownie znów wyłączał się obraz, wracał jeszcze na chwilę, a po chwili albo znowu musiałem się motać z zamykaniem programu itp. albo wyświetlał się komunikat (teraz jego treści nie pamiętam, ale jest to popularny krótki komunikat wyświetlający się na ogół w takich sytuacjach) i potrzebny był reset. Poczytałem trochę, okazało się że najprawdopodobniej przyczyną są stare, niezaktualizowane sterowniki karty graficznej. Dziś je zaktualizowałem, lecz problem nie zniknął. Obiło mi się też o uszy, że trzeba wgrać nowego patcha, wgrałem bodaj 1.0004 lecz nie zmieniło to sytuacji. Generalnie to nie gram na kompie, więc nie miałem zbyt wielkiej możliwości porównania. Ostatecznie zainstalowałem grę z gazetki komputerowej o nieco mniejszych wymaganiach niż Stalker SoC, było to samo. Nawet gra online na miniclipie oznacza reset, więc problem nie obraca się tylko wokół Stalkera. Może wy będziecie umieli pomóc? To są parametry mojego kompa:
1. System operacyjny: Windows XP wersja 2002, dodatek service pack 3
2. Procesor: AMD Sempron (tm) 2600+ 1.84 ghz
3. Pamięć RAM: 2 GB
4. Karta graficzna: Sapphire Radeon 9600 Atlantis oraz to samo - secondary
5. Karta dźwiękowa: Realtek AC97 Audio
6.Napęd: ASUS DRW-1814BL
Dzięki za pomoc, stawiam

wirtualnego, innego nie mogę niestety