przez MichalZaq w 12 Lut 2008, 02:31
A ja słyszałem że budowa tych łuków to zajmie ekipie remontowej dużo czasu, bo aż do 2020 roku (około). Obecnie z reaktora(lub ze wszystkich na terenie Czernobyla) wyciągane jest paliwo jądrowe, a że za dużo na dzień nie da się go usunąć to strasznie wolno to idzie. Tyle akurat wyczytałem, a czy data się potwierdzi to tylko zależy od stopnia trudności, bo teren radioaktywny jest ogromnie niebezpieczny.
Wycieczki do Czernobyla za to są, i to nie drogie, z kwalifikowanym przewodnikiem i w ogóle. Ale trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że to nie jest taki zwykły teren. Istnieje droga, przez którą można sobie w T-shircie przejść ale jak się zboczy z niej i wejdzie na pobocze to śmierć w 3 minuty w wyniku rozkładu krwi-wiadomo od promieniowania. Ciekawe jest to że las w Strefie nie urósł od 20 lat ani centymetra, bo razem z uszkodzeniem reaktora w drzewach rozpadł się chlorofil-jak krew w przykładzie powyżej.
Dużo można mówić na temat tego wypadku ale chyba tylko przeżycie tego na własnej skórze mogłoby dać nam pewne wrażenie, żebyśmy nie sądzili iż gra da nam pełen obraz tego co tam zaszło (a Prypeć był przecież kiedyś normalnym miastem, nawet odczucie socjalizmu było takie jak mniej więcej w Polsce przed stanem wojennym).
Polecam różne artykuły na temat Czernobyla.